Темы статей
Выбрать темы

Надрукована заява на відпустку: чи можна прийняти

Кучерова Оксана, юрист
Роботодавець відмовляється приймати заяву на відпустку. Причина відмови — заяву надруковано на комп’ютері, а не написано від руки. Чи обов’язково писати заяву від руки?

Здавалося б, у XXI столітті, що може бути простіше, ніж набрати заяву на комп’ютері, роздрукувати та підписати її: мінімум часу, мінімум помилок, мінімум проблем. Але чи можна так робити?

Відповідь на це запитання потрібно шукати в Уніфікованій системі організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003 (далі — ДСТУ 4163).

Заява на відпустку належить до інформаційно-аналітичних документів, тому до неї теж можна і потрібно застосовувати вимоги ДСТУ 4163.

ЦИТАТА

«7.1 Документи виготовляють на конторській друкарській машинці або за допомогою комп’ютерної техніки.

Окремі внутрішні документи (заяви, пояснювальні й доповідні записки тощо), авторами яких є посадові та інші фізичні особи, дозволено оформлювати рукописним способом».

Висновок: заяву можна оформляти як від руки, так і друкарським способом. При цьому останній спосіб явно перебуває в пріоритеті.

Зверніть увагу! Обов’язковість рукописного оформлення певних видів заяв може бути передбачена окремими відомчими нормативними актами. Наприклад, згідно з Порядком ведення та зберігання особових справ держслужбовців, затвердженим наказом Національного агентства з питань держслужби від 22.03.2016 р. № 64, заяви про призначення, переведення на іншу посаду, звільнення оформляються власноручно і підписуються із зазначенням дати.

Також, як варіант, можна використовувати трафаретні форми для заяв. При цьому заявникові потрібно вписати свої дані та поставити свій підпис і дату складання заяви, що надаватиме такому документу юридичну силу.

Окремо зупинимося на такому реквізиті заяви, як підпис. Звикли підписувати заяви тільки «закарлючкою»? А чи правильно це? Відповідь ми знайдемо знову ж таки у ДСТУ 4163:

ЦИТАТА

«5.23 Підпис складається з назви посади особи, яка підписує документ (повної, якщо документ надруковано не на бланку, скороченої — на документі, надрукованому на бланку), особистого підпису, ініціалу(-ів) і прізвища».

Виходячи з цього, однієї «закарлючки» вважається недостатньо. У заяві обов'язково потрібно зазначити найменування посади, а також ініціали і прізвище.

Тому приймайте заяви від працівників як написані власноручно, так і надруковані. У будь-якому разі юридична сила такого документа підкріплюється власноручним підписом працівника і проставленою його рукою датою заяви.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше