Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо вихідну допомогу на прикладах

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Звільняєте працівника за скороченням штатів при реорганізації установи чи він відмовився від роботи після зміни істотних умов праці? Що ж, не забувайте про виплату вихідної допомоги. Як її розрахувати у світлі оновленого Порядку № 100, ми розберемо на реальних життєвих прикладах.

З теоретичними моментами, якими будемо користуватися, можна ознайомитися у статті «Вихідна допомога при звільненні: «принади» розрахунку» цього номера.

Тепер давайте попрактикуємося разом!

Місяці розрахункового періоду відпрацьовані не повністю

Приклад 1. Працівника установи звільнено 10 лютого 2021 року через скорочення штату з виплатою вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку.

З 1 по 21 грудня 2020 року він перебував у «карантинній» відпустці без збереження зарплати. За 7 робочих днів грудня (за стандартною п’ятиденкою) йому нарахована зарплата у сумі 2278 грн.

З 20 січня по 1 лютого 2021 року працівник хворів. За 11 робочих днів січня йому нарахована зарплата в сумі 3600 грн.

У наведеній ситуації розрахунковим періодом для обчислення вихідної допомоги будуть 2 календарні місяці, що передують лютому 2021 року (місяцю звільнення), а саме грудень 2020 року і січень 2021 року.

1. Фактично нарахована зарплата у розрахунковому періоді 5878 грн (2278 + 3600).

2. У розрахунковому періоді фактично відпрацьовано 18 (7 + 11) робочих днів.

3. Обчислимо середньомісячну кількість робочих днів за графіком роботи установи у розрахунковому періоді:

(22 + 19) : 2 = 20,5 (роб. дн.).

4. Розрахуємо середньомісячний заробіток:

5878,00 : 18 х 20,5 = 6694,39 (грн).

У розрахунковому періоді один відпрацьований день

Приклад 2. Працівниця, після відпустки для догляду за дитиною до 3 років (після досягнення дитиною 3 років), приступила до роботи 29 січня 2021 року. 26 лютого 2021 року (останній робочий день місяця) через скорочення штату її звільнено з виплатою вихідної допомоги у розмірі середньомісячної зарплати. Графік роботи і працівниці, і установи — стандартна п’ятиденка.

За 1 відпрацьований робочий день січня їй нарахована зарплата в сумі 315,79 грн.

У цій ситуації є три цікаві моменти, на які варто звернути увагу.

По-перше, щодо звільнення працівниці, яка щойно вийшла з декрету. Не можна звільнити з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (крім ліквідації установи) вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до 3 років, 6 років (за медичним висновком), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда (ст. 184 КЗпП).

Якщо працівниця не підпадає під вказані заборони щодо звільнення і процедура скорочення правильно оформлена, то звільнення за скороченням такої працівниці цілком правомірне.

По-друге, працівниця звільнена в останній робочий день місяця. Тобто вона повний місяць перебувала в трудових відносинах.

Деякі бухгалтери намагаються такий місяць втулити у розрахунковий період. Не робіть цього!

Незалежно від дати звільнення, до розрахункового періоду потрапляють 2 календарні місяці, що передують місяцю звільнення.

За умовами прикладу це грудень 2020 року і січень 2021 року.

По-третє, іноді бухгалтера лякає те, що у розрахунковому періоді немає жодного повністю відпрацьованого місяця. А в наведеній ситуації він узагалі має тільки один відпрацьований день. Не губіться. Діємо чітко за правилами. Орієнтуємося на розрахунковий період 2 календарні місяці і на заробіток за відпрацьований один робочий день у цьому періоді.

Тепер перейдемо до розрахунку суми вихідної допомоги.

1. Заробіток розрахункового періоду становить 315,79 грн.

2. У розрахунковому періоді відпрацьований лише 1 день.

3. Обчислимо середньомісячну кількість робочих днів:

(22 + 19) : 2 = 20,5 (роб. дн.).

4. Визначимо суму вихідної допомоги:

315,79 : 1 х 20,5 = 6473,70 (грн).

У розрахунковому періоді немає заробітку

Приклад 3. Працівника установи звільняють 12 лютого 2021 року через скорочення штату з виплатою вихідної допомоги у розмірі середньомісячної зарплати. Графік роботи і працівника, і установи — стандартна п’ятиденка.

Оклад працівника становить 5660 грн (зайнятість повна). Так вийшло, що протягом останніх чотирьох місяців перед місяцем звільнення працівник не працював у зв’язку з хворобою та відпусткою.

У розрахунковому періоді для обчислення вихідної допомоги в цьому прикладі заробіток відсутній. Тому розрахунок проводимо зі встановленого йому у трудовому договорі посадового окладу.

1. Порівняємо оклад з розміром мінзарплати, що діє на дату звільнення працівника. Оклад працівника виявився меншим за МЗП, тому розрахунок проводимо з розміру мінзарплати (6000 грн).

2. Розрахунковою виплатою буде:

6000 х 2 = 12000 (грн).

3. Кількість днів в умовному розрахунковому періоді:

22 + 19 = 41 (роб. дн.).

4. Визначимо середньомісячну кількість робочих днів:

(22 + 19) : 2 = 20,5 (роб. дн.).

5. Обчислимо суму вихідної допомоги:

12000 : 41 х 20,5 = 6000 (грн).

Висновки

• При обчисленні середньої зарплати з розрахунку 2 місяці вимога про повністю відпрацьовані місяці розрахункового періоду відсутня. У розрахунку бере участь нарахована зарплата за фактично відпрацьовані дні розрахункового періоду.

• У разі відсутності у працівника зарплати у розрахунковому періоді обчислення середнього заробітку провадиться з розрахунку встановленого йому у трудовому договорі посадового окладу, але не менше ніж МЗП.

• Премії, нараховані за два і більше місяців, для цілей розрахунку середнього заробітку розподіляються пропорційно відпрацьованого часу у тих місяцях, за які вони нараховані, та відносяться відповідно до цих місяців.

• Одноразові виплати, зокрема і матдопомога, не беруть участі у розрахунку середньої зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі