№35

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 35 Інші номери журналу ›
  • Списуємо знищене війною майно: чи потрібен сертифікат про форс-мажор? Інформаційний лист Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП від 06.05.2022 // evp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/582117.html
  • Оренда під час війни: що робити з оплатою? Бойові дії в масштабах усієї країни загострили безліч питань. Зокрема, і питання орендної плати. Дехто не в змозі платити, у декого орендоване майно знищене, певні орендарі роблять велику знижку або ж взагалі звільняють від орендної плати. Тож давайте розберемося: чи це можливо та як необхідно все оформити.
  • Перейменували вулицю: ваші дії Вулиці міст та селищ зі зрозумілих причин перейменовують. Що саме, як і в які строки у зв’язку з цим треба зробити юридичним особам, ФОПам та навіть звичайним фізособам? Читайте у статті.
  • Імпорт з відстрочкою митних платежів: що з ПДВ? Навіть під час війни багато суб’єктів господарювання імпортують із-за кордону різні товари. І щоб дуже необхідні товари імпортери могли ввозити навіть коли у них немає коштів для сплати митних платежів, в тому числі імпортного ПДВ, законодавці дали право сплачувати ці платежі з відстрочкою. Враховуючи це, виникає запитання, як відстрочення сплати вплине на виникнення у імпортера права на податковий кредит (ПК) з ПДВ.
  • Вирішили не сплачувати ЄСВ за мобілізованого: що у бухобліку Приводом для написання цієї статті стала ситуація, описана нашим читачем. Підприємство прийнято рішення не сплачувати ЄСВ з середнього заробітку мобілізованого працівника. Якщо ЄСВ нараховувати, але не сплачувати, як яким чином сальдо по субрахунку 651 має бути списано? Що ж відповідаємо на питання.
  • Стягнення боргів за виконавчими документами На підприємстві є виконавчі листи, боржниками за якими є його працівники. Чи потрібно вимагати від виконавця постанову про нестягнення боргу за цими документами на період воєнного стану?
  • Долаємо проблеми з готівкою (обгоріла частково, згоріла вщент, украли тощо) Війна сама по собі — надзвичайна подія. І все, що трапляється під час війни, несе на собі відбиток надзвичайності. Вибухи, обстріли, руйнування і, як наслідок, — пожежі, безлад, дезорганізація... Від багатьох будівель залишилися одні згарища. У багатьох повибивало шибки і двері. А там, між іншим, могла зберігатися певна сума готівки. Щось згоріло, щось розікрали... Одним словом, добре, якщо уціліло хоч трішки. Як тепер усьому цьому дати лад? І, насамперед, у обліку? Відповідь — у нашій статті.
  • Експорт не відбувся: які податкові наслідки? Підприємство експортує товари. Митна декларація (МД) була оформлена 22.02.2022. Втім фактично товари не були вивезені за межі митної території України. У квітні 2022 року МД визнали недійсною. Чи потрібно складати експортну податкову накладну (ПН) та розрахунок коригування (РК) до неї? Що з бухгалтерським доходом — визнавати його чи ні? З’ясовуємо…
  • POS-термінал чи «віртуальний термінал»? З 01.01.2022 розширилось коло РРО/ПРРО-зобов’язаних (зокрема, за рахунок ФОП-єдиноподатників). А отже, і тих, хто має застосовувати платіжні термінали. І все частіше звучать питання: чи вирішує проблему наявність замість POS-терміналу так званого «віртуального терміналу». Пропонуємо розібратися з цим.
  • Розрахунки криптовалютою: чи можливі на «спецЄП» 2%? Питання. Займаємось наданням послуг комп’ютерного програмування. З 01.04.2022 перейшли на «спецЄП» 2 %. Розрахуватися за надані послуги з нами хочуть біткоїнами. Чи можливий такий спосіб розрахунків для платника «спецЄП» 2 %? Розбираємося!
  • «Паперові» проблеми: якщо не купити розрахункову книжку Ситуація. Закінчилася розрахункова книжка (РК), чи книга обліку розрахункових операцій (КОРО), а придбати нові тимчасово немає можливості. Чи ми вже їх придбали «дистанційно», але вони «застрягли» у дорозі тощо. Як нам діяти. Чи обов’язково призупиняти розрахункові операції? Шукаємо вихід, керуючись при цьому принципом «береженого Бог береже».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі