Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога & простій у розрахунковому періоді

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У квітні 2022 року прийнято рішення про надання матдопомоги на соцпобут працівнику в розмірі середньомісячної зарплати. Графік роботи працівника — стандартна п’ятиденка. За 17 відпрацьованих днів лютого працівнику нараховано 6776,97 грн. Із 24.02.2022 в установі запроваджено простій. У березні 2022 року працівник не працював у зв’язку з простоєм. Як розрахувати суму матдопомоги?

Розрахунок матдопомоги в сумі середньомісячної зарплати (ЗПсм) проводимо за правилами Порядку № 100. Формула розрахунку така:

ЗПсм = ЗПсд х РДсм,

де ЗПсд — середньоденна зарплата;

РДсм — середньомісячна кількість робочих днів. Вона розраховується діленням сумарної кількості робочих днів за графіком роботи працівника у двомісячному розрахунковому періоді на 2 (кількість місяців розрахункового періоду).

У свою чергу, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з двомісячного розрахункового періоду. Відправна точка його визначення прив’язана до місяця, в якому відбувається відповідна подія, з якою пов’язана виплата.

Отже, середньоденна зарплата для розрахунку матдопомоги обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія (надається матдопомога) (ч. 3. п. 2 Порядку № 100).

Важливо! Це правило не містить вимоги щодо повністю відпрацьованих місяців.

Але якщо в цих двох місяцях не відпрацьовано жодного дня, то до розрахунку треба брати попередні два місяці роботи (але це не наш випадок).

Отже, середньоденну зарплату розраховуємо таким чином:

ЗПсд = Врп : ВДрп,

де Врп — виплати розрахункового періоду;

ВДрп — фактично відпрацьовані робочі дні (години) у розрахунковому періоді.

Отже, у розрахунку середньої зарплати (виходячи з виплат за останні два місяці) фігурують виключно фактично відпрацьовані робочі дні (години).

При цьому не враховують час, протягом якого:

— працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100);

— за працівником зберігався середній заробіток.

Виплати, які потрібно включати до розрахунку середньоденної зарплати, містить п. 3 Порядку № 100. Це всі ті виплати, які безпосередньо пов’язані з відпрацьованим часом: оклад, надбавки, виробничі премії та винагороди, що не мають разового характеру виплати.

Поряд із цим п. 4 Порядку № 100 передбачає виплати, які не враховують при обчисленні середньої зарплати. До них належать виплати, що не прив’язані до відпрацьованого часу, разові винагороди, премії тощо. А також виплати за час, протягом якого зберігався середній заробіток (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Отже, при розрахунку середньої зарплати, виходячи з двомісячного розрахункового періоду, оплату простою (за «середньою» або виходячи з 2/3 окладу), а також періоди, за які вона нарахована, «відкидаємо».

Скористуємося умовами, наведеними в запитанні, і покажемо, як розрахувати суму матеріальної допомоги за середнім заробітком.

Відправною точкою є квітень — місяць надання матдопомоги. Тоді розрахунковим періодом буде лютий — березень 2022 року.

Зверніть увагу: лютий 2022 року відпрацьований не повністю, а в березні взагалі немає жодного відпрацьованого дня через простій. Оскільки вимоги про повністю відпрацьовані в розрахунковому періоді місяці не йдеться, то до розрахунку беремо тільки фактично відпрацьовані дні в цих місяцях і нараховані виплати. Це буде 17 відпрацьованих днів і сума виплат 6776,97 грн. Розрахуємо середньоденну зарплату:

ЗПсд = 6776,97 : 17 = 398,65 (грн).

Далі визначимо середньомісячну кількість робочих днів. За графіком роботи працівника у лютому 2022 року — 20 робочих днів, а в березні 2022 року — 22 робочих дні.

Середньомісячна кількість робочих днів (РДсм) становитиме:

(20 + 22) : 2 = 21 (робочий день).

Розрахуємо суму матдопомоги:

398,65 х 21 = 8371,65 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі