Теми статей
Обрати теми

Статус е-лікарняного не змінюється: коли призначати допомогу

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи то перебої в електропостачанні, чи слабке програмне забезпечення ПФУ, але ще й досі роботодавці стикаються з такою поширеною проблемою е-лікарняних — у них не змінюється статус. Коли ж призначати допомогу по тимчасовій непрацездатності? На які строки орієнтуватися? Розкажемо далі.

Звичайний е-лікарняний

Працівник хворів з 9 по 18 листопада 2022 року (оформлено е-лікарняний зі статусом «Закритий»). Коли нараховувати лікарняні за таким листком непрацездатності, якщо він досі не змінив свій статус на «Готовий до сплати (виданий)»?

е-Лікарняні мають таку особливість — при формуванні такого листка непрацездатності у ньому одразу зазначаються:

— дата його відкриття і дата його закриття;

— статус «Закритий».

Незважаючи на це, електронний лікарняний вважається виданим та готовим до сплати лише через 7 календарних днів після дати його закриття (п. 3 Порядку № 1234*).

* Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Така затримка потрібна для того, щоб:

— лікар (у разі необхідності) встиг внести зміни до медвисновку, відповідно до якого був сформований е-лікарняний (п. 9 розд. IV Порядку формування медвисновків*);

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

— у разі потреби скоротити період непрацездатності (докладніше про скорочення лікарняних у статті «е-Лікарняні: спокій нам тільки сниться…» // «Оплата праці», 2021, № 19).

Сім днів минули? е-Лікарняний автоматично повинен змінити статус на «Готовий до сплати (виданий)». З цього моменту комісія (уповноважений) із соцстрахування може з ним працювати (розглядати такий листок непрацездатності для призначення допомоги).

У нашому випадку дата закриття е-лікарняного — 18.11.2022. Тож він мав набути статусу «Готовий до сплати (виданий)» з 26.11.2022 (на 8-й к. дн. після дати його закриття).

Строк у сім днів минув, а статус лікарняного листа так і не змінився? Не біда.

ФСС у своєму роз’ясненні від 05.12.2022 радить не зважати на статус е-лікарняного та приступати до призначення допомоги за таким листком непрацездатності (після дати закриття вже пройшло 7 днів).

Пояснюється це технічними збоями, через які е-лікарняні часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків.

Тому слід діяти так: якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному (у нашому випадку 18.11.2022), минуло 7 днів, на 8-й день (26.11.2022) його можна брати в роботу (приймати рішення щодо призначення допомоги), навіть якщо його статус залишився «Закритим». А далі (в разі позитивного рішення) — подавати заяву-розрахунок до ФСС. ФСС не повинен відмовити.

Але! Якщо заяву-розрахунок буде відхилено, слід або зачекати і подати її знов, або одразу зателефонувати до ФСС.

е-Лікарняний по вагітності та пологах

Працівниці відкрито лікарняний лист у зв’язку з вагітністю та пологами 24.11.2022. Коли слід нараховувати лікарняні за таким листком непрацездатності, якщо станом на 12.12.2022 він так і не змінив свій статус на «Готовий до сплати (виданий)»?

В електронних лікарняних по вагітності та пологах є один нюанс. На відміну від звичайних е-лікарняних, такі листки непрацездатності стають готовими до оплати через 7 календарних днів після дати їх відкриття.

Тобто якщо в нашому випадку е-лікарняний по вагітності та пологах був сформований 24.11.2022 (зі статусом «Закритий»), то він мав набути статусу «Готовий до сплати (виданий)» з 02.12.2022 (на 8-й к. дн. після дати його відкриття).

Однак сьогодні е-лікарняні по вагітності та пологах часто не змінюють свій статус у встановлені строки.

У такому випадку ФСС радить орієнтуватись на дати. Так, якщо після дати створення листка непрацездатності по вагітності та пологах минуло 7 календарних днів, з ним можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «Закритий».

Зверніть увагу, що процедура призначення допомоги від ФСС не змінилась. Тобто провести засідання комісії із соцстрахування і призначити допомогу необхідно протягом 10 календарних днів з дня, коли е-лікарняний став «Готовим до сплати (виданим)». А сформувати і подати до ФСС заяву-розрахунок слід протягом 5 робочих днів після такого призначення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі