№18

Оплата праці, вересень, 2022/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Військовий облік жінок: to be continued Комплексну оцінку ситуації ми проводили у матеріалі «Військовий облік жінок: розставляємо крапки над «і» // «Оплата праці», 2022, № 16*. Усі пам’ятають про час «Ч» — 01.10.2022. Відтоді мала б запрацювати обов’язкова постановка на військовий облік жінок за Переліком № 313**. Але всі сподівались, що обов’язок змінять на право. Що маємо на сьогодні? Наш матеріал саме про це.
  • Декретні & неповний робочий час: особливості розрахунку середньої Працівниця прийнята на роботу 06.09.2021 на умовах неповного робочого дня (основне місце роботи). Графік роботи — 4 години на день 5 днів на тиждень із вихідними в суботу та неділю. 05.09.2022 жінка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як розрахувати декретні такій працівниці, якщо: — з 25.02.2022 по теперішній час вона перебувала у відпустці без збереження зарплати; — за вересень 2021 — лютий 2022 року їй нараховано зарплату у розмірі 18015,91 грн (зокрема, за вересень 2021 року — 2590,91 грн, за жовтень 2021 року — січень 2022 року — 12500 грн, за лютий 2022 року — 2925 грн )?
  • Резиденти Дія Сіті: як оплачувати лікарняні та декретні Ще у 2021 році з метою стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні запроваджено новий правовий режим — Дія Сіті. А вже з 01.01.2022 завдяки Закону України від 14.12.2021 № 1946-ІХ для його резидентів введено особливий режим оподаткування та прописані спеціальні норми щодо розміру лікарняних та декретних. Про останні й поговоримо далі.
  • Неоплачувана воєнна відпустка: як відобразити у табелі? Працівниця підприємства перебуває за кордоном. На підставі особистої заяви до закінчення періоду воєнного стану їй було надано неоплачувану відпустку. Як відображати у табелі обліку робочого часу період такої відпустки: умовним позначенням «НА» чи «БЗ»?
  • Щорічна грошова винагорода педпрацівникам: чи платити вчителю-новачку? Вчитель школи прийнятий на роботу 01.09.2022. У жовтні 2022 року усім педагогам закладу освіти планується виплатити щорічну грошову винагороду. Чи має право її отримати новоприйнятий працівник? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Компенсація за затримку зарплати: нараховуємо, оподатковуємо та відображаємо у звітності Від початку війни підприємство знаходиться в зоні бойових дій. Всі працівники підприємства з 1 березня 2022 року перебувають у відпустках без збереження зарплати. Підприємство в лютому 2022 року виплатило працівникам зарплату за першу половину місяця (лютого). Решта зарплати за лютий 2022 року сплачується у вересні 2022 року. Як нараховувати компенсацію за затримку виплати? Як її оподатковувати та показувати в Об’єднаному звіті?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у вересні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Відпустка за минулі періоди: чи можна надати у воєнний час? Працівник підприємства у серпні 2022 року використав щорічну основну відпустку повної тривалості за поточний робочий рік. У вересні він звернувся із заявою з проханням надати йому щорічну основну відпустку тривалістю 14 календарних днів за попередній робочий рік. Чи може керівник відмовити працівникові у наданні такої відпустки?
  • Мінзарплата — 6700 грн: що враховувати роботодавцям? Із 1 жовтня 2022 року підвищиться розмір мінімальної зарплати. На що вплине зростання цього показника? Давайте з’ясуємо.
  • Відпустка до трьох років без відпустки по вагітності та пологах Вагітна працівниця виїхала за кордон. Лікарняний лист по вагітності та пологах не оформлено, тож і відповідну відпустку їй не надано. Тепер працівниця повідомила, що народила дитину і хоче піти у відпустку для догляду за нею до трьох років. Чи можна надати їй таку відпустку? Якщо можна, то з якої дати?
  • Виправляємо помилки в Д1: одночасно сумову і несумову Працівник хворів з 3 червня по 5 липня 2022 року. З 1 по 2 червня за 2 відпрацьованих дні йому нараховано 1134,55 грн (ЄСВ — 249,60 грн). Помилково у Д1 за 2 квартал 2022 року у червні не відобразили нараховану зарплату, натомість у графі 13 зазначили 30 днів відпустки без збереження зарплати. Помилку помітили в серпні. Як виправити ці помилки, якщо граничний строк подання Податкового розрахунку за 2 квартал минув?
  • Стаж служби в ОМС: обчислюємо правильно Особа була призначена на посаду спеціаліста сільської ради 11 серпня 2022 року (без проведення конкурсу). Вона має стаж роботи на посаді діловода 2 роки та 6 місяців. Чи зараховується цей період до стажу служби в органах місцевого самоврядування для нарахування надбавки за вислугу років?
  • Оренда житла для працівника: наслідки для роботодавця З початком війни проблема житла стала дуже гостро. Дехто зміг знайти вільне помешкання та оплатити його оренду сам, а про декого подбали його роботодавці. Які наслідки для підприємства буде мати оренда житла для співробітників — розкажемо далі.
  • Суд поновив працівника: чи повертати вихідну допомогу? Працівник був звільнений за скороченням штату на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. Після звільнення він звернувся до суду і за рішенням останнього його було поновлено на роботі. Чи потрібно працівнику повертати суму вихідної допомоги?
  • Середня педагогам, які воюють: чи зберігати й надалі? Останнім часом у всіх на слуху важлива тема: середній заробіток більше не зберігають за мобілізованими працівниками. Але щодо педагогів, які захищають Батьківщину, є певні особливості. Чому виокремили саме педагогів? Ми маємо відповіді на всі запитання.
  • Лікарняні новачку: визначаємо розрахунковий період Працівник після прийняття на роботу деякий час пропрацював і захворів. Або працівник захворів у свій перший робочий день. Знайомо? Нагадаємо, яким буде розрахунковий період для обчислення лікарняних у кожному з подібних випадків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі