Теми статей
Обрати теми

Ідемо в Інтернет: хто може і з чим?

Децюра Сергій, податковий експерт
У зв’язку із уведенням на території України карантину і забороною працювати з відвідувачами, багато суб’єктів господарювання почали переходити в онлайн-торгівлю, тобто почали торгувати через інтернет-магазин. Про те, чим можна торгувати через інтернет-магазин, а чим ні, поговоримо далі.

Кому слід відкрити інтернет-магазин

Під час карантину, впровадженого постановою Кабміну від 11.03.2020 р. № 211, великій кількості суб’єктів господарювання було заборонено працювати із відвідувачами, у тому числі торгувати. Ця заборона не стосується лише торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медпризначення, ветпрепаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку.

З цього випливає, що в період карантину торгувати у звичному режимі, тобто з відвідувачами через стаціонарні точки продажу (магазини), можна тільки вищенаведеними «дозволеними» товарами.

Ті ж суб’єкти господарювання, які торгують тільки забороненими товарами, постали перед вибором: або закритися, або перейти на торгівлю онлайн.

Суть торгівлі онлайн полягає в тому, що клієнт замовляє, наприклад, через мережу Інтернет на вебсайті продавця товар, а продавець має здійснити адресну доставку замовлення (товару), звичайно ж, за умови забезпечення персоналу ЗІЗ, а також із дотриманням санітарних та протиепідемічних заходів.

Кожен суб’єкт господарювання навіть під час карантину хоче працювати й отримувати дохід. Тому пріоритетним для нього стає саме другий варіант, тобто торгівля онлайн через інтернет-магазин.

Звертаємо увагу: жоден нормативно-правовий акт не містить прямої заборони на здійснення діяльності онлайн (через інтернет-магазин), тобто на здійснення електронної комерції. Тобто

здійснювати торгівлю через Інтернет мають право як юрособи, так і ФОП

Водночас слід пам’ятати, що це не говорить, що будь-хто може взяти й перенести свою діяльність в Інтернет. Тому далі давайте поговоримо про те, хто із суб’єктів господарювання може перейти на торгівлю через інтернет-магазин, а хто ні.

Заборона для торговців

До когорти суб’єктів господарювання, кому торгівля через інтернет-магазин не світить, потрапляють ФОП — платники ЄП групи 1. Такі ФОП відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ПКУ можуть займатися виключно роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

Отже, щоб ФОП був платником ЄП групи 1, він має займатися торгівлею виключно на ринку. Якщо він почне торгувати через інтернет-магазин, то порушить правила перебування на ЄП групи 1.

Тому якщо ФОП, у тому числі й чинні платники ЄП групи 1, бажають торгувати під час карантину через інтернет-магазин, вони можуть це робити, або перейшовши (обравши) до групи 2 чи 3 ЄП, або обравши загальну систему оподаткування.

Що стосується ФОП — платників ЄП групи 2 чи 3, то торгувати через Інтернет вони мають повне право, оскільки такої заборони у ПКУ на це немає. Головне — пам’ятати про те, що, коли ФОП раніше не торгував через Інтернет, йому слід обов’язково внести до Реєстру платників ЄП нові види діяльності, а саме вид діяльності за кодом КВЕД:

— 47.91 «Роздрібна торгівля, яка здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет». Цей код дає право торгувати через Інтернет, у тому числі через інтернет-магазин;

— 53.2 «Інша поштова та кур’єрська діяльність» або 49.4 «Вантажний автомобільний транспорт, надання послуг перевезення речей». Ці коди потрібні тим ФОП, які будуть виділяти в договорі, первинних документах окрему вартість послуг з доставки (подробиці див. «Кур’єрська доставка товару покупцю» цього номера).

Річ у тому, що за здійснення діяльності, не внесеної до Реєстру, єдиноподатник не тільки заплатить із доходу, отриманого від такої діяльності, ЄП за підвищеною ставкою, а й буде зобов’язаний залишити лави спрощенців. Подробиці шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19.

Водночас навіть відсутність заборони на здійснення торгівлі в Інтернеті не говорить про те, що суб’єкт може торгувати через інтернет-магазин усіма без винятку товарами. Для деяких товарів інтернет-торгівля під забороною. Про них далі.

Товари не для інтернет-магазину

На думку Держкомпідприємництва (див. лист від 11.01.2014 р. № 196/0/20-14), продаж через інтернет-магазин може вважатися одночасно як продажем товарів на замовлення, так і дистанційною торгівлею. З цього випливає: для того щоб торгувати через інтернет-магазин, суб’єкти господарювання мають дотримувалися всіх вимог законодавства, що регламентує роздрібну торгівлю товарами, а саме вимог Правил, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. № 103.

Так, відповідно до п. 1.3 цих Правил асортимент товарів, що продаються через інтернет-магазини, визначається суб’єктом самостійно. Отже,

торгувати через інтернет-магазин можна всіма товарами, продаж яких не заборонено згідно із чинним законодавством

Такими забороненими для торгівлі товарами не тільки через інтернет-магазин, а й через стаціонарні, зокрема, є:

— вогнепальна зброя усіх видів і боєприпаси до неї, холодна зброя та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо);

— радіоактивні матеріали;

— наркотики і нарковмісні речовини;

— неліцензоване ПЗ, аудіо- та відеоматеріали;

— матеріали антидержавної спрямованості;

— матеріали, що пропагують ксенофобію;

— товари і матеріали кримінальної спрямованості;

— фашистська атрибутика;

— паролі банківських рахунків, викрадені кредитні картки чи інші фінансові дані;

— зникаючі види тварин, рослин, птахів тощо.

Водночас, крім цих повністю заборонених для торгівлі товарів, є ще низка товарів, торгувати якими хоча й не заборонено законодавчо, але через інтернет-магазин все рівно не вдасться. Мова йде про товари, для яких установлено особливі умови доставки.

Так, зокрема, у п. 32 Правил, затверджених постановою Кабміну від 05.03.2009 р. № 270, прямо прописані ті товари, які пошта не дозволяє пересилати. У цьому переліку є як повністю заборонені до продажу товари (див. вище), так і умовно-дозволені (торгувати можуть окремі суб’єкти господарювання). Зокрема, із когорти дозволених для продажу товарів пошта не може доставляти:

— вибухові, легкозаймисті або інші небезпечні речовини, якщо інше не передбачено законодавством;

— наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори, включені до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства;

— токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини;

— тварин та отруйні рослини;

— харчові продукти, строк зберігання яких не перевищує 10 діб;

— спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, перелік яких визначається Кабміном. Перелік таких засобів можна відшукати у листі СБУ від 03.03.2006 р. № 36/1199.

Із цього переліку випливає, що тим, хто торгує вищенаведеними дозволеними товарами, доведеться або їх доставляти через кур’єрів (наприклад, таким чином можна вийти із ситуації при торгівлі харчовими продуктами), або взагалі під час карантину не продавати їх через інтернет-магазини.

Крім обмежень із доставки, є ще низка товарів, які й доставляти можна (у тому числі й поштою), але, на жаль, через правила їх торгівлі торгувати ними через інтернет-магазини не вдасться. Що це за особливі товари, читайте нижче.

Продаж окремих товарів

Алкоголь та тютюнові вироби. Правила торгівлі такими товарами прописані у Законі № 481. Так, відповідно до приписів ст. 15 цього Закону роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання тільки за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

При цьому ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем (крім столових вин) і тютюновими виробами видається на кожне місце торгівлі.

При цьому місцем торгівлі ст. 1 Закону № 481 визнає конкретне приміщення (будівля, споруда), а для торгівлі алкоголем (крім пива) ще й установлює обмеженнями щодо площі торговельного залу (не менше 20 кв. м).

З цього випливає, що місцем торгівлі алкоголю і тютюнових виробів має бути лише стаціонарний об’єкт (споруда, будівля, приміщення) певної площі.

Враховуючи прив’язку алкогольної та тютюнової ліцензії до стаціонарного приміщення, вважаємо, що

торгувати через інтернет-магазин алкоголем і тютюном на сьогодні не вийде

Нашу позицію підтверджують і фіскали (див. лист ДПСУ від 21.02.2020 р. № 736/6/99-00-05-04-01-06/ІПК, консультацію 113.04 БЗ).

Отже, під час карантину торгувати через інтернет-магазин алкоголем і тютюновими виробами не вдасться.

До відома! Заборона на торгівлю алкоголем через інтернет-магазин не стосується столових вин. Річ у тому, що для роздрібної торгівлі столових вин ліцензії на торгівлю отримувати не потрібно. А якщо немає ліцензії, то торгівля не прив’язна до стаціонарного об’єкта торгівлі, а тому заборона на торгівлю через Інтернет на столові вина не поширюється.

Ювелірні прикраси. Торгувати ювелірними виробами до 2017 року через інтернет-магазини забороняли Правила, затверджені постановою Кабміну від 25.03.99 р. № 460, в яких було чітко зазначено, що роздрібна торгівля ювелірними виробами могла здійснюватися тільки через спеціалізовані магазини, спеціалізовані відділи (секції) магазинів з універсальним асортиментом товарів.

Водночас, після того як 11.02.2017 р. Кабмін своєю постановою від 25.01.2017 р. № 41 скасував Правила № 460 і переніс правила торгівлі ювеліркою до Правил, затверджених постановою Кабміну від 04.06.98 р. № 802, ця заборона зникла. Так, у цих Правилах на сьогодні прямо говориться, що здійснювати роздрібну торгівлю ювелірними прикрасами можна не тільки через спеціалізовані магазини, спеціалізовані відділи (секції) магазинів з універсальним асортиментом товарів, а й також за допомогою засобів дистанційного зв’язку, тобто через інтернет-магазини.

До відома! Такою торгівлею не може займатися тільки ФОП — платник ЄП групи 2, якому взагалі заборонено торгувати ювелірними виробами п.п. 2 п. 291.4 ПКУ. Їм, щоб торгувати такими товарами, слід перейти до вищої групи ЄП чи на загальну систему.

Лікарські засоби. А от щодо торгівлі лікарськими засобами, то, на відміну від торгівлі ювеліркою, ними торгувати й досі забороняє п. 27 Ліцензійних умов, затверджених постановою Кабміну від 30.11.2016 р. № 929, в якому прямо зазначається, що торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади та не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними.

Хоча у зв’язку з пандемією коронавірусу ці правила скоро можуть зазнати змін. Так, нещодавно на сайті МОЗ* з’явився проєкт постанови КМУ, якою збираються підкоригувати Ліцензійні умови і дозволити торгувати ліками й через інтернет-магазини.

* moz.gov.ua/article/public-discussions/pro-vnesennja-zmin-do-licenzijnih-umov-provadzhennja-gospodarskoi-dijalnosti-z-virobnictva-likarskih-zasobiv-optovoi-ta-rozdribnoi-torgivli-likarskimi-zasobami-importu-likarskih-zasobiv-krim-aktivnih-farmacevtichnih-ingredientiv-

Водночас торгівлю лікарськими засобами та супутніми товарами через Інтернет збираються дозволити не назавжди, а лише на період введення Кабміном карантину або надзвичайного стану. При цьому торгувати ліками в цей період через Інтернет будуть тільки особи, які мають на це відповідну ліцензію, а доставляти товар зможуть у тому числі оператори поштового зв’язку.

Хоча навіть під час карантину добро на торгівлю онлайн не отримають у разі торгівлі наркотичними, психотропними речовинами і прекурсорами (ці ліки на сьогодні пересилати поштою заборонено), а також сильнодіючими та отруйними лікарськими засобами; які потребують особливих умов зберігання.

Але це лише ініціатива МОЗ, і допоки Кабмін не затвердить зміни до Ліцензійних умов, торгувати ліками через Інтернет і надалі ніхто не зможе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі