Темы статей
Выбрать темы

Як допустити до роботи невакцинованих працівників

Кучерова Оксана, юрист
Чи можна допустити до роботи на період дії воєнного стану працівників, які були відсторонені через відмову вакцинуватися від COVID-19?

Обов’язкова вакцинація від COVID-19 була запроваджена наказом МОЗ № 2153* для працівників центральних та місцевих органів влади, закладів освіти, соцпрацівників, медиків, працівників комунальних підприємств тощо. Про це ми розповідали в статтях «Щеплення від COVID-19: знову зміни» // «ОП», 2021, № 22, «Щеплення однією дозою: відстороняти чи ні?» // «ОП», 2022, № 3.

* Наказ МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153.

Відповідно, працівники, які відмовилися від вакцинації, були відсторонені від роботи.

Проте введений в Україні воєнний стан змінив орієнтири. Тепер вимога про вакцинацію припиняє бути важливою умовою для роботи. Тому МОЗ наказом № 380** зупинило дію Наказу № 2153. Згодом і Кабмін вказав про це у «карантинній» постанові № 1236 (в редакції Постанови КМУ від 26.03.2022 № 372).

** Наказ МОЗ «Про зупинення дії наказу Міністерства охорони здоров’я України від 04 жовтня 2021 року № 2153» від 25.02.2022 № 380.

До речі, щодо наказу № 380 ходили чутки, що нібито він не був зареєстрований у Мін’юсті і тому є нечинним.

По-перше, в умовах воєнного стану видавати відповідний нормативно-правовий акт без узгодження із суб’єктами нормотворення та/або з іншими зацікавленими органами є цілком можливим. Відповідне рішення було прийняте постановою КМУ від 01.03.2022 № 172.

По-друге, цей наказ був зареєстрований у Мін’юсті 26.02.2022 та опублікований в Офіційному віснику України 01.03.2022. Отже, наказ набрав чинності з 01.03.2022. Саме із цієї дати і до завершення воєнного стану в Україні всі обмеження для невакцинованих працівників зняті незалежно від того, працюють вони в зоні, де проходять активні бойові дії, чи ні.

З роз’яснень як Мінекономіки***, так і НАДС**** випливає, що достатньою підставою для виходу зазначених категорій працівників на роботу є Наказ МОЗ № 380.

*** Див. на офіційному сайті Мінекономіки (me.gov.ua) за посиланням «Головна» «Діяльність» «Умови праці» «Відповіді на поширені питання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного часу».

**** Роз’яснення НАДС «Щодо втрати чинності розпорядчих актів щодо відсторонення від роботи невакцинованих від COVID-19 державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» від 04.03.2022 № 148 р/з.

Однак радимо роботодавцям видати окремий наказ про допуск до роботи працівників у зв’язку з припиненням відсторонення. У наказі (розпорядженні) обов’язково зазначайте дату, з якої працівників допущено до роботи, та підставу, що стала приводом припинити відсторонення і допустити до роботи. У нашому випадку — це наказ МОЗ № 380. При цьому не слід зазначати в наказі якусь кінцеву дату такого допуску. Краще обмежитися «закінченням воєнного стану», адже, як свідчить практика, цей період можуть подовжувати. Проте ми сподіваємося, що він закінчиться якомога швидше нашою перемогою. І звісно ж, про такі зміни потрібно повідомити працівників.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше