Теми статей
Обрати теми

Чи надавати «дитячу» відпустку за період відпустки для догляду за дитиною

УСЕНКО ОЛЕНА
Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною з 01.01.2013 р. по 02.10.2013 р. Стала до роботи — 03.10.2013 р. Чи має вона право на додаткову відпустку на дітей за 2013 рік, адже 9 місяців цього року вона не працювала, бо перебувала у відпустці для догляду за дитиною?

Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено надання додаткових соціальних відпусток працівникам, які мають дітей.

Так, відповідно до ст. 19 цього Закону жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до
15 років, або дитину-інваліда
, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Підкреслимо: оскільки зазначена додаткова відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних, вона надається повної тривалості в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Крім того, слід зазначити, що законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку на дітей. Тому якщо працівниця з якихось причин не скористалася цим правом і не використала відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, вона має право її використати, а в разі звільнення, незалежно від підстав, їй має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки, згідно зі ст. 24 Закону про відпустки.

Важливо! Для отримання відпустки на дітей жінці недостатньо мати відповідний статус, вона ще повинна працювати (виконувати свої трудові обов’язки). Отже, право на отримання відпустки на дітей у працівниці настає після фактичного її виходу на роботу (див. лист Мінпраці від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

При цьому для отримання додаткової відпустки на дітей кількість відпрацьованих днів у календарному році, за який надають таку відпустку, не має значення.

У вашому випадку працівниця у 2013 році, за який надається відпустка на дітей, має відпрацьований період часу. Отже, за цей рік їй надається додаткова соціальна відпустка на загальних підставах.

Якби працівниця увесь 2013 рік перебувала у відпустці для догляду за дитиною й не працювала, то права на відпустку за цей рік вона б не мала.

Також нагадаємо: додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 цього Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі