Теми статей
Обрати теми

День звільнення працівника з інвалідністю: як визначити та оплатити

Кучерова Оксана, юрист
Особи з інвалідністю — особлива категорія працівників, за дотриманням трудових прав яких необхідно слідкувати дуже уважно, а отже, і до порядку їх звільнення необхідно підходити з обережністю. Тому ми звернулися до Мінсоцполітики з наступними запитаннями.

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Особи з інвалідністю — особлива категорія працівників, за дотриманням трудових прав яких необхідно слідкувати дуже уважно, а отже, і до порядку їх звільнення необхідно підходити з обережністю. Тому ми звернулися до Мінсоцполітики з наступними запитаннями, зокрема:

1) який день вважати днем звільнення працівника, якого визнано непрацездатним?

2) чи може роботодавець не оплачувати день звільнення, адже працівник у цей день фактично не працював?

У листі від 09.10.2019 р. № 1463/0/206-19 Мінсоцполітики підкреслює: якщо ваш працівник отримав інвалідність — це не означає, що роботодавець має право його через це звільнити. Звільнити через стан здоров’я особу з інвалідністю можна тільки на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП — у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, який перешкоджає продовженню цієї роботи. Більш детально про процедуру такого звільнення ми розповідали в статті «Звільнити працівника з інвалідністю: місія здійсненна?» // Спецвипуск «ОП», 2019, № 18/1. Тож у разі, якщо працівника визнано непрацездатним, роботодавець може звільнити його. Але виникає логічне запитання: коли звільняти такого працівника?

Мінсоцполітики має на це запитання чітку відповідь: «останнім днем роботи є не останній день періоду тимчасової непрацездатності, а день розірвання трудового договору». Простіше кажучи, трудовики проти звільнення особи з інвалідністю заднім числом.

Перенесемо це правило на практику. Наприклад, працівник, якого визнано інвалідом 1 групи, непрацездатним, надав роботодавцю лікарняний листок 10 жовтня, в якому:

• у графі «Направлений на МСЕК» вказана дата 4 жовтня;

• у графі «Оглянутий у МСЕК» вказана дата 9 жовтня.

Виходить, що роботодавець має право звільнити з роботи такого працівника на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП лише 10 жовтня (за умови дотримання всієї процедури звільнення) і ні днем раніше. Щодо оплати дня звільнення (у нашому прикладі — 10 жовтня), на жаль, законодавство не містить чіткого правового регулювання цього питання. Ситуація ускладнюється тим, що роботодавець не має права допускати особу з інвалідністю до роботи на невідповідну посаду, оскільки ч. 6 ст. 24 КЗпП прямо заборонено укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я, а отже, заборонено і продовження такої роботи.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики вказало: оскільки працівник перебуває з роботодавцем у трудових відносинах, то останній день його роботи має бути оплачений згідно з умовами трудового або колективного договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі