Темы статей
Выбрать темы

Компенсація: виплата зарплатних боргів у вересні 2022 року

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Така компенсація належить до виплати в разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів та внесків) і тільки в тому випадку, якщо ІСЦ наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.

Суму компенсації (К) можна розрахувати за формулою:

К = С х Коеф : 100,

де С — сума виплачуваного зарплатного боргу («чиста» зарплата);

Коеф — коефіцієнт компенсації.

Для зручності читачів наведемо вже готові величини приросту ІСЦ (коефіцієнти компенсації) для розрахунку суми компенсації за затримку виплати доходів, нарахованих у 2011 — 2022 роках і виплачуваних у вересні 2022 року.

Коефіцієнти для розрахунку суми компенсації у вересні 2022 року

img 1

Користуватися таблицею легко. На перетині рядка з назвою відповідного місяця нарахування невиплаченої зарплати і графи з відповідним роком знайдете потрібний вам коефіцієнт компенсації. На нього ви множите суму зарплатного боргу, який виплачуєте в вересні 2022 року.

Приклад. У вересні 2022 року працівникові виплачено заборгованість із заробітної плати (після утримання ПДФО, ВЗ) за травень 2022 року в розмірі 6500 грн.

Величина приросту ІСЦ (коефіцієнт компенсації) у вересні 2022 року за період невиплати доходу, нарахованого за травень 2022 року, становить 5 % (див. таблицю вище).

Сума компенсації за затримку зарплати при виплаті заборгованості в вересні 2022 року складе:

6500 грн х 5 : 100 = 325 грн.

Зауважте, якщо ви вчасно (перед виплатою заборгованості зарплати) не нарахували суму компенсації, то це потрібно буде зробити пізніше (тобто донарахувати і виплатити працівнику суму компенсації).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше