Теми статей
Обрати теми

Скорочені строки для судоскарження блокування ПН/РК!

Ярмак Марія, юрист
У рішенні Верховного Суду*, яке ми зараз обговоримо, ідеться про строки судоскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Причому у випадку, якщо платник оскаржував це рішення в адмінпорядку. ВС вирішив змінити свою позицію.

* Див. постанову ВС від 11.10.2019 р. у справі № 640/20468/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/85033140#

Суть спору

Юрособа оскаржує рішення Комісії ДФС про відмову в реєстрації ПН. Адмінсуд першої інстанції залишив позовну заяву без руху, а потім взагалі повернув цей документ позивачеві. Причиною став пропуск строку для подання позову.

Позиція сторін

Підприємство наполягало на тому, що у випадку з оскарженням рішення про відмову в реєстрації ПН/РК при зверненні до суду орієнтуватися потрібно на п. 56.18 ПКУ. Тобто для подання позову в платника повинно бути 1095 днів з моменту отримання «спірного» рішення. І не важливо, було адміноскарження такого рішення чи ні.

Фіскали, до речі, також підтримали цю позицію, надавши на підтвердження своє роз’яснення.

Вирішення справи судом

ВС вирішив відійти від своєї практики. Вердикт Верховного Суду такий.

Якщо позивач звертався до Комісії з розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, то подати позов до адмінсуду можна протягом:

— 3 місяців з дня вручення такому платникові рішення про розгляд скарги;

6 місяців з дня звернення платника зі скаргою на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, коли рішення про відмову в задоволенні скарги не було прийняте та/або не вручене в строк, установлений у ПКУ.

Думка редакції

Раніше суди приймали позови у подібних справах з урахуванням 1095 днів (п. 56.18 ПКУ). Не важливо, подавав платник скаргу до Комісії з розгляду скарг чи ні. Судді керувалися тим, що:

— рішення про відмову в реєстрації ПН/РК є рішенням контролюючого органу. А отже, потрібно застосовувати ст. 56 ПКУ, а не ст. 122 КАСУ;

п. 56.19 ПКУ про 1 місяць для подання позову в разі адміноскарження рішення не застосовується, оскільки ця норма суперечить п. 56.18 ПКУ. У цьому випадку пріоритет має положення про 1095 днів. Подібні висновки можна знайти, наприклад, в постанові ВС від 17.07.2019 р. у справі № 640/46/19.

Як бачимо, ситуація змінилася**. Тепер якщо ви оскаржуєте рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Комісії з розгляду скарг, то подати позов можна протягом 3 місяців з дати отримання рішення про відмову в задоволенні скарги. А якщо рішення за результатами її розгляду ви так і не отримали (або ж рішення не було направлене), то позов подається протягом 6 місяців з дати направлення скарги до відповідної Комісії.

** Ми попереджали про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 28.

Аргументи у ВС такі. Виходячи з аналізу норм ПКУ і КАСУ, законодавець установив два типи строків для судоскарження рішень податківців:

1) більш тривалий (1095 днів за п. 56.18 ПКУ) — для будь-яких рішень;

2) скорочений (1 місяць за п. 56.19 ПКУ або 3(6) місяці(в) за ч. 4 ст. 122 КАСУ) — коли рішення було оскаржене в адмінпорядку. Строк у п. 56.19 ПКУ (1 місяць) стосується тільки рішень про нарахування грошових зобов’язань. Рішення про відмову в реєстрації ПН/РК таким не є. Тому потрібно застосовувати строк зі ст. 122 КАСУ, тобто 3 або 6 місяців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі