Теми статей
Обрати теми

Військовий збір: «воєнне» звільнення від сплати

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Ось уже більше 8 років у нашій країні тривають бойові дії, зумовлені агресією зі сторони РФ.

Із 03.08.2014 задля фінансового забезпечення реформи Збройних Сил України було запроваджено військовий збір (далі — ВЗ). Цей збір планувався як тимчасовий, але його і досі утримують із наших доходів.

До речі, наразі ставка ВЗ, як і раніше, становить 1,5 %. Ідея збільшити збір удвічі (до 3 %) поки що не реалізована. Вона залишається на рівні законопроєктів*, до яких наразі надано висновки Комітету ВРУ.

* Див. проєкти законів від 24.04.2022 № 7311, від 28.04.2022 № 7311-1, від 29.04.2022 № 7311-2, від 01.05.2022 № 7311-д.

Цікаво, що кожен із цих законопроєктів теж містить норму про звільнення від сплати ВЗ, яке ми сьогодні розглядаємо. Але, як бачимо, звільнення виокремили в окремий документ і цим пришвидшили процес.

Що ж то за звільнення таке?

Відомо, що ВЗ утримують із доходів, які оподатковуються ПДФО. При цьому є низка винятків. Зокрема, від утримання ВЗ звільнено дохід військовослужбовців та ще певних категорій захисників України. Логіка проста: ті, хто безпосередньо захищають Україну, не повинні платити збір, для них же і запроваджений. Тож від початку вересня 2015 року було введено звільнення від сплати ВЗ: тимчасово — на період проведення АТО. Після «трансформації» АТО в ООС у 2018 році освіжили і ВЗ-пільгу: відтоді вона поширюється на доходи захисників на період участі в АТО та/або ООС у Донецькій та Луганській областях.

На жаль, з 24.02.2022 масштаби бойових дій значно розширились. Змінилося і нормативно-правове підґрунтя: уведено воєнний стан.

Тож логічно, що слід розширити межі ВЗ-пільги. Саме це і має зробити Закон, поданий як законопроєкт від 03.06.2022 № 7432. Цей документ уже направлено на підпис Президентові. Він набуде чинності з дня офіційного опублікування відповідного Закону.

Це звільнення від ВЗ так само буде тимчасовим. На цей раз — на період дії правового режиму воєнного стану. Однак зауважте: за правилом набрання чинності законів (без зворотної сили в часі) ВЗ-звільнення почне працювати з дня опублікування відповідного Закону, а не з 24.02.2022.

Розглянемо декілька важливих моментів звільнення від утримання ВЗ.

По-перше, нове звільнення додадуть до вже існуючого, а не введуть замість нього. Тобто в п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ паралельно існуватимуть два тимчасових ВЗ-звільнення. Але передбачені вони на різний період. Вважаємо, що це мінімізує ризик можливих бюрократичних неув’язок.

По-друге, коло звільнених від ВЗ залишиться без змін. До них належать такі категорії захисників України:

— військовослужбовці та працівники ЗСУ і Нацгвардії України;

— працівники правоохоронних органів, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України та Держприкордонслужби України;

— особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники МВС України, Управління державної охорони України, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань;

— інші особи.

І відразу по-третє, ВЗ не стягуватимуть у період, коли перелічені особи безпосередньо беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії РФ. Порядок підтвердження статусу осіб, які мають право на ВЗ-пільгу, затверджено постановою КМУ від 30.12.2015 № 1161 (ср. ). Однак наразі там ідеться лише про учасників АТО та ООС. Тож чекаємо актуалізації цього або ж затвердження нового нормативно-правового акта, який би враховував реалії участі в повномасштабній війні.

По-четверте, ВЗ не будуть утримувати з доходів у вигляді грошового забезпечення.

ВАЖЛИВО!

Не плутайте грошове забезпечення і середній заробіток, збережений за мобілізованим, контрактником, у тому числі за тероборонівцем, тощо.

Такий середній заробіток належить до заробітної плати за невідпрацьований час. Це підтверджує п.п. 2.2.12 Інструкції № 5**.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.02.2004 № 5.

Водночас ВЗ-звільнення стосуватиметься саме грошового забезпечення і аж ніяк не заробітної плати. Отже, для роботодавця, працівник якого пішов захищати Україну, нічого не зміниться: із збереженого середнього заробітку і після набрання чинності ВЗ-пільги продовжуємо утримувати ВЗ і ПДФО, а також нараховувати ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі