Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» працівникам органів місцевого самоврядування

Категорія працівників

Розмір та умови надання матеріальної допомоги

Нормативний документ

Посадові особи ОМС

Допомога на оздоровлення відноситься до обов’язкових гарантій та надається:

• разом з наданням щорічної відпустки;

• у розмірі посадового окладу, але за наявності фінансових можливостей — у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати

Частина 5 ст. 21 Закону № 2493*, п.п. 3 п. 2 постанови № 268**

Згідно зі ст. 21 Закону № 2493 допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу виплачується посадовим особам органів місцевого самоврядування одночасно з наданням щорічної відпустки тривалістю 30 календарних днів. У свою чергу, згідно з п.п. 3 п. 2 постанови № 268 допомога для оздоровлення виплачується при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, «оздоровчі» посадовим особам ОМС виплачуються під час надання щорічної відпустки обов’язково — у розмірі посадового окладу (мінімум). У розмірі середньомісячного заробітку (максимум) вона може бути надана, якщо для цього достатньо коштів. Причому в будь-якому разі допомога на оздоровлення має бути передбачена в кошторисах ОМС у тому обсязі, в якому вона буде гарантовано виплачена працівникам.

Стосовно рішення про виплату «оздоровчих» головам обласних, районних і районних у містах рад, заступникам сільських, селищних і міських голів, то його приймає відповідна рада. Також для секретарів сільських, селищних, міських рад, заступників сільських, селищних, міських голів, керуючих справами (секретарів) виконавчих комітетів, старост рішення про виплату такої оздоровчої допомоги залишається за сільським, селищним, міським головою. Такі правила закріплені п. 6 постанови № 268

Службовці ОМС

Допомога на оздоровлення не є обов’язковою та:

• надається при наданні щорічної відпустки;

• у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника

Підпункт 3 п. 2 постанови № 268

Перелік посад, віднесених до службовців ОМС, наведено у додатку № 55 до постанови № 268 (це, наприклад, касир, друкарка, комендант, статистик тощо). Для цієї категорії осіб діє правило виплати допомоги на оздоровлення одночасно з наданням щорічної відпустки, але її виплата прямо залежить від наявності фінансових можливостей і не є обов’язковою. Тобто якщо коштів не вистачає — «оздоровча» допомога або не надається, або надається в якомусь меншому за середньомісячну зарплату розмірі. Але так чи інакше, надання матеріальної допомоги здійснюється у межах затверджених видатків на оплату праці

Робітники ОМС

Також, як і для робітників, що зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади

Наказ Мінпраці від 02.10.96 р. № 77

Для робітників ОМС діють ті ж самі правила, що і для робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади (див. «Матеріальна допомога до відпустки держслужбовцям та працівникам держорганів» цього номера)

* Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

** Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі