Теми статей
Обрати теми

Списуємо знищене війною майно: чи потрібен сертифікат про форс-мажор?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Інформаційний лист Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП від 06.05.2022 // evp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/582117.html

Висновок документа

На думку податківців, відображення вартості знищеного війною майна в податкових витратах можливо: (1) на підставі відповідних первинних документів, (2) за умови проведення обов’язкової інвентаризації та (3) за наявності сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили)

У листі контролери повідомили, за яких умов вартість знищеного війною майна може бути відображена в податкових витратах. На думку фіскалів, для правомірного формування податкових витрат у цьому випадку, крім інвентаризації й підтвердної первинки, ще необхідний сертифікат про форс-мажор. Невже податківці і справді вважають, що відобразити вартість знищеного війною майна у витратах у податковому обліку можна за умови наявності сертифіката, що підтверджує форс-мажорні обставини?

Дійсно, війна — це форс-мажор (про що повідомлялося в листі ТПП від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1, розміщеному на сайті ТПП, див. ucci.org.ua/uploads/files/621cba543cda9382669631.pdf). Причому за роз’ясненнями ТПП, цей лист можна роздрукувати й використовувати для підтвердження форс-мажорних обставин (ucci.org.ua/press-center/ucci-news/protsedura-zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin-z-28-02-2022). Але, видно, такого загального листа від ТПП фіскалам не достатньо — для збереження податкових витрат їм подавай сертифікат.

Хоча насправді жодних подібних вимог ПКУ не висуває. У питаннях списання майна (товарів) ПКУ орієнтований на бухоблік. А для бухобліку важливий саме сам факт знищення активів. Тому що за бухобліковими правилами ТМЦ підлягають списанню, якщо припиняють відповідати критеріям активів — незалежно від причини їх знищення. Адже в бухгалтерському обліку списання, викликане знищенням у зв’язку з війною, нічим не відрізняється від списання при будь-якому іншому знищенні — у кожному разі вартість знищених товарів, що припиняють відповідати критеріям активів, відносять на витрати. Тож

для списання активів важливий, насамперед, сам факт їх знищення (а не його причина — форс-мажор)

Тому вважаємо, що для списання знищеного майна (і віднесення його вартості на витрати в бухгалтерському й податковому обліку) достатньо звичайної підтвердної первинки: актів на списання, а також документів компетентних органів — акта (довідки) органів МВС (поліції)/органів ДСНС (пожежників) про знищення майна.

До речі, ці самі документи допоможуть обґрунтувати й ненарахування ПДВ. Адже за товарами (придбаними з ПДВ), знищеними (втраченими) внаслідок дії обставин непереборної сили під час воєнного стану (незалежно від того, коли такі товари були придбані — до чи під час війни), ПК жодним чином не коректується і компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Причому сертифіката в цьому випадку податківці не вимагають (див. роз’яснення km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/579907.html і БЗ 101.15). Докладніше про знищення майна див. статтю «Майно та/або документи знищено: як бути?» в «Податки & бухоблік», 2022, № 26).

Що примітно, у колишніх роз’ясненнях, що стосуються, зокрема, знищення майна на тимчасово окупованій території, таких умов податківці не висували. А роз’яснювали, що вартість знищеного товару й понесених збитків на тимчасово окупованій території обліковується у складі витрат за правилами бухобліку й зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток у відповідному звітному періоді (питання 32 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022 // tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html, БЗ 102.02).

Та й, по правді, підтвердження форс-мажору важливе не для витрат (як це намагаються піднести податківці), а насамперед для звільнення від відповідальності (ч. 1 ст. 617 ЦКУ; ч. 2 ст. 218 ГКУ). Оскільки форс-мажор звільняє від відповідальності щодо договору (санкцій: штрафів, пені тощо). Тоді як від виконання договірних обов’язків форс-мажор не звільняє. Докладніше про форс-мажор див. статтю «Чи можна не виконувати договір через війну» в «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі