Теми статей
Обрати теми

Карантин вихідного дня

Адамович Наталія, податковий експерт
До кінця листопада великій кількості суб’єктів господарювання в суботньо-недільні дні належить закритися на карантин або працювати в обмеженому режимі. Усьому виною постанова № 1100*. Куди подіти працівників, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 92, с. 2. А от хто зможе, а хто не зможе працювати? Чим загрожує недотримання цих правил? Чи допоможуть місцеві рішення про відміну вихідних? Відповіді шукайте в статті.

* Постанова КМУ від 11.11.2020 р. № 1100.

Карантинні вихідні

Усі регіони України до кінця року живуть і працюють в умовах протиепідемічних обмежень, що залишилися від помаранчевої зони карантину (п. 10 постанови № 641**).

** Постанова КМУ від 22.07.2020 р. № 641.

Додатково до них (з 14 по 30 листопада) додані дуже жорсткі карантинні обмеження вихідного дня (п. 15 постанови № 641). Чому вихідного дня? Тому що період їх дії припадає на загальновизнані вихідні — суботу і неділю, а точніше (!) період з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.

Два так звані карантинні вікенди 14 — 15 і 21 — 22 листопада вже пережиті. А оскільки ініціативу про його відміну парламент так і не підтримав***, то карантин вихідного дня діятиме ще і 28 — 29 листопада.

*** Див. проєкт постановии ВРУ від 16.11.2020 р. № 4381 (w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70433).

Причому не виключено, що він буде продовжений. Сподіваємося, що про це Кабмін тепер попередить за тиждень. І вже заздалегідь до моменту карантину впорядкує законодавчі зміни відносно надання пільг бізнесу та підтримки громадян. Таке рішення прийняли парламентарі****.

**** Див. проєкт постанови ВРУ від 17.11.2020 р. № 4320 (/w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=4320&skl=10).

Хто і як працює

У суботньо-недільні дні листопада забороняється робота практично усіх суб’єктів господарювання (юросіб і ФОП), що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування і надання послуг, яка передбачає прийом відвідувачів.

Якщо за характером своєї діяльності ви приймаєте відвідувачів, то в суботньо-недільні дні повинні припинити здійснювати таку діяльність

Але є й винятки: суб’єкти господарювання (як юрособи, так і ФОП), які реалізують товари і надають послуги першої необхідності. Дивіться, що з цього вийшло.

Заклади громадського харчування (бари, ресторани, кафе тощо). Обслуговувати відвідувачів у залі заборонено. Проте працювати можуть, продаючи їжу на виніс або за допомогою адресної доставки. Це ж стосується і кіосків з продажу кави, а також будь-яких точок/зон харчування. Тільки на виніс.

Спортзали, фітнес-центри, басейни працювати не можуть, як і салони краси, а також інші об’єкти побутового обслуговування населення. Усе тому, що вони працюють безпосередньо з відвідувачами.

Розважальні заклади. Кінотеатри, музеї, театри, виставки на вихідних працювати не можуть. Крім того, заборонена робота установ культури, які проводять культурно-масові заходи: концерти, фестивалі.

АЗК і СТО. Їм можна ☺. Єдине, на АЗС не повинні працювати фудзони, але їжу можна буде продавати на виніс. Причому в ці дні можна торгувати абсолютно всіма товарами з асортименту АЗС.

Аптеки, ветаптеки працюють з відвідувачами, тобто у звичайному режимі, з дотриманням заходів захисту від поширення захворювання, оскільки вони торгують дозволеними товарами.

Медпрактика (стоматологія, офтальмологія тощо) і ветеринарія працюють у звичайному режимі.

Продуктові магазини, супермаркети/гіпермаркети. Магазини, що продають продукти харчування і корми, працюють у звичайному режимі. Працювати, по суті, зможуть і ті супер/гіпермаркети, що реалізовують широкий спектр товарів, у яких площа під торгівлю продуктами харчування та іншими значимими товарами на території такого суб’єкта торгівлі складає 60 % і більше.

Щоправда, є питання щодо дрібних торговців, які здійснюють одночасно торгівлю продуктами харчування і товарами, що не належать до цієї категорії (наприклад, тютюном, тютюновими виробами). Як насправді проводити розрахунок 60 %? Швидше за все, перевіряючі у такому разі повинні орієнтуватися на площі, займані стелажами з дозволеною і недозволеною продукцією.

Торгові центри (ТРЦ). Прийом відвідувачів ТРЦ заборонений. Водночас робота закладів торгівлі, 60 % площ яких займають продуктові магазини, дозволена. Тому виникає запитання: чи можна торгувати на території торгових центрів продуктовому магазину, якщо всі інші магазини закриті?

За змістом постанови продуктові та інші дозволені магазини можуть працювати і в торгових центрах. Однак наявний конфлікт між нормами.

Інші торговці, які не торгують значимими товарами або роблять це на площі, що займає менше 60 %, в ці дні працювати з відвідувачами не можуть. Таким суб’єктам можна спробувати попрацювати онлайн із здійсненням адресної доставки. Щоправда, онлайн-торгівля або торгівля під замовлення дозволена не для всіх. Зокрема, під забороною вона для ФОП групи 1 і ФОП груп 2 та 3, що не мають під це відповідного КВЕД (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 29, с. 15).

А хто це робити не бажає або не має права, повинен на вихідні закритися.

У такому разі поводитися з РРО в період перебування магазину на суботньо-недільному карантині слід так, як і в будь-який інший вихідний день. Для тих, у кого графік роботи був без вихідних, нагадаємо:

1) жодних повідомлень у податкову про тимчасове припинення роботи торгової точки і тимчасове припинення використання РРО подавати не треба;

2) Z -звіт за безрозрахункові карантинно-вихідні дні не друкуємо.

Відділення пошти. Можуть працювати у звичайному режимі. Тож суб’єкти господарювання, які можуть торгувати в ці дні тільки дистанційно, реалізувати адресну доставку зможуть без проблем.

Фінустанови. Робота банків і інших фінустанов дозволена. Хоча глава НБУ на своїй сторінці в Facebook рекомендує закривати незавантажені відділення і відділення, які знаходяться в торгових центрах та інших будівлях, закритих на карантин.

Тим, хто працює, слід приймати відвідувачів тільки в захисних масках, мати маркування дотримання належної дистанції в 1,5 м і проводити дезінфекцію.

З очевидного. ☺ Усім, хто не працює, а також працює з обмеженнями, треба донести цю інформацію до клієнтів (ч. 3 ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII). Наприклад, якщо ви не працюєте у вихідні, то треба при вході повісити табличку із зазначенням тимчасового режиму роботи.

Гарантії закритим на карантин

Усім суб’єктам господарювання, що закрилися на суботньо-недільні дні, ВРУ пообіцяла гарантії (див. проєкт постанови ВРУ № 4320, на нього ми посилалися вище). Крім того, нагадаємо: працюють норми, що дозволяють зменшити орендну плату у разі, якщо орендар у зв’язку з карантином не може в повному обсязі використовувати орендоване майно (п. 14 Перехідних положень ЦКУ, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 58, с. 25).

Відповідальність

Якщо суб’єкт господарювання не дотримуватиметься обмежень (не припинить/не обмежить свою діяльність), то посадовій особі підприємства або самому ФОП загрожує адмінштраф за ст. 443 КУпАП.

Розмір адмінштрафу — від 34000 до 170000 грн

Накладають адмінштраф суди (ст. 221 КУпАП). А ось виявляти порушення і складати адмінпротоколи — справа працівників органів Нацполіції, Держпродспоживслужби, органів охорони здоров’я (п. 1 ст. 255 КУпАП), а також посадових осіб, уповноважених на це виконкомами місцевих рад (п. 2 ч. 1 ст. 255 КУпАП).

Врахуйте! На момент підготовки номера Президент підписав Закон № 1000-ІХ)*, що розширює адмінвідповідальність за порушення правил карантину в ст. 443 КУпАП. Штрафуватимуть і громадян за ненадіту маску або маску, що не закриває ніс, якщо вони під час карантину перебувають у громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті. Штраф у розмірі від 170 до 255 грн. Справи за такими порушеннями розглядатиме не суд, а виконкоми місцевих рад, Держпродспоживслужба і поліція.

Крім того, ст. 325 ККУ передбачена і кримінальна відповідальність до осіб, «карантинні» порушення яких спричинили або свідомо могли спричинити загибель людей або інші тяжкі наслідки. Санкція — позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Місцеві рішення не указ

У деяких регіонах місцева влада, бойкотуючи карантин, визнала загальним рішенням суботу і неділю робочими днями. Тобто немає загальновизнаних вихідних — немає і карантину вихідного дня.

Проте такого роду рішення незаконні і додаткові обмеження карантину вихідного дня не відміняють. Адже в п. 15 постанови № 641 говориться не про вихідні дні, а про конкретний період часу, що охоплює час доби суботи і неділі.

Тож навіть маючи таке рішення місцевої влади, суб’єкти господарювання все-таки не повинні йти на поводі та ігнорувати заборони, перераховані в п. 15 постанови № 641. Адже якщо не працівники, уповноважені місцевими радами, так працівники поліції або органів охорони здоров’я напевно складуть адмінпротокол. А там чекайте на штраф.

Не штрафонебезпечний протокол

Хоча, як показав досвід весняного карантину, оспорити адмінштраф у суді цілком реально. Головна причина — некоректно складений протокол. Найчастіше помилки пов’язані з тим, що в протоколі мають бути:

— посилання не лише на ст. 443 КУпАП, а й на конкретну норму постанови № 641, яку порушив ФОП або посадова особа, ігноруючи обмеження на діяльність. Якщо такого посилання немає, то протокол є складеним неправильно і підлягає поверненню особі, що його склала, без розгляду (див. постанову Броварського міськрайонного суду Київської обл. від 20.03.2020 р. у справі № 361/1889/20 // reyestr.court.gov.ua/Review/88332333):

— чітко зафіксовані суть правопорушення — дата, місце і час, а також обставини його вчинення.

Ще одна причина невизнання протоколу — складання його відносно особи, яка не може відповідати за це порушення. Відповідальними за порушення норм карантину вихідного дня є не будь-які особи (скажімо — продавці, перукарі або тренери), а тільки посадові особи або сам ФОП (див. постанову Зарічного районного суду м. Суми від 24.03.2020 р. у справі № 591/1712/20// reyestr.court.gov.ua/Review/88393441).

Тож будьте уважні і дотримуйтеся карантину!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі