Темы статей
Выбрать темы

Атестація робочих місць: потрібно проводити регулярно!

Кучерова Оксана, юрист
Коментар до листа Мінсоцполітики від 20.06.2019 р. № 939/0/206-19*

* Див. статтю «Щодо права на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці» цього номера.

Ні для кого не секрет, що додержання норм законодавства про охорону праці перебуває під пильним контролем Держпраці. Адже навряд чи хтось посперечається з тим, що здоров’я — найбільша і водночас найкрихкіша цінність людини. Саме тому порушення норм у цій сфері можуть призвести до непоправних наслідків, адже, підірвавши своє здоров’я, повернути його в колишній стан дуже важко. На щастя, це розуміє законодавець, і тому працівники, зайняті на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, мають право на додаткові пільги та компенсації за роботу в таких умовах.

Крім того, Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон № 2694) зобов’язує роботодавця організовувати проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці. Причому проводити таку атестацію потрібно в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж 1 раз на 5 років (п. 4 постанови КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.92 р. № 442).

А якщо роботодавець не дотримуватиметься цього правила, чи діють тоді її результати на майбутнє, тобто більше 5 років?

Оскільки законодавство не надає прямої відповіді на це запитання, ми звернулися до Мінсоцполітики за роз’ясненнями. І ось у листі від 20.06.2019 р. № 939/0/206-19, що коментується, Мінсоцполітики нам відповіло: чинним законодавством це не передбачено.

Тобто, на думку Мінсоцполітики, результати атестації діють тільки в період, визначений у колективному договорі (але не більше 5 років). Пояснюється це просто. Згідно з вищезгаданою постановою саме результати атестації впливають на віднесення робочого місця до категорії шкідливих або важких умов праці.

Аналогічний висновок випливає із ст. 7 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, де встановлюється залежність між тривалістю щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та результатами атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Зауважимо. Практично дослівно підтримує позицію Мінсоцполітики й Верховний Суд у постанові від 25.04.2018 р. у справі № 804/2806/17.

Як бачимо, загалом зараз склалася думка про те, що результати атестації діють тільки в період, визначений у колективному договорі (але не більше 5 років), і після закінчення цього строку більше не діють.

Що не кажи, але такий висновок зовсім не на користь працівників, адже вони, продовжуючи фактично працювати в шкідливих або важких умовах праці, втрачають право на пільги.

Якщо з дією наперед результатів атестації робочих місць позиція держорганів більш-менш зрозуміла, то з питанням про дію цих результатів за періоди до її проведення не все так просто.

А що з ретроспективою? На перший погляд здається логічним, що оскільки результати атестації діють не більше 5 років, то вони не впливають і на період до проведення атестації.

Але якщо за результатами атестації встановлено, що робоче місце належить до категорії із шкідливими або важкими умовами праці, то можна припустити, що ці ж умови були й до моменту проведення атестації. Тобто робоче місце й раніше характеризувалося шкідливістю та небезпекою праці (якщо умови праці істотно не змінювалися). Виникає запитання: чи може працівник, який працював у таких умовах до проведення атестації, претендувати на пільги?

Це запитання ми так само ставили Мінсоцполітики. У листі, що коментується, наше запитання розглянули через призму отримання пенсії за віком на пільгових умовах. І, пославшись на п. 4.2 Порядку № 383*, натякнули на те, що якщо атестація була проведена вперше та умови роботи не змінювалися, то після проведення атестації

* Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений наказом Мінсоцполітики від 18.11.2005 р. № 383.

ВАЖЛИВО!

весь період попередньої роботи на даному підприємстві у виробництвах, зазначених у Списках, у шкідливих і важких умовах праці можна зарахувати до стажу, який надає право на таку пенсію.

Зауважимо. Такий висновок Мінсоцполітики зробило з буквального розуміння п. 4.4 Порядку № 383. У ньому зазначено: якщо атестація була вперше проведена після 21.08.97 р., у разі підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах до пільгового стажу зараховується увесь період роботи до 21.08.92 р., 5-річний період роботи на цьому підприємстві, що передує даті видання наказу, та період роботи протягом подальших 5 років. Тобто ретроспективна дія результатів атестації все-таки передбачена в законодавстві і з цим погоджується Мінсоцполітики. Щоправда, це правило прописане тільки для призначення пільгових пенсій.

Отже, поки що маємо таку ситуацію (див. рисунок нижче).

Наша вам порада: проводьте атестацію вчасно, щоб не порушувати права працівника і не створювати собі головного болю.

img 1

Період дії результатів атестації

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше