Темы статей
Выбрать темы

Матеріальна допомога & простій у розрахунковому періоді

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
У квітні 2022 року прийнято рішення про надання матдопомоги на соцпобут працівнику в розмірі середньомісячної зарплати. Графік роботи працівника — стандартна п’ятиденка. За 17 відпрацьованих днів лютого працівнику нараховано 6776,97 грн. Із 24.02.2022 в установі запроваджено простій. У березні 2022 року працівник не працював у зв’язку з простоєм. Як розрахувати суму матдопомоги?

Розрахунок матдопомоги в сумі середньомісячної зарплати (ЗПсм) проводимо за правилами Порядку № 100. Формула розрахунку така:

ЗПсм = ЗПсд х РДсм,

де ЗПсд — середньоденна зарплата;

РДсм — середньомісячна кількість робочих днів. Вона розраховується діленням сумарної кількості робочих днів за графіком роботи працівника у двомісячному розрахунковому періоді на 2 (кількість місяців розрахункового періоду).

У свою чергу, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з двомісячного розрахункового періоду. Відправна точка його визначення прив’язана до місяця, в якому відбувається відповідна подія, з якою пов’язана виплата.

Отже, середньоденна зарплата для розрахунку матдопомоги обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія (надається матдопомога) (ч. 3. п. 2 Порядку № 100).

Важливо! Це правило не містить вимоги щодо повністю відпрацьованих місяців.

Але якщо в цих двох місяцях не відпрацьовано жодного дня, то до розрахунку треба брати попередні два місяці роботи (але це не наш випадок).

Отже, середньоденну зарплату розраховуємо таким чином:

ЗПсд = Врп : ВДрп,

де Врп — виплати розрахункового періоду;

ВДрп — фактично відпрацьовані робочі дні (години) у розрахунковому періоді.

Отже, у розрахунку середньої зарплати (виходячи з виплат за останні два місяці) фігурують виключно фактично відпрацьовані робочі дні (години).

При цьому не враховують час, протягом якого:

— працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100);

— за працівником зберігався середній заробіток.

Виплати, які потрібно включати до розрахунку середньоденної зарплати, містить п. 3 Порядку № 100. Це всі ті виплати, які безпосередньо пов’язані з відпрацьованим часом: оклад, надбавки, виробничі премії та винагороди, що не мають разового характеру виплати.

Поряд із цим п. 4 Порядку № 100 передбачає виплати, які не враховують при обчисленні середньої зарплати. До них належать виплати, що не прив’язані до відпрацьованого часу, разові винагороди, премії тощо. А також виплати за час, протягом якого зберігався середній заробіток (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Отже, при розрахунку середньої зарплати, виходячи з двомісячного розрахункового періоду, оплату простою (за «середньою» або виходячи з 2/3 окладу), а також періоди, за які вона нарахована, «відкидаємо».

Скористуємося умовами, наведеними в запитанні, і покажемо, як розрахувати суму матеріальної допомоги за середнім заробітком.

Відправною точкою є квітень — місяць надання матдопомоги. Тоді розрахунковим періодом буде лютий — березень 2022 року.

Зверніть увагу: лютий 2022 року відпрацьований не повністю, а в березні взагалі немає жодного відпрацьованого дня через простій. Оскільки вимоги про повністю відпрацьовані в розрахунковому періоді місяці не йдеться, то до розрахунку беремо тільки фактично відпрацьовані дні в цих місяцях і нараховані виплати. Це буде 17 відпрацьованих днів і сума виплат 6776,97 грн. Розрахуємо середньоденну зарплату:

ЗПсд = 6776,97 : 17 = 398,65 (грн).

Далі визначимо середньомісячну кількість робочих днів. За графіком роботи працівника у лютому 2022 року — 20 робочих днів, а в березні 2022 року — 22 робочих дні.

Середньомісячна кількість робочих днів (РДсм) становитиме:

(20 + 22) : 2 = 21 (робочий день).

Розрахуємо суму матдопомоги:

398,65 х 21 = 8371,65 (грн).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше