Теми статей
Обрати теми

«Наша песня хороша…», або Блокувальний Порядок v. 2.0

Амброзяк Наталя, юрист
Наказ Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520

висновки документа

Діє новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Наказ, що розглядається, набрав чинності 14 грудня. Як бачимо, Мінфін не став чекати остаточного рішення у справі про визнання протиправними і недійсними пп. 10, 20 і 21 блокувального Порядку № 117*.

* Затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Нагадаємо: 10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд підтвердив позицію суду першої інстанції про протиправність і недійсність зазначених вище норм. У результаті з цієї дати блокування ПН/РК стали поза законом**. Але, на жаль, вони не припинилися. Податківці є податківці…

** Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 100, с. 22.

Новий Порядок від Порядку № 117 відійшов не далеко. Відмінні риси нового Порядку:

— рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК приймають лише регіональні комісії. Згідно з пп. 19 і 20 Порядку № 117, як ви знаєте, рішення приймають регіональні, і щодо деяких платників — центральна, комісії;

— регіональна комісія приймає рішення протягом 5 робочих днів, наступних за днем отримання «разблокувальних» документів. Оскільки Порядок № 117 для ПН/РК деяких платників передбачав проходження через регіональну, а потім — центральну комісії, то строк прийняття відповідного рішення зростав до 7 робочих днів;

— рішення регіональної комісії набирає чинності в день його прийняття. А згідно з Порядком № 117 рішення комісії набирає чинності з дня його реєстрації в спеціальному реєстрі;

— оскільки новий Порядок не передбачає існування центральної комісії, то в ньому згадується тільки про оскарження рішень регіональної комісії. Ці норми схожі з прописаними в Порядку № 117: такі рішення можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Але на цьому, шановні читачі, новини не завершуються. ДПСУ теж не сиділа склавши руки і подала касаційну скаргу з клопотанням про призупинення виконання згаданих вище «антиблокувальних» судових рішень.

Верховний Суд своїм рішенням від 16.12.2019 р. (reyestr.court.gov.ua/Review/86387723) задовольнив його. Тож Порядок № 117 знову діє в повному обсязі.і

Як же повинна діяти система на сьогодні?

У цій ситуації діють загальні правила вирішення суперечностей між нормами. І пріоритет тут у Порядку № 117, оскільки він затверджений постановою Кабміну, а ось новий Порядок — наказом Мінфіну. Те, що новий нормативно-правовий акт прийнято пізніше, — значення не має.

Тут одразу ж виникає запитання: що з ПН/РК, заблокованими в період з 10 по 16 грудня?

По суті, блокування за цей період є незаконними. І навіть рішення ВС від 16.12.2019 р. ситуацію не повинно змінювати, адже воно не поширюється на відносини, що виникли до його прийняття.

Тобто блокування за цей період можна спробувати оскаржити в суді. Хоча шанси виграти невеликі. Якщо ж ви подали «разблокувальні» документи і на період з 10 по 13 грудня припало закінчення строку для прийняття рішення однією з комісій, то є шанси побачити ПН/РК у ЄРПН. У цьому має допомогти чинний п. 28 Порядку № 117 (автоматична реєстрація ПН/РК у разі відсутності рішення комісії).

У будь-якому випадку остаточне рішення залишається за Верховним Судом. Адже Кабмін підготував проєкт нового «блокувального» порядку. Що діятиме у результаті — gоки не зрозуміло. Триматимемо вас у курсі подій!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі