Теми статей
Обрати теми

Здійснення видатків в умовах дії постанови КМУ № 65

ЛЕВІЧЕВ ОЛЕКСАНДР
Чи є якісь вартісні обмеження на покупку кондиціонерів бюджетними організаціями? Чи можемо ми придбати кондиціонер за КЕКВ 3110, якщо його вартість згідно з даними накладної менше 1000 грн.? Чи можна проводити поточний ремонт приміщень ДЮСШ за бюджетні кошти власними силами? Кошти на придбання будівельних матеріалів на 2014 рік затверджено у кошторисі ДЮСШ. Чи може фізико-технічний інститут придбати водонагрівач? Його відсутність призведе до порушень санітарно-гігієнічних норм, адже працівники не матимуть змоги прийняти душ після брудної роботи в шкідливих умовах праці.

Придбання кондиціонера

Чи є якісь вартісні обмеження на покупку кондиціонерів бюджетними організаціями? Чи можемо ми придбати кондиціонер за КЕКВ 3110, якщо його вартість згідно з даними накладної менше 1000 грн.?

(Запорізька обл.)

 

Вартісні обмеження щодо придбання товарно-матеріальних цінностей бюджетними організаціями визначені постановою КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332.

Цією постановою вартісні межі щодо придбання кондиціонерів бюджетними установами не встановлені.

Але варто заглянути до постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — постанова № 65), якою затверджені Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету (далі — Заходи).

Пунктом 1 цих Заходів передбачено припинення придбання автотранспортних засобів (крім спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, пожежних та спеціальних аварійно-рятувальних машин), меблів, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки та проведення ремонту приміщень (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані, приміщень навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реа­білітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-інвалідів).

Відповідно до Переліку видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки, затвердженого наказом Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 30.09.96 р. № 306 (далі — Перелік № 306) кондиціонер належить до побутової техніки.

Отже, у зв’язку з тим, що придбання побутової техніки на сьогодні заборонено, ви не маєте змоги його придбати.

Будемо сподіватись, що економічна ситуація в країні стабілізується найближчим часом і бюджетні установи зможуть нарешті проводити видатки, які на сьогодні заборонені Заходами.

Тому розглянемо, за яким КЕКВ слід запланувати та провести видатки на придбання кондиціонера, коли з’явиться можливість його придбання.

Так, відповідно до п.п. 3.1.1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, видатки на придбання кондиціонерів мають проводитись за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Але варто пам’ятати, що за цією категорією видатків передбачаються видатки на придбання або створення власними силами активів, віднесених згідно із законодавством до основних засобів та окремих інших необоротних матеріальних активів.

Тому звернемось до п.п. 2.1 Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженого наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611. У ньому зазначено, що до основних засобів належать матеріальні активи, які мають строк корисного використання більше одного року та вартість (без податку на додану вартість) більшу ніж 2500 грн.

У вашому випадку кондиціонер коштує менше ніж 2500 грн., тому віднести його до основних засобів неможливо.

У зв’язку з цим видатки на придбання кондиціонера слід планувати та проводити (коли заборона на їх здійснення буде знята) за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Обліковувати ж такий кондиціонер доведеться на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

 

Проведення поточного ремонту власними силами

Чи можна проводити поточний ремонт приміщень ДЮСШ за бюджетні кошти власними силами? Кошти на придбання будівельних матеріалів на 2014 рік затверджено у кошторисі ДЮСШ.

(м. Харків)

 

Відповідь на це запитання також дає постанова № 65, а точніше Заходи, які цією постановою затверджені.

Так, відповідно до п. 1 Заходів передбачено припинення придбання автотранспортних засобів (крім спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, пожежних та спеціальних аварійно-рятувальних машин), меблів, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки та проведення ремонту приміщень (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані, приміщень навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реабілітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-інвалідів).

Проведення видатків на придбання будівельних матеріалів цим пунктом та іншими пунктами Заходів не заборонено.

Отже, якщо видатки на безпосереднє проведення ремонту не будуть здійснюватись, а ремонт буде проведений власними силами установи, то його можна здійснити.

Такий ремонт може бути проведений відповідними працівниками установи (робітник по обслуговуванню будівель, електрик тощо). До посадових обов’язків таких працівників, як правило, входить проведення поточного ремонту приміщень.

 

Придбання водонагрівача

Чи може фізико-технічний інститут придбати водонагрівач? Його відсутність призведе до порушень санітарно-гігієнічних норм, адже працівники не матимуть змоги прийняти душ після брудної роботи в шкідливих умовах праці.

(м. Харків)

 

Для відповіді на це запитання знову слід звернутися до Заходів, затверджених постановою № 65.

Як визначено у п. 1 Заходів, заборонено придбання автотранспортних засобів (крім спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, пожежних та спеціальних аварійно-рятувальних машин), меблів, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки та проведення ремонту приміщень (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані, приміщень навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реабілітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-
інвалідів).

Згідно з п. 3 Переліку № 306 водонагрівач належить до побутової техніки.

При цьому, дійсно, згідно зі ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII у процесі експлуатації виробничих, побутових та інших приміщень, споруд, обладнання, устаткування, транспортних засобів, використання технологій їх власник зобов’язаний створити безпечні і здорові умови праці та відпочинку, що відповідають вимогам санітарних норм, здійснювати заходи, спрямовані на запобігання захворюванням, отруєнням, травмам, забрудненню навколишнього середовища.

Так, незабезпечення працівників гарячою водою є порушенням ст. 22 вищезазначеного Закону, санітарно-гігієнічних правил та правил, установлених Інструкцією з санітарного утримання приміщень та обладнання виробничих підприємств, затвердженою Головним санітарно-епідеміологічним управлінням Міністерства охорони здоров’я СРСР від 31.12.66 р. № 658-66.

Але, на жаль, ніяких винятків щодо придбання побутової техніки, яка забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних правил, Заходи, затверджені постановою № 65, не містять.

Таким чином, на сьогодні витрачання бюджетних коштів на придбання водонагрівача заборонено чинним законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі