Теми статей
Обрати теми

Протокол комісії із соцстрахування: призначаємо допомогу

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У попередньому номері (див. статтю «Тиша! Працює комісія із соцстрахування» // «ОП», 2022, № 2, с. 42) ми з’ясували, що єдиним органом, який може вирішити, оплачувати працівникові період його непрацездатності чи ні, є комісія (уповноважений) із соцстрахування. Кожне своє рішення (про призначення матзабезпечення або відмову у ньому) така комісія оформлює протоколом, а уповноважений — своїм рішенням. Як заповнити такі документи і які при цьому врахувати нюанси — розповімо в цій статті.

Форма протоколу

Форма протоколу засідання комісії із соцстрахування (рішення уповноваженого) наведена в додатку до Положення № 13*.

* Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 13.

Вона включає:

заголовну частину, де вказують дані про страхувальника (найменування підприємства), присутніх на засіданні членів комісії (або тільки уповноваженого), а також проставляють номер протоколу і дату його складання;

розділ I, який заповнюють, якщо комісія (уповноважений) прийняла рішення призначити матзабезпечення;

розділ II — якщо з якихось причин комісія (уповноважений) вирішила відмовити у призначенні матзабезпечення.

До протоколу додають документи, на підставі яких було прийнято рішення про призначення лікарняних (декретних) або про відмову у призначенні таких виплат. Зокрема:

• оригінал лікарняного листа, якщо він виданий у паперовій формі (для сумісника — копія паперового листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи);

• роздрукований е-лікарняний (якщо внутрішніми документами підприємства передбачено друкування електронних лікарняних листів);

• інші документи (для сумісника — довідка про середню зарплату з основного місця роботи, для пільговиків — документи, що підтверджують право на пільги тощо).

Зверніть увагу, що рішення, як оформляти протоколи: окремо для е-лікарняних і окремо для паперових або робити один протокол на всі випадки тимчасової непрацездатності, залишається за комісією (уповноваженим). Роздільне оформлення передбачено тільки для заяв-розрахунків. Тепер переходимо до нюансів заповнення протоколу.

Призначення допомоги (Розділ І)

У цьому розділі у таблиці 1 комісія (уповноважений) відображає рішення про призначення лікарняних (як за рахунок роботодавця, так і за рахунок ФСС) і декретних.

У ній вказують інформацію про кожен лікарняний лист, який був розглянутий комісією (уповноваженим), а саме: розмір допомоги (у %), кількість днів, що підлягають оплаті, період непрацездатності, серію і номер лікарняного листа тощо.

На які особливості тут слід звернути увагу при відображенні е-лікарняних?

1. В е-лікарняних немає серії, як у паперових бланків.

Тому в графі «Серія і номер лікарняного листа» вказуємо реєстраційний номер е-лікарняного у форматі «ХХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х». При цьому відмітку «Х» (як у гр. 7 додатка 1.1 паперової заяви-розрахунку) не ставимо.

Увага! Цифровій копії е-лікарняного (відбражається за сумісництвом) присвоюється номер у форматі «ХХХХХХ-ХХХХХХХХХ-Х.1»*.

* fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979548

Проте при заповненні протоколу комісії (рішення уповноваженого) слід вказувати номер е-лікарняного до знака крапки.

2. В усіх лікарняних, сформованих у межах одного страхового випадку, збігається номер випадку непрацездатності (перші 7 цифр до знака дефіса).

Відповідно перший за датою е-лікарняний з одним номером випадку непрацездатності буде первинним (ставимо «1» у графу «Первинний/продовження»), а всі інші (з таким же номером випадку непрацездатності) — продовженням (ставимо код «2»).

3. В е-лікарняних коди причин відрізняються від кодів, передбачених для паперових лікарняних.

Тому, відображаючи у протоколі дані про паперовий лікарняний лист, використайте коди, наведені в шапці таблиці 1 (у назві самої графи), а про е-лікарняний — номери причини непрацездатності, прописані ФСС на офіційному сайті** (наведемо їх у таблиці нижче).

** fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/976143

Категорії медвисновків і їх відповідність причинам непрацездатності в е-лікарняному

Категорія медвисновку

Причина непрацездатності

Захворювання або травма загального характеру

1 — Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Захворювання або травма загального характеру із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта

11 — Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання

12 — Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві

Вагітність і пологи

2 — Вагітність і пологи

Догляд за хворою дитиною

3 — Необхідність догляду за хворою дитиною

Догляд за хворим членом сім’ї

4 — Необхідність догляду за хворим членом сім’ї

Догляд за дитиною у разі хвороби особи, яка доглядає за дитиною

5 — Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, що доглядає за такою дитиною

Карантин

6 — Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Ортопедичне протезування

7 — Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Лікування в санаторно-курортному закладі

8 — Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

Переведення особи на легшу роботу

9 — Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу

Переведення особи на легшу роботу із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта

9 — Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медвисновку на легшу, нижчеоплачувану роботу із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта

Обсервація, самоізоляція під час дії карантину, установленого КМУ з метою запобігання поширенню COVID-19

10 — Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню COVID-19

4. У разі звільнення працівника е-лікарняний може отримати статус «Готовий до сплати (виданий)» пізніше за день проведення остаточного розрахунку.

У такому разі комісія (уповноважений) усе одно повинна прийняти рішення про призначення/відмову у призначенні лікарняних у встановлені строки.

Розглянемо нюанси заповнення таблиці 1 протоколу на прикладі.

Приклад. Комісія із соцстрахування прийняла рішення про оплату періоду тимчасової непрацездатності:

Іваненку І. І., який хворів з 13 по 21 січня 2022 року, що підтверджує два е-лікарняних: № 1811618-2003455411-1 (з 14 по 17 січня 2022 року) і № 1811618-2003562314-1 (з 18 по 21 січня 2022 року). Страховий стаж — 7 років і 6 місяців;

Петренко П. П., якій був виданий паперовий лікарняний лист (серія АДМ № 691540) по догляду за хворою дитиною віком до 14 років (з 20 по 28 січня 2022 року). Страховий стаж — 10 років 3 місяці.

Відобразимо у протоколі е-лікарняні Іваненка І. І., враховуючи такі особливості:

• номер випадку непрацездатності (1811618) в обох е-лікарняних збігається. Тому перший лікарняний лист (за період з 14 по 17 січня 2022 року) буде первинним (код «1»), а другий (за період з 18 по 21 січня 2022 року) — продовженням (код «2»);

• попри те, що перший е-лікарняний (4 к. дн.) повністю оплачується за рахунок роботодавця, його також відображають у протоколі (щодо нього прийнято рішення про оплату);

• страховий стаж працівника складає 7 років і 6 місяців, відповідно розмір допомоги, на який він може розраховувати, — 70 %.

Відобразимо у протоколі паперовий лікарняний Петренко П. П. з урахуванням таких нюансів:

• у паперових лікарняних листах причина непрацездатності у зв’язку з доглядом за дитиною позначається кодом «10» — «Догляд (вік)»;

• лікарняний по догляду за хворою дитиною повністю оплачується за рахунок ФСС (починаючи з першого дня), якщо він виписаний не більше ніж на 14 календарних днів (при амбулаторному лікуванні). У нашому випадку — 9 к. дн.

Заповнимо протокол про призначення матзабезпечення за даними прикладу.

img 1

Фрагмент розд. І протоколу, заповнений за даними прикладу

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі