Теми статей
Обрати теми

Лікарняні 2023: зміни в порядку розрахунку

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
З 1 січня 2023 року ФСС припинить своє існування шляхом приєднання до Пенсійного фонду. Про це ми розповідали в статті «Лікарняні з 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89. Там же зазначали, що до початку цього дійства ПФУ та КМУ мають ухвалити низку нормативних документів під такі зміни. Першими впоралися урядовці. Маємо постанову КМУ від 02.12.2022 № 1350. Чи є там щось варте вашої уваги? Так! Зміни до Порядку № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Відразу хочемо звернути вашу увагу на те, що зміни до Порядку № 1266, про які сьогодні говоритимемо, запрацюють з 01.01.2023.

Щодо самих змін, то хапатися за валер’янку чи інше заспокійливе не варто. Перенавчатися нічому не доведеться. Ці зміни є по суті фіксацією на рівні нормативно-правового акта того, що ви й так робите, але керуючись роз’ясненнями ФСС та Мінсоцполітики. Дивіться самі.

Наймані працівники

Порядок визначення розрахункового періоду не змінився. Також не змінилися виплати, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами. Разом з тим

до переліку поважних причин нероботи додано нову — період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України

Тож з 01.01.2023 середньоденну зарплату обчислюємо шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з таких поважних причин:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати;

призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.

Зауважимо, що й сьогодні при розрахунку «лікарняної» середньоденної зарплати дні призупинення дії трудового договору виключаємо з розрахункового періоду, але на підставі листа Мінсоцполітики від 07.07.2022 № 53/0/248-22. Про це ми писали в «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

Для роздумів. Доповнюючи Порядок № 1266 поважними причинами нероботи, не подумали (не хочемо вірити, що це було зроблено свідомо) про період перебування працівників на військовій службі з 19.07.2022. Нагадаємо, що з зазначеної дати за працівниками, що призвані/прийняті на військову службу, зберігається місце роботи та посада, але не зберігається середній заробіток відповідно до змін, внесених до ст. 119 КЗпП. Тож якщо працівник після звільнення з військової служби повернеться на роботу та захворіє, то до його розрахункового періоду можуть потрапити дні перебування на військовій службі, за які середній заробіток не зберігався. У результаті сума лікарняної середньоденної зарплати буде занижена. Маємо надію, що це непорозуміння буде ліквідовано невдовзі.

Ми ж ідемо далі.

У п. 30 Порядку № 1266 уточнили, що якщо працівник — сумісник, то підставами для проведення непрацездатних виплат є:

1) листок непрацездатності, а у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері — його копія, засвідчена підписом керівника і скріплена печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи, та

2) довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Зауважимо, що форма такої довідки наведена в додатку до Порядку № 1266. До назв її граф були також внесені незначні зміни. Проте сам принцип її формування не змінився.

Спеціалісти резидента Дія Сіті

Пунктом 6 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV встановлено, що працівникам та гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті лікарняні виплачують у розмірі, що дорівнює сумі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено ЄСВ, незалежно від стажу. Тобто зазначений Закон не зобов’язує резидента Дія Сіті рахувати середньоденну зарплату.

Проте КМУ вирішив не заморочуватися й прописав у п. 3 Порядку № 1266, що всі рахують середньоденну зарплату. Хоч ти резидент Дія Сіті, хоч ФОП, хоч звичайне підприємство. Ось такий колгосп.

Чи добре це? Скажімо так, з одного боку, якогось спрощення у розрахунку лікарняних у резидентів Дія Сіті не відбулося. З іншого, бухгалтерам не доведеться перенавчатися рахувати лікарняні.

Цікавий момент. І сьогодні ФСС наполягає на визначенні середньоденної зарплати резидентами Дія Сіті. Так, у листі Виконавчої дирекції ФСС від 22.08.2022 № 1076-11-1 зазначено, що:

1) середньоденну заробітну плату та суму допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам, які є працівниками резидента Дія Сіті, в розрахунку на місяць слід обчислювати як для осіб, які перебувають у трудових відносинах як наймані працівники;

2) середньоденний дохід та суму допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам, які є гіг-спеціалістами резидента Дія Сіті, в розрахунку на місяць слід обчислювати як для осіб, які надають послуги/виконують роботи за ЦПД.

Ще такий момент, що стосується резидентів Дія Сіті. У п. 2 Порядку № 1266 продублювали норму з Закону № 1105, відповідно до якої сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок).

Проте як реалізувати цю вимогу, не зазначили. З зарплатою за який місяць порівнювати розраховану суму допомоги? Відповіді на це запитання Порядок № 1266, на жаль, не дає.

Висновки

  • Механізм розрахунку середньоденної зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, не змінено.
  • Додано поважну причину, дні дії якої не беруть участі у розрахунку середньоденної зарплати, а саме — призупинення трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ.
  • Резиденти Дія Сіті для цілей визначення суми лікарняних та допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюють середньоденну зарплату (дохід) за загальними правилами. Саме так визначив КМУ в Порядку № 1266.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі