Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів

Міністерство оборони України
Наказ від 04.08.2014 р. № 498. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.08.2014 р. за № 984/25761

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2006 року № 1644 «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів» наказую:

1. Затвердити Зміни до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, затвердженої наказом Міністра оборони України від 12 березня 2007 року № 80, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26 березня 2007 року за № 269/13536, що додаються.

2. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр оборони України генерал-полковник В. Гелетей

 

 

Затверджено наказом Міністерства оборони України від 04.08.2014 р. № 498

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.08.2014 р. за № 984/25761

Зміни до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів

1. Пункт 3 викласти в такій редакції:

«3. Військовозобов’язаним, які на день призову на збори не працюють, за весь період зборів, ураховуючи час проїзду до місця їх проведення і назад, за їх заявами про те, що вони на день призову на збори не працюють, виплачується грошове забезпечення виходячи з розрахунку однієї мінімальної заробітної плати на місяць.».

2. Абзац перший пункту 12 викласти в такій редакції:

«12. Підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори, подають до районного військового комісаріату, у якому перебувають на обліку військовозобов’язані, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають всі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).».

 

Директор Департаменту фінансів
 Міністерства оборони України генерал-лейтенант
 І. Марко

Коментар редакції

Виплати особам, призваним на навчальні військові збори: є зміни

Не так давно в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 13, с. 19, ми розглядали питання щодо гарантій, установлених законодавством для працівників, призваних до військових комісаріатів для проходження навчальних (перевірочних, спеціальних) військових зборів.

Так, за призваним на збори військовозобов’я­заним на весь період зборів, уключаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, роботодавець зберігає місце роботи, а також обійману ним посаду та середню зарплату. Про це зазначено в ч. 11  ст. 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

При цьому роботодавець виплачує середню зарплату в установлені строки, а потім звертається до військового комісаріату за відшкодуванням витрат. Цей процес регулює Інструкція про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, затверджена наказом Міноборони від 12.03.2007 р. № 80 (далі — Інструкція № 80).

Для відшкодування витрат установа подає до військового комісаріату, в якому перебувають на обліку військовозобов’язані, відповідні рахунки. При цьому раніше в п. 12 Інструкції № 80 йшлося про відшкодування витрат із виплати середньої зарплати. Тому ми робили висновок: запитати потрібно не лише кошти для відшкодування виплаченого середнього заробітку, а й суму нарахованого на нього єдиного соцвнеску. Це підтверджували також представники Міноборони в усних роз’ясненнях.

Тепер же, щоб остаточно розставити всі крапки над «і», Міноборони наказом, що коментується, внесло зміни до п. 12 Інструкції № 80, якими:

по-перше, уточнило механізм надання рахунків для відшкодування середнього заробітку. Зокрема, такі рахунки роботодавці подають до районного військового комісаріату, в якому перебувають на обліку військовозобов’язані. Там їх акцептують і передають до обласного військового комісаріату для оплати;

по-друге, підкреслило, що відшкодуванню підлягають усі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі й єдиний соцвнесок).

Крім того, наказом, що коментується, уточнено порядок виплати грошового забезпечення особам, які на момент призову на військові збори мають статус безробітного. Тепер для отримання грошового забезпечення таким особам достатньо подати тільки заяву про те, що на день призову на збори вони не працюють (раніше була потрібна довідка з центру зайнятості про те, що вони зареєстровані як особи, що шукають роботу).

Наказ, що коментується, набрав чинності 02.09.2014 р.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі