Темы статей
Выбрать темы

Борг зі сплати аліментів: запитання-відповіді

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, то такий роботодавець нараховує боржнику заборгованість із сплати аліментів. Розглянемо найпопулярніші запитання щодо таких боргів.

Відповідно до ч. 6 ст. 71 Закону № 1404* роботодавець, який отримав постанову виконавця щодо стягнення аліментів як частки заробітку (доходу) боржника, здійснює відрахування аліментів з фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця.

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Нараховану заборгованість роботодавець фіксує у Звіті з аліментів у графі «Примітка».

Розглянемо низку запитань, які наразі надходять від наших передплатників щодо накопичення боргу зі сплати аліментів.

Чи потрібно борг зі сплати аліментів нараховувати в бухобліку?

Вважаємо, що ні. Ось дивіться. На роботодавця Законом № 1404 покладений обов’язок нараховувати борг і звітувати виконавцю. А ось виконавець, у свою чергу, уповноважений щомісяця обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів. А також зобов’язаний повідомити про розрахунок заборгованості стягувачу і боржнику.

У бухобліку роботодавець не зобов’язаний фіксувати утворений борг по аліментах. Борг нараховуємо у Звіті з аліментів.

Чи потрібно роботодавцю утримувати накопичений ним у звітах з аліментів борг із зарплати працівника поряд із утриманням поточних аліментів?

Вважаємо, що ні. Роботодавець у Звіті з аліментів інформує виконавця про утворений борг. А от самовільно утримувати накопичений борг права не має. Накопичений борг виконавець має визначити і зафіксувати у виконавчому документі і надати такий документ роботодавцю боржника. Тільки тоді роботодавець повинен виконати вимоги такого виконавчого документа і утримувати борг відповідно до цього документа.

Адже на виконавця покладений обов’язок щодо обчислення боргу. Також виконавець зобов’язаний розшукувати доходи боржника для стягнення аліментів і для цього йому надано низку повноважень.

Наразі боржник, перебуваючи, наприклад, за основним місцем роботи у відпустці без збереження зарплати, може отримувати дохід, влаштувавшись на роботу за сумісництвом.

Зауважте, аліменти стягуються з усіх видів доходів, у тому числі і з доходів, отриманих за сумісництвом.

Виконавець повинен знайти всі джерела доходу і надіслати до роботодавців виконавчий документ про утримання аліментів. І на підставі окремо винесених виконавцем постанов роботодавці проведуть відрахування із заробітку за кожним місцем роботи. І про їх сплату відзвітують виконавцю.

А виконавець щомісяця обчислює заборгованість зі сплати аліментів з урахуванням їх стягнення з усіх місць отримання доходу боржника.

У Звіті з аліментів борг показувати тільки за поточний місяць чи зазначати ще й накопичувальним підсумком за увесь період, за який він створився?

За кожною постановою про стягнення до виконавчої служби роботодавець подає щомісячно окремий Звіт з аліментів (п. 8 розд. X Інструкції № 512/5*). Якщо утримати аліменти із зарплати «аліментника» за місяць у зазначеному розмірі неможливо, то роботодавець нараховує боржнику борг за аліментами. І залишок несплаченої суми заборгованості має зазначити у Звіті з аліментів у графі «Примітка».

* Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Ми вважаємо, що оскільки звітуємо за місяць, то у графі «Примітка» зазначаємо суму боргу за поточний місяць, за який подається такий звіт, з усіма необхідними поясненнями причини його утворення.

Облік заборгованості боржника веде виконавець, який вносить дані з отриманих Звітів (зокрема, і про заборгованість) до автоматизованої системи виконавчого провадження (п. 10 розд. X Інструкції № 512/5).

У наступній статті розглянемо практичні ситуації щодо утримання роботодавцями «примусових» аліментів, які виникли під час дії воєнного стану у багатьох роботодавців.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше