Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Методичних рекомендацій

Державна фінансова інспекція України
Наказ від 02.07.2014 р. № 212

З метою уточнення процедури проведення ревізії наказую:

1. Внести до пункту 5 розділу ІІІ Методичних рекомендацій щодо здійснення інспектування органами Державної фінансової інспекції України, затверджених наказом Держфінінспекції України від 14.12.2011 р. № 90, такі зміни:

в абзаці п’ятому слова «та в установах банків» виключити;

абзац чотирнадцятий, п’ятнадцятий замінити абзацами такого змісту:

«Під час ревізії видатків на капітальне будівництво (реконструкцію, ремонт, інші капітальні видатки) у виключних випадках (значний обсяг таких видатків, великий перелік об’єктів будівництва або реконструкції, ревізійний період більш як два роки тощо) може бути застосований вибірковий спосіб перевірки. Рішення про застосування у таких випадках вибіркового способу приймається керівником чи заступником керівника органу Держфінінспекції за результатами розгляду письмового подання керівника підрозділу, посадові особи якого проводять ревізію. Подання має містити чіткий перелік періодів діяльності та/чи операцій (документів) об’єкта контролю, що пропонується перевірити вибірковим способом (далі — вибірка), з наданням відповідних обґрунтувань.

Перевірка питань діяльності об’єкта контролю, що не включені до переліку, визначеного абзацами п’ятим — тринадцятим цього пункту Методичних рекомендацій, може здійснюватися вибірковим способом. Визначення вибірки здійснюється керівником ревізійної групи за погодженням з керівником відповідного структурного підрозділу органу Держфінінспекції (або іншим керівником вищого рівня органу Держфінінспекції) на підставі аналізу відомостей про обсяг фінансових ресурсів об’єкта контролю, інформації та документів, отриманих від об’єкта контролю, органів влади, правоохоронних органів та інших суб’єктів, результатів попередньо проведених контрольних заходів та інших даних щодо діяльності об’єкта контролю. Визначення вибірки здійснюється до початку проведення ревізії.

За потреби під час проведення ревізії можуть бути внесені зміни до вибірки за процедурою, аналогічною до порядку прийняття рішення про застосування вибіркового способу перевірки відповідного питання».

У зв’язку з цим абзац шістнадцятий вважати абзацом сімнадцятим.

2. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Голова М. Гордієнко

Коментар фахівця Держфінінспекції

Внесено зміни до методики проведення ревізій

 

Цього року вже стало традицією змінювати Методичні рекомендації щодо здійснення інспектування органами Державної фінансової інспекції України, затверджені наказом Держфінінспекції від 14.12.2011 р. № 90 (далі — Методика).

Ми зі свого боку намагаємось швидко донести до вас ці зміни та роз’яснити, що саме вони в собі несуть для об’єктів контролю. Зокрема, цього разу зміни торкнулись методів проведення ревізії окремих питань.

Нагадаємо, що раніше було обов’язковим проведення перевірки окремих питань ревізії фінансово-господарської діяльності суцільним способом.

Так, відповідно до п. 5 Методики було визначено, що при проведенні ревізії пріоритетним є застосування суцільного способу перевірки питань програми ревізії.

Суцільним способом обов’язково перевіряються такі операції установи:

— операції на рахунках в органах Державної казначейської служби та в установах банків;

— відчуження та надання в оренду державного та комунального майна;

— використання кредитів (позик), одержаних під державні (місцеві) гарантії;

— видатки на капітальне будівництво, реконструкцію та ремонт, інші капітальні видатки;

— операції в межах здійснення спільної діяльності;

— операції з провадження інвестиційної діяльності, в тому числі використання бюджетних коштів у межах реалізації інвестиційних проектів;

— операції з цінними паперами;

— оплата консалтингових та аудиторських послуг, страхування, представницьких заходів та реклами;

— операції за договорами, укладеними з нерезидентами.

Суцільним способом також здійснюється інвентаризація необоротних активів, що належать до державної або комунальної власності.

Відповідно до внесених змін операції на рахунках в установах банків уже не підлягають обов’язковій перевірці суцільним способом.

Також тепер дозволено за необхідності проводити вибірковим способом ревізію видатків на капітальне будівництво (ремонт, реконструкцію тощо). При цьому рішення про застосування у цьому випадку вибіркового способу приймає керівник чи заступник керівника органу Держфінінспекції.

Перевірку інших питань, які не увійшли до вищенаведеного переліку, дозволено здійснювати вибірковим способом.

Звернемо увагу на те, що визначення вибірки проводиться до початку проведення ревізії, але під час ревізії можуть бути внесені зміни до вибірки або прийнято рішення про проведення перевірки суцільним способом.

 

Олександр ЛЕВІЧЕВ,
 завідувач сектора інспектування
установ та організацій,
 які фінансуються з бюджету,
Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі