Теми статей
Обрати теми

Допомога на соцпобут в ОМС

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівникам ОМС так само, як і іншим бюджетникам, можна виплачувати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Кому, як, за яких умов та скільки можна виплатити, розглянемо у статті.

Нормативне підґрунтя

При визначенні умов оплати праці працівників органів місцевого самоврядування (ОМС) можна поділити на такі групи:

• посадові особи ОМС;

• службовці, які працюють в ОМС;

• робітники, які обслуговують ОМС.

Для кожної групи оплатні умови праці диктує своя нормативка. Так, для оплати праці посадових осіб ОМС і службовців використовують норми постанови № 268*, робітників — наказ № 609**. Саме цими документами, крім визначення розміру окладів, доплат, надбавок, премій та інших виплат, передбачена можливість виплати матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань. Нагадаємо, що на посадових осіб ОМС не поширюється дія Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. А от наказ № 609 є спільним як для обслуговуючих робітників ОМС, так і для робітників, зайнятих обслуговуванням органів держвлади.

* Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

** Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 р. № 609.

Посадові особи і службовці ОМС

Виплата матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань для посадових осіб та службовців ОМС передбачена п.п. 3 п. 2 постанови № 268.

Така матдопомога надається:

за заявою працівника. У заяві працівник зазначає обставини для її надання (скрутне матеріальне становище, необхідність лікування, сімейні обставини тощо);

у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати, працівника. Поряд з цим нижню межу розміру матдопомоги не встановлено. Тому розмір, умови, обставини та інші нюанси надання зазвичай прописують у Положенні про надання матдопомоги або в колективному договорі. Тож при встановленні розміру допомоги на соцпобут можна відштовхуватися від посадового окладу (наприклад, установити її у розмірі 20 % від посадового окладу), а можна — від середньомісячного заробітку.

Головне, щоб її розмір не перевищив середньомісячну зарплату працівника;

один раз на календарний рік. Тобто якщо працівник протягом поточного календарного року отримав допомогу на соцпобут у розмірі, меншому за середньомісячну зарплату, то вдруге на таку допомогу в цьому році він не має права;

у межах затвердженого фонду оплати праці.

ВАЖЛИВО!

Розрахунок матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань проводиться з урахуванням дати видання наказу на таку допомогу (не на дату написання заяви працівником і не на дату її виплати).

Наприклад, якщо наказ на виплату матдопомоги датований 29 вересня 2021 року, то відштовхуємося від цієї дати:

• у разі виплати допомоги у відсотковому значенні до окладу — беремо розмір посадового окладу станом на 29 вересня;

• якщо рахуємо допомогу від середньомісячного заробітку — розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати буде липень — серпень 2021 року.

Розрахунок середньомісячної зарплати проводиться за правилами абз. 3 п. 8 Порядку № 100 шляхом множення середньоденної зарплати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

На відміну від допомоги на оздоровлення*, допомога на соцпобут не є обов’язковою. Право приймати рішення про її надання працівникам ОМС надано керівнику відповідного ОМС. Він приймає таке рішення виходячи з обставин, викладених у заяві працівника (лист Мінсоцполітики від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09).

* Розмір, умови, нюанси надання допомоги на оздоровлення працівникам ОМС ми розглядали у статті «Оздоровчі» працівникам органів місцевого самоврядування» // «ОП», 2020, № 11.

А ось для виплати матдопомоги головам обласних, районних і районних у містах рад, їх заступникам, сільським, селищним і міським головам — рішення приймається відповідною радою (п. 6 постанови № 268). Чи можна виплатити матдопомогу на соцпобут новачку? Обмежень щодо стажу роботи або відпрацювань новачком певного часу в одного роботодавця законодавством не встановлено. Але такі обмеження можна встановити у внутрішніх документах (колдоговорі або положенні про виплату матдопомоги). Тому якщо внутрішні документи таких обмежень не мають, кошти дозволяють і керівник не проти, то за заявою працівника-новачка, в якій зазначені обставини для надання матдопомоги, її виплата цілком можлива.

Робітники, обслуговуючі ОМС

Відповідно до п.п. 2.2 п. 2 наказу № 609 керівник має право в межах установленого фонду оплати праці та граничної чисельності працівників надавати матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у розмірі середньомісячного заробітку, крім матеріальної допомоги на поховання.

При цьому вид допомоги наказом № 609 не конкретизовано. Тобто це може бути будь-яка (одна) матеріальна допомога або на оздоровлення до щорічної відпустки, або на соцпобут, або на лікування, або інша, яку може отримати робітник протягом календарного року. Але тільки одна!

УВАГА!

Якщо робітник, який обслуговує ОМС, отримає матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, то на інші види допомоги (наприклад, на оздоровлення до відпустки) протягом поточного року він не зможе розраховувати.

Той факт, що обслуговуючим робітникам виплата двох і більше матеріальних допомог протягом одного календарного року не передбачена, підтверджують також фахівці Мінсоцполітики у листі від 15.03.2016 р. № 272/13/84-16 (ср. ). Тобто «розбити» матдопомогу в розмірі середньомісячної зарплати на декілька видів і виплатити їх протягом одного календарного року не можна.

Матдопомога обслуговуючим робітникам не має обов’язкового характеру і виплачується за наявністю коштів.

Підстави для надання (причини виплати) варто прописати в колективному договорі або іншому локальному документі про оплату праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі