Темы статей
Выбрать темы

Військовий збір: «воєнне» звільнення від сплати

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Ось уже більше 8 років у нашій країні тривають бойові дії, зумовлені агресією зі сторони РФ.

Із 03.08.2014 задля фінансового забезпечення реформи Збройних Сил України було запроваджено військовий збір (далі — ВЗ). Цей збір планувався як тимчасовий, але його і досі утримують із наших доходів.

До речі, наразі ставка ВЗ, як і раніше, становить 1,5 %. Ідея збільшити збір удвічі (до 3 %) поки що не реалізована. Вона залишається на рівні законопроєктів*, до яких наразі надано висновки Комітету ВРУ.

* Див. проєкти законів від 24.04.2022 № 7311, від 28.04.2022 № 7311-1, від 29.04.2022 № 7311-2, від 01.05.2022 № 7311-д.

Цікаво, що кожен із цих законопроєктів теж містить норму про звільнення від сплати ВЗ, яке ми сьогодні розглядаємо. Але, як бачимо, звільнення виокремили в окремий документ і цим пришвидшили процес.

Що ж то за звільнення таке?

Відомо, що ВЗ утримують із доходів, які оподатковуються ПДФО. При цьому є низка винятків. Зокрема, від утримання ВЗ звільнено дохід військовослужбовців та ще певних категорій захисників України. Логіка проста: ті, хто безпосередньо захищають Україну, не повинні платити збір, для них же і запроваджений. Тож від початку вересня 2015 року було введено звільнення від сплати ВЗ: тимчасово — на період проведення АТО. Після «трансформації» АТО в ООС у 2018 році освіжили і ВЗ-пільгу: відтоді вона поширюється на доходи захисників на період участі в АТО та/або ООС у Донецькій та Луганській областях.

На жаль, з 24.02.2022 масштаби бойових дій значно розширились. Змінилося і нормативно-правове підґрунтя: уведено воєнний стан.

Тож логічно, що слід розширити межі ВЗ-пільги. Саме це і має зробити Закон, поданий як законопроєкт від 03.06.2022 № 7432. Цей документ уже направлено на підпис Президентові. Він набуде чинності з дня офіційного опублікування відповідного Закону.

Це звільнення від ВЗ так само буде тимчасовим. На цей раз — на період дії правового режиму воєнного стану. Однак зауважте: за правилом набрання чинності законів (без зворотної сили в часі) ВЗ-звільнення почне працювати з дня опублікування відповідного Закону, а не з 24.02.2022.

Розглянемо декілька важливих моментів звільнення від утримання ВЗ.

По-перше, нове звільнення додадуть до вже існуючого, а не введуть замість нього. Тобто в п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ паралельно існуватимуть два тимчасових ВЗ-звільнення. Але передбачені вони на різний період. Вважаємо, що це мінімізує ризик можливих бюрократичних неув’язок.

По-друге, коло звільнених від ВЗ залишиться без змін. До них належать такі категорії захисників України:

— військовослужбовці та працівники ЗСУ і Нацгвардії України;

— працівники правоохоронних органів, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України та Держприкордонслужби України;

— особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники МВС України, Управління державної охорони України, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань;

— інші особи.

І відразу по-третє, ВЗ не стягуватимуть у період, коли перелічені особи безпосередньо беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії РФ. Порядок підтвердження статусу осіб, які мають право на ВЗ-пільгу, затверджено постановою КМУ від 30.12.2015 № 1161 (ср. ). Однак наразі там ідеться лише про учасників АТО та ООС. Тож чекаємо актуалізації цього або ж затвердження нового нормативно-правового акта, який би враховував реалії участі в повномасштабній війні.

По-четверте, ВЗ не будуть утримувати з доходів у вигляді грошового забезпечення.

ВАЖЛИВО!

Не плутайте грошове забезпечення і середній заробіток, збережений за мобілізованим, контрактником, у тому числі за тероборонівцем, тощо.

Такий середній заробіток належить до заробітної плати за невідпрацьований час. Це підтверджує п.п. 2.2.12 Інструкції № 5**.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.02.2004 № 5.

Водночас ВЗ-звільнення стосуватиметься саме грошового забезпечення і аж ніяк не заробітної плати. Отже, для роботодавця, працівник якого пішов захищати Україну, нічого не зміниться: із збереженого середнього заробітку і після набрання чинності ВЗ-пільги продовжуємо утримувати ВЗ і ПДФО, а також нараховувати ЄСВ.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше