Темы статей
Выбрать темы

Статус е-лікарняного не змінюється: коли призначати допомогу

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Чи то перебої в електропостачанні, чи слабке програмне забезпечення ПФУ, але ще й досі роботодавці стикаються з такою поширеною проблемою е-лікарняних — у них не змінюється статус. Коли ж призначати допомогу по тимчасовій непрацездатності? На які строки орієнтуватися? Розкажемо далі.

Звичайний е-лікарняний

Працівник хворів з 9 по 18 листопада 2022 року (оформлено е-лікарняний зі статусом «Закритий»). Коли нараховувати лікарняні за таким листком непрацездатності, якщо він досі не змінив свій статус на «Готовий до сплати (виданий)»?

е-Лікарняні мають таку особливість — при формуванні такого листка непрацездатності у ньому одразу зазначаються:

— дата його відкриття і дата його закриття;

— статус «Закритий».

Незважаючи на це, електронний лікарняний вважається виданим та готовим до сплати лише через 7 календарних днів після дати його закриття (п. 3 Порядку № 1234*).

* Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Така затримка потрібна для того, щоб:

— лікар (у разі необхідності) встиг внести зміни до медвисновку, відповідно до якого був сформований е-лікарняний (п. 9 розд. IV Порядку формування медвисновків*);

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

— у разі потреби скоротити період непрацездатності (докладніше про скорочення лікарняних у статті «е-Лікарняні: спокій нам тільки сниться…» // «Оплата праці», 2021, № 19).

Сім днів минули? е-Лікарняний автоматично повинен змінити статус на «Готовий до сплати (виданий)». З цього моменту комісія (уповноважений) із соцстрахування може з ним працювати (розглядати такий листок непрацездатності для призначення допомоги).

У нашому випадку дата закриття е-лікарняного — 18.11.2022. Тож він мав набути статусу «Готовий до сплати (виданий)» з 26.11.2022 (на 8-й к. дн. після дати його закриття).

Строк у сім днів минув, а статус лікарняного листа так і не змінився? Не біда.

ФСС у своєму роз’ясненні від 05.12.2022 радить не зважати на статус е-лікарняного та приступати до призначення допомоги за таким листком непрацездатності (після дати закриття вже пройшло 7 днів).

Пояснюється це технічними збоями, через які е-лікарняні часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків.

Тому слід діяти так: якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному (у нашому випадку 18.11.2022), минуло 7 днів, на 8-й день (26.11.2022) його можна брати в роботу (приймати рішення щодо призначення допомоги), навіть якщо його статус залишився «Закритим». А далі (в разі позитивного рішення) — подавати заяву-розрахунок до ФСС. ФСС не повинен відмовити.

Але! Якщо заяву-розрахунок буде відхилено, слід або зачекати і подати її знов, або одразу зателефонувати до ФСС.

е-Лікарняний по вагітності та пологах

Працівниці відкрито лікарняний лист у зв’язку з вагітністю та пологами 24.11.2022. Коли слід нараховувати лікарняні за таким листком непрацездатності, якщо станом на 12.12.2022 він так і не змінив свій статус на «Готовий до сплати (виданий)»?

В електронних лікарняних по вагітності та пологах є один нюанс. На відміну від звичайних е-лікарняних, такі листки непрацездатності стають готовими до оплати через 7 календарних днів після дати їх відкриття.

Тобто якщо в нашому випадку е-лікарняний по вагітності та пологах був сформований 24.11.2022 (зі статусом «Закритий»), то він мав набути статусу «Готовий до сплати (виданий)» з 02.12.2022 (на 8-й к. дн. після дати його відкриття).

Однак сьогодні е-лікарняні по вагітності та пологах часто не змінюють свій статус у встановлені строки.

У такому випадку ФСС радить орієнтуватись на дати. Так, якщо після дати створення листка непрацездатності по вагітності та пологах минуло 7 календарних днів, з ним можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «Закритий».

Зверніть увагу, що процедура призначення допомоги від ФСС не змінилась. Тобто провести засідання комісії із соцстрахування і призначити допомогу необхідно протягом 10 календарних днів з дня, коли е-лікарняний став «Готовим до сплати (виданим)». А сформувати і подати до ФСС заяву-розрахунок слід протягом 5 робочих днів після такого призначення.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше