Темы статей
Выбрать темы

Середня педагогам, які воюють: чи зберігати й надалі?

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Останнім часом у всіх на слуху важлива тема: середній заробіток більше не зберігають за мобілізованими працівниками. Але щодо педагогів, які захищають Батьківщину, є певні особливості. Чому виокремили саме педагогів? Ми маємо відповіді на всі запитання.

Загальні правила

З 19.07.2022 роботодавці більше не повинні зберігати середній заробіток за працівниками, які перебувають на військовій службі. Це сталося завдяки Закону № 2352*. Він уніс зміни до ч. 3 ст. 119 КЗпП. Відтоді за захисниками України потрібно зберігати лише місце роботи та посаду, а середній заробіток — ні. Це значно полегшило тягар, що покладено на роботодавця.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

Але залишилось право роботодавця підтримувати «своїх» військових за власний рахунок. Детальніше про це читайте у статті «Середня» мобілізованому: як продовжити виплату?» // «Оплата праці», 2022, № 16.

Водночас, як завжди, із правила є винятки. Говоримо про випадки, коли працівникам і надалі потрібно (а не просто можна) зберігати середній заробіток.

Насамперед, слід переглянути внутрішні документи, зокрема, колективний договір та Положення про оплату праці. Адже вони можуть містити обов’язок виплати середньої.

Але є ще й ті, кому виплату середнього заробітку залишили на законодавчому рівні. До них належать працівники, які є членам добровольчих формувань тероборони. За ними слід не лише зберігати місце роботи і посаду, а й продовжувати виплачувати середню зарплату. Детальніше про це читайте у статті «Працівник у теробороні: чи зберігати середню» // «Оплата праці», 2022, № 15.

Особливості для педагогів

Для педагогів ст. 57 Закону про освіту** передбачено ряд гарантій. Зокрема, частиною 2 цієї статті за педагогічними та науково-педагогічними працівниками у разі проходження певних видів військової служби зберігається попередній середній заробіток. Які саме це види? Вони наведені у колонці 1 таблиці нижче.

** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Збереження середньої для педагогів

Частина 2 ст. 57

Закону про освіту

Частина 3 ст. 119 КЗпП

(по 18.07.2022 включно)

Частина 2 ст. 39

Закону № 2232***

1

2

3

військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період

військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

строкова військова служба

військова служба за контрактом під час дії особливого періоду

військова служба за контрактом при виникненні кризової ситуації, що загрожує нацбезпеці, оголошенні мобілізації та/або введенні воєнного стану

військова служба за призовом осіб офіцерського складу

*** Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

По сусідству із ч. 2 ст. 57 Закону про освіту наведені ще інші законодавчі норми. Пояснимо, для чого.

Приписом ч. 2 ст. 39 Закону № 2232 посередньо надано гарантії по збереженню середнього заробітку педагогам. Тут також ідеться про працівників, які перебувають на військовій службі, але дещо інших видів (див. колонку 3 таблиці).

Виходить така схема: ч. 2 ст. 57 Закону про освіту зберігає за педагогами середній заробіток, а ч. 2 ст. 39 Закону № 2232 надає право користуватися цією гарантією.

Водночас припис «військового» Закону № 2232 також надає право захисникам України користуватись і гарантіями, наведеними іншими нормами законодавства, зокрема ст. 119 КЗпП. І знову ми до неї повернулися. Пам’ятаємо, що з 19.07.2022 ч. 3 цієї статті більше не містить обов’язку зберігати середню за працівниками-військовими. Однак залишила їм право на збереження місця роботи та посади. У колонці 2 таблиці наведено види військової служби, проходячи які, працівник має право на таку гарантію.

Зауважимо: види військової служби у трьох наведених у таблиці нормах відрізняються. І далі розберемось, кому ж саме і що зберігати.

Але спочатку — найважливіше питання: чи взагалі зберігати середню зарплату за педагогами, що перебувають на військовій службі, після 19.07.2022?

Відповідь на нього: так, потрібно зберігати. Адже Закон № 2352 жодним чином не вплинув на гарантії, надані їм Законом про освіту. Це підтверджують і фахівці Мінекономіки у листі від 21.08.2022 № 4711-06/60669-03 та фахівці профільного освітнього відомства — МОН у листі від 06.09.2022 № 1/10241-22.

Причому при висвітленні офіційної позиції міністерств акцент зроблено саме на ч. 2 ст. 57 Закону про освіту. Про «схему» використання гарантій, наведену в ч. 2 ст. 39 Закону № 2232, фахівці МОН згадали мимохідь, а Мінекономіки — взагалі її оминули. Тобто збереження середнього заробітку за педагогами, які служать строково та за контрактом, залишається під великим питанням.

Водночас за всіма педагогами, що проходять військову службу за видами, переліченими у ч. 3 ст. 119 КЗпП, продовжують зберігати місце роботи та посаду.

Усі ці хитросплетіння правил наводимо на схемі нижче.

img 1

Гарантії педагогам-військовим

Зверніть увагу! Збереження середньої залишилось тільки для педагогічних та науково-педагогічних працівників, а не для всіх працівників закладів та установ освіти.

Нагадаємо: посади, які належать до педагогічних та науково-педагогічних, містить Перелік № 963****.

**** Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Тому виходить така ситуація: якщо із кола працівників закладу освіти мобілізували вчителя та слюсаря, то робоче місце і посада зберігаються за обома, а от середній заробіток — лише за вчителем. Несправедливо, згодні. Але так то вже виходить, якщо дотримуватись букви закону.

Можливо, згодом щось зміниться. Про це ми вас обов’язково повідомимо.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше