Теми статей
Обрати теми

Допомога по частковому безробіттю: тепер і тим, хто у відпустці «за свій рахунок»

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Коментар до постанови КМУ від 15.07.2020 р. № 600

Кабмін у черговий раз «удосконалив» Порядок № 306*.

* Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину <…> затверджений постановою Кабміну від 22.04.2020 р. № 306.

1. Розширено перелік працівників, на яких можна отримати допомогу. Якщо раніше розраховувати на допомогу могли тільки ті працівники, яких у зв’язку з карантином перевели (за ініціативою роботодавця) на роботу в режимі неповного робочого часу або була призупинена робота підприємства повністю, то тепер допомогу можна отримати і на тих роботяг, які в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після його завершення:

• отримують оплату часу простою згідно зі ст. 113 КЗпП (окрім періоду освоєння нового виробництва (продукції);

• перебувають у відпустці «за свій рахунок» на підставі п. 31 ч. 1 ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки.

Але є проблемка — строк звернення роботодавця за отриманням допомоги для своїх працівників обмежений 90 календарними днями з дня призупинення (скорочення) діяльності. Тому для тих, у кого призупинення діяльності унаслідок карантину припало на березень 2020 року, такий строк звернення за допомогою для «новеньких» (працівників, відправлених у простій або у відпустку «за свій рахунок») вже давно сплив. Виходить — усе даремно?

Не зовсім. На практиці центри зайнятості іноді не звертають уваги на таку «дрібницю» та все ж виплачують допомогу на працівників, доданих у карантинний список постановою № 600.

Тому рекомендуємо все ж спробувати. Але бажано запастися документами, що підтверджують встановлення простою на підприємстві і перебування працівників у відпустці «за свій рахунок». Хоч їх і немає в переліку документів з п. 9 Порядку № 306.

2. Нові умови для отримання допомоги ФОП «за себе». Як і раніше, ФОП може звернутися за допомогою по частковому безробіттю «за себе». Але! За умови, що така особа є застрахованою, не отримує пенсію, а також допомогу по частковому безробіттю на період карантину як найманий працівник (для цього є спеціальна відмітка в оновленому додатку 2).

3. Довідка про сплату ЄСВ — на підставі форми № Д4. Після того, як довідку про сплату ЄСВ для отримання «часткової» допомоги на період карантину дозволили робити самостійно (на підставі звітних відомостей, які надаються в ПФУ), з’явилося нове удосконалення — з цією метою дозволено (у тому числі і ФОП) використовувати звіти, що надаються в ДПС (тобто ЄСВ-звіти).

4. Виплата допомоги — тільки на поточний рахунок ФОП або роботодавцеві.

5. Ще більше додатків. Постановою № 600 викладені в новій редакції форми додатків 1 і 2 до Порядку № 306. По суті, в них просто прибрали вже непотрібні графи. Водночас з’явилися нові форми:

• для роботодавців — додаток 4;

• для ФОП — одержувачів допомоги «за себе» — додаток 5.

Такі документи доведеться подавати щомісячно для безпосереднього отримання допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі