Темы статей
Выбрать темы

«Лікарняні» зміни: що новенького?

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Зміни в законодавстві йдуть одна за одною. Тільки й встигай вивчати їх та застосовувати на практиці. Сьогодні йтиметься про оновлені правила формування медичних висновків та лікарняних листів.

Ми вже обговорювали зміни у правилах формування медвисновків та е-лікарняних, що діють у період воєнного стану (див. «Лікарняні в умовах війни» // «Оплата праці», 2022, № 7). Також нещодавно розглянули «воєнні» особливості оформлення лікарняних для пацієнтів, які перебувають за кордоном (див. «Працівник захворів за кордоном: що з лікарняним?» // «Оплата праці», 2022, № 10).

Сьогодні проаналізуємо інші зміни, які запроваджені наказом № 675*. Він набрав чинності 03.05.2022.

* Наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в електронному реєстрі листків непрацездатності» від 22.04.2022 № 675.

Паперовий лікарняний

Із 03.05.2022 до переліку випадків видачі паперових лікарняних (тобто на офіційному бланку замість електронного) додали ще один. Такий листок видають пацієнту, який порушив строк звернення для продовження випадку тимчасової непрацездатності. При цьому мають бути дотримані такі умови:

— порушення строків сталося через обставини непереборної сили в період дії воєнного, надзвичайного стану;

— на дату звернення цей пацієнт усе ще залишається непрацездатним. Це має бути встановлено відповідно до результатів проведеної експертизи тимчасової непрацездатності та висновку лікуючого лікаря.

У такому випадку дата початку лікарняного-продовження повинна йти за датою закінчення попереднього листка непрацездатності. Тобто період непрацездатності не буде перериватись.

Рішення про видачу такого листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я. Якщо такої комісії нема, то рішення приймає керівник закладу охорони здоров’я.

Онлайн-огляди вагітних

Війна війною, а вагітність проходить «за розкладом». У питанні оформлення е-лікарняних по вагітності та пологах усе, як і раніше: медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується у строк 30 тижнів вагітності. Далі на його підставі створюється листок непрацездатності. На його основі застрахована особа отримує право на допомогу по вагітності та пологах.

Найбільша сучасна проблема — вчасне відвідування лікаря майбутньою матусею. Вона або лікар могли виїхати до іншого міста чи навіть країни. На жаль, перешкод на шляху багато, але вихід є.

Із 03.05.2022 лікуючий лікар, який веде вагітність в амбулаторних умовах, має право формувати медвисновки жінкам без їх особистого огляду. Це можливо на період дії воєнного стану і лише стосовно медичних висновків за категорією «Вагітність та пологи».

Достатньо дистанційної взаємодії з майбутньою матусею. Тут мається на увазі, зокрема, консультування, опитування, обмін інформацією за допомогою технічних засобів електронних комунікацій. Про це лікар робить відповідний запис у Реєстрі медичних записів.

Відповідні зміни зафіксовано в п. 1 розд. IV Порядку формування медвисновків**.

** Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Помилки в П. І. Б.

Отримали е-лікарняний із помилкою в прізвищі, імені чи по батькові працівника? Не поспішайте відмовляти в оплаті лікарняного.

Причину цього пояснюють зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 (ср. ).

Е-лікарняний формується в Реєстрі лікарняних у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи. Водночас ідентифікованою вважається особа, щодо якої інформація з електронної системи охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ) та відомості з реєстру застрахованих осіб збігаються за такими параметрами:

— реєстраційним номером облікової картки платника податків (серією (за наявності) та номером паспорта, якщо відмовився від реєстраційного номера) — на 100 % символів;

— П. І. Б. (останнього — за наявності) особи — понад 90,0 % символів.

Тобто ці дані мають зійтись, як частини пазлів, у МОЗ та ПФУ.

ВАЖЛИВО!

ФСС приймає до оплати е-лікарняні з незначними помилками в П. І. Б., які допущені лікарями при введені даних в ЕСОЗ.

Але пам’ятайте: в заяві-розрахунку при внесенні таких е-лікарняних вказуйте правильні ідентифікаційні дані свого працівника, зазначені в реєстрі застрахованих осіб.

Витяг з ЕРЛН

Нарешті сталось! Можна отримати паперовий варіант електронного лікарняного. Він має вигляд витягу з електронного реєстру листків непрацездатності (далі — ЕРЛН). Отримати його можна через портал ПФУ (portal.pfu.gov.ua).

Нагадаємо: раніше було запроваджено можливість через той же сервіс вивантажити дані про е-лікарняні в табличному вигляді (деталі шукайте у статті «Е-лікарняні: робота комісії із соцстрахування» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 40).

Також бухгалтери та кадровики «викручувались» із ситуації і робили скріншоти та роздруківки е-лікарняних.

Але тепер ідеться вже про офіційний документ. Щоб його отримати, діємо за такою схемою.

Крок 1. Заходимо на Портал ПФУ в розділ «Комунікації з ПФУ» → поле «Запит на отримання електронних документів» (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Розділ «Запит на отримання електронних документів»

Крок 2. Обираємо поле «Тип звернення» → «Витяг з ЕРЛН» (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Вибір типу звернення

Крок 3. Тут слід заповнити всі обов’язкові поля: податковий номер, прізвище, ім’я та номер телефону працівника (рис. 3). Також потрібно заповнити номер листка чи випадку непрацездатності або ж період непрацездатності (рис. 4).

img 3

Рис. 3. Поля звернення за типом «Витяг з ЕРЛН»

img 4

Рис. 4. Заповнення полів звернення за типом «Витяг з ЕРЛН»

Тобто, регулюючи параметри запиту (дати початку та закінчення періоду непрацездатності), можна отримати витяг як на один лікарняний, так і на декілька. Зверніть увагу: можна зазначити лише місяці періоду непрацездатності, а не конкретні дати. І при цьому поточний місяць обрати не можна.

Крок 4. Останній штрих — натискаємо «Відправити до ПФУ». Залишається почекати.

Результат запиту знайдемо в розділі «Звернення» (найперший зліва зверху, а не той, що у складі «Комунікацій з ПФУ»). Тут обираємо дату звернення або ж цілий інтервал «з… по» (рис. 5). Переглядаємо запити/звернення, що оброблені ПФУ.

img 5

Рис. 5. Пошук відповідей на звернення

«Витяг з ЕРЛН» серед оброблених (має позначку «Виконано»)? Тоді знаходимо посилання на файл у pdf-форматі, натискаємо та отримуємо бажаний витяг з ЕРЛН. Він має QR-код. У вступній частині витягу містяться дані щодо заявника запиту, параметри запиту та актуальна інформація про записи в електронному реєстрі листків непрацездатності за заданими параметрами.

Якщо ж актуальна інформація про записи в реєстрі відсутня на дату та час реєстрації запиту за зазначеними параметрами, формується повідомлення «Відсутні відомості».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше