Теми статей
Обрати теми

Індексуємо зарплату працівника, прийнятого за переведенням

ЛАВРЕНТЬЄВА ЖАННА
01.11.2012 р. працівника прийнято до нашої установи в порядку переведення. Він подав довідку про зарплату та суму індексації з попереднього місця роботи. У ній зазначено такі дані: — посадовий оклад — 1118,00 грн.; — доплата за ранг — 60,00 грн.; — надбавка за вислугу років — 176,70 грн.; — надбавка за високі досягнення у праці (15 %) — 203,51 грн. — фіксована сума індексації — 524,62 грн. На підставі довідки працівнику збережено фіксовану суму індексації в цьому розмірі. При прийнятті працівнику встановлено такі ж складові зарплати, за винятком надбавки за високі досягнення у праці. Проте вже в наступному місяці, тобто у грудні 2012 року, йому встановлено цю надбавку в розмірі 50 %, що становило 667,35 грн. Чи буде цей місяць базовим, адже фактично таку надбавку працівник уже отримував?

Індексують зарплату працівників згідно з нормами Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 102 цього Порядку, який застосовують з 21.06.2012 р., установлено: для працівників, переведених на роботу до іншої установи, суму індексації зберігають, якщо сума збільшення зарплати менше, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць.

Відповідні дані про розмір місячної зарплати працівника, її проіндексовану суму в місяці звільнення, суму індексації (її фіксовану величину), а також про останній базовий місяць беруть із довідки з поперед­нього місця роботи, наданої працівником.

Оскільки в місяці прийняття працівника його зар­плата не збільшилася, то йому зберігають фіксовану суму індексації в розмірі, зазначеному в довідці.

Що стосується визначення базового місяця при встановленні надбавки за високі досягнення у праці, то звернемо увагу на два моменти:

по-перше,базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів визнають місяць підвищення розмірів мінзарплати, а також збільшення грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів (п. 5 Порядку № 1078);

по-друге,індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До них належить оплата праці працівників установ, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер (п. 2 Порядку № 1078).

Важливо! Надбавка за високі досягнення у праці передбачена чинним законодавством і є об’єктом індексації.

Місяць установлення зазначеної надбавки і місяць, у якому збільшується її відсоток порівняно з попереднім періодом, вважають базовими. Відновлення виплати надбавки (після тимчасової її невиплати) у тому ж розмірі (а також у меншому) не впливає на зміну базового місяця. Це також означає, що в порівняльних розрахунках таку виплату не враховують.

У вашому випадку в грудні 2012 року у працівника збільшився відсоток надбавки за високі досягнення у праці з 15 % до 50 %. Отже, цей місяць став базовим. Оскільки сума підвищення зарплати (667,35 грн.) перекрила фіксовану суму індексації (524,62 грн.), працівник втратив право на індексацію.

Для визначення права на нову індексацію з січня 2013 року потрібно було почати розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком до перевищення порога індексації (101 %).

Право на індексацію зарплати на 1,3 % настало у квітні 2014 року. Сума індексації становила: 15,83 грн. (1218 грн. х 1,3 %). У травні 2014 року зарплату такого працівника індексують на 3,5 %, в червні — на 6,9 %, а в липні — на 11%.

Підкреслимо: якщо працівник на попередньому місці роботи вже отримував надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 %, то її встановлення у тому ж розмірі на новому місці роботи не вплине на зміну базового місяця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі