Темы статей
Выбрать темы

Додаток 4ДФ: відображаємо виплати за договором медстрахування

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Роботодавець сплатив за свій рахунок суму страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування (ДМС) працівника. Отже, таку виплату потрібно відобразити в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку. Розглянемо питання, які при цьому виникають.
Содержание статьи:

Ознака доходу

З якою ознакою доходу відображати у звітності страхові виплати за договором ДМС?

Дохід у вигляді страхових платежів (внесків) відображаємо у розд. I додатка 4ДФ Податкового розрахунку.

Раніше, до 1 січня 2022 року, страхові виплати в додатку 4ДФ відображали з ознакою доходу «124». З появою можливості застосування пільги, передбаченої у п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ, з’явилися нові обставини для відображення в 4ДФ страхових виплат (докладніше про цю пільгу читайте в попередній статті цього випуску).

Відповідно до розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку № 4* в 4ДФ потрібно відображати з ознакою доходу:

— «124» — суму пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена за платника податку чи на його користь будь-якою особою-резидентом (крім роботодавця-резидента) (п.п. 164.2.16 ПКУ, крім п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ);

— «125» — суму пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена за платника податку чи на його користь роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку (п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ).

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Отже, при застосуванні до оподаткування суми страхових внесків п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ в 4ДФ цю виплату відображаємо з ознакою доходу «125».

При цьому якщо при застосуванні пільгової норми сума страхового внеску за договором ДМС перевищила неоподатковувану 30-відсоткову місячну зарплатну межу, то і сума страхового внеску в межах 30-відсоткової нарахованої зарплати, і сума перевищення встановленого граничного розміру, сплачена роботодавцем за свій рахунок, відображається в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку за ознакою доходу «125». Таке роз’яснення податківці надали в консультації з підкатегорії 103.25 ЗІР.

Сума доходу

Яку суму страхової виплати за договором ДМС зазначати в графах 3а, 3 розд. І додатка 4ДФ (дохід нарахований, виплачений), якщо база для оподаткування ПДФО визначається із застосуванням «натурального» коефіцієнта, а база для обчислення ВЗ — ні?

Податківці у консультації з підкатегорії 103.25 ЗІР вказують, що податковий агент у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» рядка 06 розд. I додатка 4ДФ має відображати суми наданих платнику податку доходів у негрошовій формі, з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

При цьому неважливо, що розрахунок ВЗ проводиться з фактичної «чистої» суми доходу, без застосування коефіцієнта.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше