Темы статей
Выбрать темы

Донор працює в день донації: що говорить Мінекономіки про відпочинок?

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Для працівників, які є донорами крові та/або її компонентів, ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону про донорство* передбачено низку пільг від роботодавця. Порядок їх надання Мінекономіки уже неодноразово роз’яснювало, наприклад, у своїх листах від 04.05.2021 № 4712-05/26179-07 і від 04.05.2021 № 4712-06/26180-07 // «ОП», 2021, № 10, с. 8.

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931.

Зокрема, роботодавець повинен надати працівникові-донору такі пільги:

звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку як у дні медичного обстеження, так і в день донації;

додатковий день відпочинку після кожного дня проведення донації зі збереженням середнього заробітку. При цьому працівник має право самостійно обирати, коли скористатися таким додатковим днем відпочинку: або безпосередньо після дня здавання крові, або приєднати його до щорічної відпустки.

Наведені пільги застосовують лише у випадках, коли день донації крові та/або її компонентів та день після донації припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи. Про це також нагадують фахівці Мінекономіки в листі від 23.03.2022 № 4712-06/11070-07, що сьогодні розглядаємо (див. вище).

Отже, ці моменти вже з’ясовано. Проте навколо гарантій працівникам-донорам ще залишились запитання. Тож ми звернулися до Мінекономіки з таким запитом:

Працівник після закінчення робочої зміни у середу здав кров. Скільки днів відпочинку йому потрібно надати у цьому разі? Чи має значення для визначення кількості днів відпочинку працівника-донора той факт, що він погодив із керівництвом підприємства (установи) те, що в день здавання крові він буде працювати повний робочий день?

Що каже нам законодавство? Крім наведених вище пільг, ч. 2 ст. 20 Закону про донорство також передбачено таке (абз. 3): якщо за погодженням із керівництвом підприємства, установи, організації, командуванням військової частини в день безоплатної донації крові та/або її компонентів донора залучено до роботи або несення служби, йому за його бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку.

Збе ремо докупи всі наведені вище законодавчі норми та спроєктуємо на площину описаної в запиті ситуації. Маємо таке: незалежно від того, чи працював донор у день здавання крові (середу), він має право на додатковий день відпочинку — четвер. За його бажанням цей день приєднується до щорічної відпустки.

А ось із днем донації запитання: якщо працівник за погодженням із керівництвом підприємства (установи) працював у цей день (середу), то чи потрібно надати йому за його бажанням ще один день відпочинку із збереженням середнього заробітку, наприклад, у п’ятницю (замість відпрацьованого дня — середи)? Чи в цьому разі такий працівник має право тільки на один додатковий день відпочинку — четвер?

На це запитання маємо досить чітку відповідь від фахівців Мінекономіки. У листі, що коментується, вони підтверджують те, що за наявності погодженої роботи в день донації працівникові надається інший день відпочинку. Вони буквально це підкреслюють.

При цьому фахівці Міністерства зауважують, що необхідним документом є заява працівника, подана керівництву не пізніш як за один робочий день до дня донації крові та/або її компонентів.

Обов’язок працівника попередити роботодавця про свій намір здати кров передбачений ст. 12 Закону № 931. Для цього він подає письмову заяву в довільній формі і зазначає в ній:

— день здавання крові (медобстеження);

— спосіб використання додаткового дня відпочинку. Тобто чи хоче він використати його одразу за днем донації або ж приєднати до щорічної відпустки (її частини) згідно з графіком відпусток**.

** Тонкощі оформлення та оплати ви знайдете у статті «Донорський день: приєднуємо до відпустки» // «ОП», 2022, № 3, с. 14.

Якщо працівника залучено до роботи в день донації, то в цій же або окремій заяві він має зазначити спосіб використання іншого дня відпочинку. При цьому зауважимо: строки використання цього дня не зафіксовано. Як для додаткового дня відпочинку, який можна використати безпосередньо після дня донації або ж приєднати до щорічної відпустки.

Тому треба розрізняти:

додатковий день відпочинку — це наступний день після дня донації (надається згідно з абз. 2 ч. 2 ст. 20 Закону про донорство);

інший день відпочинку — його надають замість відпрацьованого дня донації (абз. 3 ч. 2 ст. 20 Закону про донорство).

ВАЖЛИВО!

Якщо інший день відпочинку замість відпрацьованого дня донації не було заздалегідь погоджено, то законодавчих підстав для його надання немає.

Якщо працівник не погоджував із керівництвом роботу в день здавання крові, то чи може він скористатися правом на інший день відпочинку замість відпрацьованого? Відповідь: ні.

Наприклад, працівник узагалі не надав заяву про намір здати кров. Отже, нема погодження роботи в день донації та іншого дня відпочинку замість відпрацьованого дня донації. Висновок: немає й іншого дня відпочинку.

Цікавий момент! Фахівці Мінекономіки вважають за можливе приєднати інший день відпочинку до щорічної основної відпустки. Підставою для цього буде подана заява та відповідна довідка за формою № 435/о, що підтверджує факт донації. При цьому пам’ятайте про умову: день донації має припадати на робочий день працівника згідно з його графіком роботи. Щоправда, у листі дещо наплутано з поняттями іншого та додаткового дня відпочинку. Проте, на нашу думку, йдеться саме про інший день відпочинку замість відпрацьованого дня донації.

Узагальнимо роз’яснення та застосуємо їх до нашої ситуації. Працівник здав кров у середу і цього ж дня за погодженням із керівництвом працював. У цьому разі він має право на такі дні відпочинку:

додатковий день відпочинку. Його можна використати у четвер або ж приєднати до щорічної відпустки;

інший день відпочинку замість відпрацьованого дня донації. Його можна використати, наприклад, у п’ятницю. Також, на думку фахівців Мінекономіки, такий день можна приєднати до щорічної основної відпустки.

Обережно! У листі, що коментується, йдеться про приєднання іншого дня відпочинку замість відпрацьованого дня донації саме до щорічної основної (!) відпустки. Утім, якщо ми вже простежуємо аналогію із приєднанням до відпустки додаткового дня відпочинку, то в приписі абз. 2 ч. 2 ст. 20 Закону про донорство йдеться про щорічну відпустку. Тобто не уточнено, це може бути основна чи додаткова відпустка.

Нагадаємо: працівник може мати право не лише на основну, а ще й на додаткову відпустку, яка також належить до щорічних. Наприклад, за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, за особливий характер праці, за стаж держслужби чи служби в ОМС. Детальніше про такі відпустки ви можете дізнатися з матеріалів «Щорічні додаткові відпустки: «за шкідливість», особливі умови, ненормованість» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 26, с. 24; «Відпустка держслужбовця: щорічна основна, «за стаж» тощо» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 21, с. 8; «Відпустки в ОМС: щорічна основна, «за стаж» тощо» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 16, с. 12.

Вважаємо, що приєднати додатковий день відпочинку можна як до основної, так і до додаткової відпустки (якщо працівник використовує їх окремо). Тож це правило можна застосувати і для приєднання до відпустки іншого дня відпочинку замість відпрацьованого дня донації.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше