Теми статей
Обрати теми

Борг зі сплати аліментів: запитання-відповіді

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, то такий роботодавець нараховує боржнику заборгованість із сплати аліментів. Розглянемо найпопулярніші запитання щодо таких боргів.

Відповідно до ч. 6 ст. 71 Закону № 1404* роботодавець, який отримав постанову виконавця щодо стягнення аліментів як частки заробітку (доходу) боржника, здійснює відрахування аліментів з фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця.

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Нараховану заборгованість роботодавець фіксує у Звіті з аліментів у графі «Примітка».

Розглянемо низку запитань, які наразі надходять від наших передплатників щодо накопичення боргу зі сплати аліментів.

Чи потрібно борг зі сплати аліментів нараховувати в бухобліку?

Вважаємо, що ні. Ось дивіться. На роботодавця Законом № 1404 покладений обов’язок нараховувати борг і звітувати виконавцю. А ось виконавець, у свою чергу, уповноважений щомісяця обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів. А також зобов’язаний повідомити про розрахунок заборгованості стягувачу і боржнику.

У бухобліку роботодавець не зобов’язаний фіксувати утворений борг по аліментах. Борг нараховуємо у Звіті з аліментів.

Чи потрібно роботодавцю утримувати накопичений ним у звітах з аліментів борг із зарплати працівника поряд із утриманням поточних аліментів?

Вважаємо, що ні. Роботодавець у Звіті з аліментів інформує виконавця про утворений борг. А от самовільно утримувати накопичений борг права не має. Накопичений борг виконавець має визначити і зафіксувати у виконавчому документі і надати такий документ роботодавцю боржника. Тільки тоді роботодавець повинен виконати вимоги такого виконавчого документа і утримувати борг відповідно до цього документа.

Адже на виконавця покладений обов’язок щодо обчислення боргу. Також виконавець зобов’язаний розшукувати доходи боржника для стягнення аліментів і для цього йому надано низку повноважень.

Наразі боржник, перебуваючи, наприклад, за основним місцем роботи у відпустці без збереження зарплати, може отримувати дохід, влаштувавшись на роботу за сумісництвом.

Зауважте, аліменти стягуються з усіх видів доходів, у тому числі і з доходів, отриманих за сумісництвом.

Виконавець повинен знайти всі джерела доходу і надіслати до роботодавців виконавчий документ про утримання аліментів. І на підставі окремо винесених виконавцем постанов роботодавці проведуть відрахування із заробітку за кожним місцем роботи. І про їх сплату відзвітують виконавцю.

А виконавець щомісяця обчислює заборгованість зі сплати аліментів з урахуванням їх стягнення з усіх місць отримання доходу боржника.

У Звіті з аліментів борг показувати тільки за поточний місяць чи зазначати ще й накопичувальним підсумком за увесь період, за який він створився?

За кожною постановою про стягнення до виконавчої служби роботодавець подає щомісячно окремий Звіт з аліментів (п. 8 розд. X Інструкції № 512/5*). Якщо утримати аліменти із зарплати «аліментника» за місяць у зазначеному розмірі неможливо, то роботодавець нараховує боржнику борг за аліментами. І залишок несплаченої суми заборгованості має зазначити у Звіті з аліментів у графі «Примітка».

* Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Ми вважаємо, що оскільки звітуємо за місяць, то у графі «Примітка» зазначаємо суму боргу за поточний місяць, за який подається такий звіт, з усіма необхідними поясненнями причини його утворення.

Облік заборгованості боржника веде виконавець, який вносить дані з отриманих Звітів (зокрема, і про заборгованість) до автоматизованої системи виконавчого провадження (п. 10 розд. X Інструкції № 512/5).

У наступній статті розглянемо практичні ситуації щодо утримання роботодавцями «примусових» аліментів, які виникли під час дії воєнного стану у багатьох роботодавців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі