Темы статей
Выбрать темы

Збільшено вік перебування на держслужбі і службі в ОМС

Кучерова Оксана, юрист
Нещодавно Верховна Рада України змінила традиційний підхід до встановлення граничного віку перебування на держслужбі і службі в органах місцевого самоврядування.

Уже довгий час на держслужбу не могла вступити особа після досягнення 65 років (ст. 19 Закону № 889*). А досягнення такого віку, за загальним правилом, було підставою для припинення держслужби.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

У свою чергу, можливість звільнення посадових осіб органів місцевого самоврядування (далі — ОМС), які досягли граничного віку (65 років) перебування на службі в ОМС, встановлена ст. 20 Закону № 2493**. Більш детальну інформацію щодо цих обмежень шукайте у статті «Пенсія — не вік, а стан душі: коли можна звільнити пенсіонера?» // спецвипуск «ОП» Кадровик, 2019, № 24/1.

** Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

Однак наприкінці минулого року Верховна Рада збільшила вікові обмеження для держслужбовців і службовців ОМС (Закони України від 15.12.2020 р. № 1081-IX та від 16.12.2020 р. № 1086-IX).

1. Виключена норма щодо заборони вступу на державну службу особи, яка досягла 65-річного віку (зміни до ст. 19 Закону № 889).

2. Надана можливість призначення особи, яка досягла 65-річного ріку, на посаду державного службовця — на 1 рік з правом повторного призначення без обов’язкового проведення конкурсу щорічно (зміни до ст. 34 Закону № 889).

Кореспондує цьому норма про можливість залишення держслужбовця, який досяг 65 років, на держслужбі, але не більше як до досягнення 70 років у зв’язку з потребами служби. Умови — рішення суб’єкта призначення та згода державного службовця (ч. 4 ст. 83 Закону № 889).

3. Обмеження щодо граничного віку перебування на службі в ОМС не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які не тільки обираються, але й затверджуються на відповідну посаду (зміни у ст. 18 Закону № 2493). Простіше кажучи, прийнятим законом додатково знімаються вікові обмеження перебування на службі в ОМС лише на посадах, на які особа затверджується відповідною радою (для посадових осіб, які обираються на відповідні посади такі обмеження і раніше були відсутні). Наприклад, відтепер обмеження у 65 років не поширюється на посаду старости, оскільки вона є посадою, на яку особа затверджується відповідною радою.

Для інших категорій посадових осіб закріплена можливість за певною процедурою продовжити службу в ОМС після досягнення 65-річного віку. Така процедура передбачає бажання посадової особи продовжити службу та згоду сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті , обласної ради залишити таку особу на службі. При цьому проходження такої процедури необхідне кожного року, але реалізація права на перебування на службі припиняється у разі досягнення особою 70-річного віку.

Як бачите, загалом ці зміни не призвели до повного зняття вікових обмежень. Фактично відтепер законодавство передбачає, що працівників 65+ можна залишити на службі за певних умов, але не більше як до досягнення 70 років.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше