Темы статей
Выбрать темы

Працівник з повісткою: що робити роботодавцю

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Працівник надав вам мобілізаційний документ з вимогою з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), наприклад повістку. Не поспішайте панікувати разом із ним. Уважно ознайомтеся з документом, а також за можливістю з’ясуйте ,за якою саме підставою, на який строк його викликано. За такою повісткою працівник не обов’язково може бути мобілізований на військову службу. Розглянемо можливі ситуації щодо цього.

Вручення мобілізаційних документів

Військовий стан в Україні продовжено до 21 листопада 2022 року. А з ним продовжена і загальна мобілізація. Отже, мобілізаційні документи (розпорядження, повістки) і надалі вручатимуть.

Наразі повістки вручають громадянам України просто на вулиці, через роботодавця, надсилають поштою з особистим врученням. Також непоодинокими є випадки, коли у ТЦК викликають телефоном і вже там вручають мобілізаційний документ. Проте не всі повістки автоматично мобілізують фізособу до ЗСУ.

Підстави виклику до військкомату

У мобілізаційних розпорядженнях (повістках) не завжди зазначено мету відвідування. Вони можуть містити, наприклад, тільки дату, час, коли громадянину необхідно з’явитися на збірний пункт та адресу, і не містити пояснень щодо мети такого відвідування. Іноді ТЦК надсилають роботодавцям повідомлення або розпорядження про оповіщення працівників для відвідування ТЦК та забезпечення їх прибуття і контролю щодо цього.

Загальні засади проходження в Україні військової служби регулює Закон № 2232*. Правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні встановлює Закон № 3543**.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

** Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

Механізм реалізації з підготовки громадян до військової служби, особливості ведення військового обліку призовників, підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу визначає Положення № 352***.

*** Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом затверджене постановою КМУ від 21.03.2002 № 352.

Але жоден з цих документів не передбачає переліку повісток для окремих підстав. Натомість додаток 5 до Положення № 352 містить форму повістки. У ній має зазначається мета відвідування ТЦК. І для роботодавця це важливо. Оскільки всі підстави відсутності працівника для виконання державних обов’язків передбачають збереження гарантій роботодавцем. І вони різняться залежно від мети виклику працівника в військкомат. На практиці в мобілізаційному документі не завжди зазначена підстава виклику. Тож роботодавцю треба піднапружитися і з’ясувати її.

Відповідно до ч. 10 ст. 1 Закону № 2232 громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані: прибувати за викликом районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) ТЦК, Центрального управління або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних та резервістів.

Отже, повістка може бути вручена громадянину України для:

уточнення облікових даних. Це ще не призов до ЗСУ. За нею громадянин повинен з’явитися у зазначений час до ТЦК, щоб перевірити і підтвердити персональні дані (проживання, стан здоров’я, склад сім’ї, місця роботи, навчання тощо);

проходження медкомісії. Громадянин має пройти медичне обстеження ВЛК (військово-лікарською комісією). Після її проходження отримає висновок про придатність/непридатність для військової служби;

проходження військових зборів. Це також ще не військова служба. Це призов військовозобов’язаних, резервістів на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори;

прибуття на призовну дільницю. Як правило, коли після проходження медичної комісії призовник є придатним до служби, то він може отримати повістку з призовом на військову службу. Така повістка може бути вручена одразу, а може через деякий час.

Відповідно до п. 1 ст. 22 Закону № 3543 громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Гарантії від роботодавця при призові працівників на військову службу ми розглядали у статті «Гарантії від роботодавця працівникам, які тримають оборону держави» // «Оплата праці», 2022, № 6. При цьому враховуйте наступне: з 19 липня 2022 року відмінений обов’язок роботодавця щодо збереження середнього заробітку за «солдатами підприємства». Але як і до цієї дати, місце роботи і посаду роботодавець має зберігати. Поряд з цим деякі роботодавці налаштовані продовжити виплату середньої зарплати своїм працівникам, які пішли до лав військових. Як це оформити та яких наслідків очікувати, читайте в статті «Середня» мобілізованому: як продовжити виплату?» цього випуску.

Детально про обов’язки роботодавця перед працівником, якому вручено повістку з вимогою відвідування військкомату для цілей, відмінних від призову на військову службу, читайте також у цьому випуску в статтях «Уточнення облікових даних як підстава для відвідування ТЦК», «Працівник на медичному обстеженні за направленням ТЦК», «Працівник на військових зборах: які гарантії від роботодавця».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше