Теми статей
Обрати теми

Збільшено вік перебування на держслужбі і службі в ОМС

Кучерова Оксана, юрист
Нещодавно Верховна Рада України змінила традиційний підхід до встановлення граничного віку перебування на держслужбі і службі в органах місцевого самоврядування.

Уже довгий час на держслужбу не могла вступити особа після досягнення 65 років (ст. 19 Закону № 889*). А досягнення такого віку, за загальним правилом, було підставою для припинення держслужби.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

У свою чергу, можливість звільнення посадових осіб органів місцевого самоврядування (далі — ОМС), які досягли граничного віку (65 років) перебування на службі в ОМС, встановлена ст. 20 Закону № 2493**. Більш детальну інформацію щодо цих обмежень шукайте у статті «Пенсія — не вік, а стан душі: коли можна звільнити пенсіонера?» // спецвипуск «ОП» Кадровик, 2019, № 24/1.

** Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

Однак наприкінці минулого року Верховна Рада збільшила вікові обмеження для держслужбовців і службовців ОМС (Закони України від 15.12.2020 р. № 1081-IX та від 16.12.2020 р. № 1086-IX).

1. Виключена норма щодо заборони вступу на державну службу особи, яка досягла 65-річного віку (зміни до ст. 19 Закону № 889).

2. Надана можливість призначення особи, яка досягла 65-річного ріку, на посаду державного службовця — на 1 рік з правом повторного призначення без обов’язкового проведення конкурсу щорічно (зміни до ст. 34 Закону № 889).

Кореспондує цьому норма про можливість залишення держслужбовця, який досяг 65 років, на держслужбі, але не більше як до досягнення 70 років у зв’язку з потребами служби. Умови — рішення суб’єкта призначення та згода державного службовця (ч. 4 ст. 83 Закону № 889).

3. Обмеження щодо граничного віку перебування на службі в ОМС не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які не тільки обираються, але й затверджуються на відповідну посаду (зміни у ст. 18 Закону № 2493). Простіше кажучи, прийнятим законом додатково знімаються вікові обмеження перебування на службі в ОМС лише на посадах, на які особа затверджується відповідною радою (для посадових осіб, які обираються на відповідні посади такі обмеження і раніше були відсутні). Наприклад, відтепер обмеження у 65 років не поширюється на посаду старости, оскільки вона є посадою, на яку особа затверджується відповідною радою.

Для інших категорій посадових осіб закріплена можливість за певною процедурою продовжити службу в ОМС після досягнення 65-річного віку. Така процедура передбачає бажання посадової особи продовжити службу та згоду сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті , обласної ради залишити таку особу на службі. При цьому проходження такої процедури необхідне кожного року, але реалізація права на перебування на службі припиняється у разі досягнення особою 70-річного віку.

Як бачите, загалом ці зміни не призвели до повного зняття вікових обмежень. Фактично відтепер законодавство передбачає, що працівників 65+ можна залишити на службі за певних умов, але не більше як до досягнення 70 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі