Теми статей
Обрати теми

Середня педагогам, які воюють: чи зберігати й надалі?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Останнім часом у всіх на слуху важлива тема: середній заробіток більше не зберігають за мобілізованими працівниками. Але щодо педагогів, які захищають Батьківщину, є певні особливості. Чому виокремили саме педагогів? Ми маємо відповіді на всі запитання.

Загальні правила

З 19.07.2022 роботодавці більше не повинні зберігати середній заробіток за працівниками, які перебувають на військовій службі. Це сталося завдяки Закону № 2352*. Він уніс зміни до ч. 3 ст. 119 КЗпП. Відтоді за захисниками України потрібно зберігати лише місце роботи та посаду, а середній заробіток — ні. Це значно полегшило тягар, що покладено на роботодавця.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

Але залишилось право роботодавця підтримувати «своїх» військових за власний рахунок. Детальніше про це читайте у статті «Середня» мобілізованому: як продовжити виплату?» // «Оплата праці», 2022, № 16.

Водночас, як завжди, із правила є винятки. Говоримо про випадки, коли працівникам і надалі потрібно (а не просто можна) зберігати середній заробіток.

Насамперед, слід переглянути внутрішні документи, зокрема, колективний договір та Положення про оплату праці. Адже вони можуть містити обов’язок виплати середньої.

Але є ще й ті, кому виплату середнього заробітку залишили на законодавчому рівні. До них належать працівники, які є членам добровольчих формувань тероборони. За ними слід не лише зберігати місце роботи і посаду, а й продовжувати виплачувати середню зарплату. Детальніше про це читайте у статті «Працівник у теробороні: чи зберігати середню» // «Оплата праці», 2022, № 15.

Особливості для педагогів

Для педагогів ст. 57 Закону про освіту** передбачено ряд гарантій. Зокрема, частиною 2 цієї статті за педагогічними та науково-педагогічними працівниками у разі проходження певних видів військової служби зберігається попередній середній заробіток. Які саме це види? Вони наведені у колонці 1 таблиці нижче.

** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Збереження середньої для педагогів

Частина 2 ст. 57

Закону про освіту

Частина 3 ст. 119 КЗпП

(по 18.07.2022 включно)

Частина 2 ст. 39

Закону № 2232***

1

2

3

військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період

військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

строкова військова служба

військова служба за контрактом під час дії особливого періоду

військова служба за контрактом при виникненні кризової ситуації, що загрожує нацбезпеці, оголошенні мобілізації та/або введенні воєнного стану

військова служба за призовом осіб офіцерського складу

*** Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

По сусідству із ч. 2 ст. 57 Закону про освіту наведені ще інші законодавчі норми. Пояснимо, для чого.

Приписом ч. 2 ст. 39 Закону № 2232 посередньо надано гарантії по збереженню середнього заробітку педагогам. Тут також ідеться про працівників, які перебувають на військовій службі, але дещо інших видів (див. колонку 3 таблиці).

Виходить така схема: ч. 2 ст. 57 Закону про освіту зберігає за педагогами середній заробіток, а ч. 2 ст. 39 Закону № 2232 надає право користуватися цією гарантією.

Водночас припис «військового» Закону № 2232 також надає право захисникам України користуватись і гарантіями, наведеними іншими нормами законодавства, зокрема ст. 119 КЗпП. І знову ми до неї повернулися. Пам’ятаємо, що з 19.07.2022 ч. 3 цієї статті більше не містить обов’язку зберігати середню за працівниками-військовими. Однак залишила їм право на збереження місця роботи та посади. У колонці 2 таблиці наведено види військової служби, проходячи які, працівник має право на таку гарантію.

Зауважимо: види військової служби у трьох наведених у таблиці нормах відрізняються. І далі розберемось, кому ж саме і що зберігати.

Але спочатку — найважливіше питання: чи взагалі зберігати середню зарплату за педагогами, що перебувають на військовій службі, після 19.07.2022?

Відповідь на нього: так, потрібно зберігати. Адже Закон № 2352 жодним чином не вплинув на гарантії, надані їм Законом про освіту. Це підтверджують і фахівці Мінекономіки у листі від 21.08.2022 № 4711-06/60669-03 та фахівці профільного освітнього відомства — МОН у листі від 06.09.2022 № 1/10241-22.

Причому при висвітленні офіційної позиції міністерств акцент зроблено саме на ч. 2 ст. 57 Закону про освіту. Про «схему» використання гарантій, наведену в ч. 2 ст. 39 Закону № 2232, фахівці МОН згадали мимохідь, а Мінекономіки — взагалі її оминули. Тобто збереження середнього заробітку за педагогами, які служать строково та за контрактом, залишається під великим питанням.

Водночас за всіма педагогами, що проходять військову службу за видами, переліченими у ч. 3 ст. 119 КЗпП, продовжують зберігати місце роботи та посаду.

Усі ці хитросплетіння правил наводимо на схемі нижче.

img 1

Гарантії педагогам-військовим

Зверніть увагу! Збереження середньої залишилось тільки для педагогічних та науково-педагогічних працівників, а не для всіх працівників закладів та установ освіти.

Нагадаємо: посади, які належать до педагогічних та науково-педагогічних, містить Перелік № 963****.

**** Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Тому виходить така ситуація: якщо із кола працівників закладу освіти мобілізували вчителя та слюсаря, то робоче місце і посада зберігаються за обома, а от середній заробіток — лише за вчителем. Несправедливо, згодні. Але так то вже виходить, якщо дотримуватись букви закону.

Можливо, згодом щось зміниться. Про це ми вас обов’язково повідомимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі