Темы статей
Выбрать темы

Премії при розрахунку середньої за Порядком № 100: квітневі зміни

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Змінами, які внесені у квітні до Порядку № 100, передбачене обмеження при врахуванні премій для обчислення середньої зарплати. Якщо період, за який нарахована премія, відпрацьований частково, то така премія враховується при обчисленні середньої зарплати в межах її фактично нарахованої суми. Давайте детально розберемо, як це працює.

Принцип урахування премій

Тільки-но вгамувалися пристрасті щодо минулорічних вересневих змін до порядку включення премії в розрахунок середньої зарплати, так ось вам… Під’їхала порція оновлень.

Новими змінами підкориговано механізм включення премій у розрахунок середньої зарплати.

Як і раніше, премії (інші заохочувальні виплати), нараховані за підсумками роботи за певний період (місяць, квартал, рік), при розрахунку середньої враховуємо в заробіток місяця їх нарахування та наступних за ним місяців. При цьому кількість місяців урахування дорівнюватиме кількості місяців, за які нарахована премія. Наприклад, премію, яка нарахована за квартал (назад), ураховуємо протягом 3 календарних місяців починаючи з місяця її нарахування (вперед) (див. рис. 1).

img 1

Рис 1. Приклад урахування квартальної премії при обчисленні середньої зарплати

Формула розрахунку

Для визначення розміру премії, яку потрібно врахувати при розрахунку середньої зарплати, нам потрібні дані про фактично відпрацьовані дні в періоді, за який нарахована премія, та про фактично відпрацьовані дні кожного місяця, в яких враховується премія. Маючи необхідні показники, проводимо розрахунок частини премії, яку враховуватимемо при обчисленні середньої зарплати в розрахунковому періоді.

Але тепер (з 29.04.2022) розрахунок проводимо у два етапи.

На першому етапі, як і раніше, обчислюємо частину премії, яка припадає на кожний місяць розрахункового періоду (Пміс), за формулою:

Пміс = Пн : РДн х РДміс,

де Пн — нарахована сума премії;

РДн — фактично відпрацьовані робочі дні в періоді, за який премія нарахована;

РДміс — фактично відпрацьовані робочі дні в кожному місяці розрахункового періоду, в якому премія враховується.

На другому етапі враховуємо обмеження, запроваджене квітневими змінами.

Обмежуємо суму премії

З 29 квітня 2022 року застосовуємо нововведення, яке внесене постановою № 486* до абз. 3 п. 3 Порядку № 100.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 26.04.2022 № 486.

Тепер розрахункову частину премії (Пміс) порівнюємо із загальною сумою нарахованої премії (Пн). Якщо період, ЗА який нараховано премію, працівником відпрацьовано:

— частково — застосовуємо обмеження. Ураховуємо суму в розмірі не більше фактично нарахованої суми премії (іншої заохочувальної виплати);

— повністю — враховуємо розрахункову частину премії (обмеження не застосовуємо).

Продемонструємо алгоритм обмеження суми премії на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Обмеження при врахуванні премії в розрахунковому періоді

Покажемо на простому прикладі (премія нараховується в поточному місяці за попередній), як працює нове обмеження, якщо місяць нарахування премії потрапляє до розрахункового періоду.

Приклад. У березні 2022 року працівнику нараховано премію за лютий у сумі 2000 грн. Розглянемо два варіанти:

1) лютий відпрацьовано повністю (20 робочих днів);

2) лютий відпрацьовано частково (12 робочих днів).

У березні він відпрацював 22 робочих дні.

Щоб визначити суму премії, яку потрібно врахувати при розрахунку середньої зарплати в березні, нараховану суму премії ділимо на фактично відпрацьовані дні в лютому (місяць, за який вона нарахована) і множимо на фактично відпрацьовані дні в березні (місяць, в якому вона враховується). До отриманого результату застосовуємо обмеження, якщо лютий відпрацьовано частково.

Розрахунки покажемо в таблиці.

Обмеження суми премії

Варіанти

Відпрацьовано днів

Сума премії (грн)

у лютому

у березні

нарахована

розрахункова

яку беремо для розрахунку середньої

1. Повністю

20

22

2000,00

2200,00

2200,00

2. Частково

12

22

2000,00

3666,67

2000,00

Як бачите, у другому варіанті для розрахунку середньої зарплати ми беремо не розрахункову суму премії (3666,67 грн), а фактично нараховану (2000 грн), бо місяць, за який нарахована премія, відпрацьовано не повністю.

За старими правилами в розрахунок потрапляла б розрахункова сума премії. Після квітневих змін урахування премій стало більш справедливим, але й нюансів при розрахунках бухгалтерам трошечки побільшало.

Але, як і раніше, найлегшою для розрахунку середньої зарплати залишилася щомісячна премія, яка нараховується в поточному місяці за результатами роботи в поточному місяці. Сума такої премії повністю включається до розрахунку середньої зарплати і в загальних випадках не вимагає будь-яких додаткових розрахунків та обмежень. Навіть якщо місяць відпрацьовано не повністю. Адже кількість відпрацьованих днів у місяці, ЗА який нарахована премія і В якому нарахована премія, збігається. Це ж один і той же місяць.

Як ураховувати щомісячні премії та премії за більший період (квартал, півріччя, рік) після змін до Порядку № 100 у вересні 2021 року і до поточних змін, ми розповідали у випусках нашого журналу (див. «Оплата праці», 2021, № 18; № 19).

Практичні приклади щодо включення премій у розрахунок середньої зарплати з урахуванням нових змін ви знайдете у наступних статтях цього номера.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше