Темы статей
Выбрать темы

День звільнення працівника з інвалідністю: як визначити та оплатити

Кучерова Оксана, юрист
Особи з інвалідністю — особлива категорія працівників, за дотриманням трудових прав яких необхідно слідкувати дуже уважно, а отже, і до порядку їх звільнення необхідно підходити з обережністю. Тому ми звернулися до Мінсоцполітики з наступними запитаннями.

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Особи з інвалідністю — особлива категорія працівників, за дотриманням трудових прав яких необхідно слідкувати дуже уважно, а отже, і до порядку їх звільнення необхідно підходити з обережністю. Тому ми звернулися до Мінсоцполітики з наступними запитаннями, зокрема:

1) який день вважати днем звільнення працівника, якого визнано непрацездатним?

2) чи може роботодавець не оплачувати день звільнення, адже працівник у цей день фактично не працював?

У листі від 09.10.2019 р. № 1463/0/206-19 Мінсоцполітики підкреслює: якщо ваш працівник отримав інвалідність — це не означає, що роботодавець має право його через це звільнити. Звільнити через стан здоров’я особу з інвалідністю можна тільки на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП — у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, який перешкоджає продовженню цієї роботи. Більш детально про процедуру такого звільнення ми розповідали в статті «Звільнити працівника з інвалідністю: місія здійсненна?» // Спецвипуск «ОП», 2019, № 18/1. Тож у разі, якщо працівника визнано непрацездатним, роботодавець може звільнити його. Але виникає логічне запитання: коли звільняти такого працівника?

Мінсоцполітики має на це запитання чітку відповідь: «останнім днем роботи є не останній день періоду тимчасової непрацездатності, а день розірвання трудового договору». Простіше кажучи, трудовики проти звільнення особи з інвалідністю заднім числом.

Перенесемо це правило на практику. Наприклад, працівник, якого визнано інвалідом 1 групи, непрацездатним, надав роботодавцю лікарняний листок 10 жовтня, в якому:

• у графі «Направлений на МСЕК» вказана дата 4 жовтня;

• у графі «Оглянутий у МСЕК» вказана дата 9 жовтня.

Виходить, що роботодавець має право звільнити з роботи такого працівника на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП лише 10 жовтня (за умови дотримання всієї процедури звільнення) і ні днем раніше. Щодо оплати дня звільнення (у нашому прикладі — 10 жовтня), на жаль, законодавство не містить чіткого правового регулювання цього питання. Ситуація ускладнюється тим, що роботодавець не має права допускати особу з інвалідністю до роботи на невідповідну посаду, оскільки ч. 6 ст. 24 КЗпП прямо заборонено укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я, а отже, заборонено і продовження такої роботи.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики вказало: оскільки працівник перебуває з роботодавцем у трудових відносинах, то останній день його роботи має бути оплачений згідно з умовами трудового або колективного договору.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше