Теми статей
Обрати теми

Щодо підвищення оплати праці працівників фізкабінетів, які працюють на генераторах УВЧ

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 18.12.2014 р. № 10.03.68/36996

Фінансово-економічний департамент Міністерства охорони здоров’я України <…> щодо підвищення оплати праці працівників фізкабінетів, які проводять УВЧ, у межах компетенції повідомляє.

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (далі — наказ № 308/519).

Підпунктом 1 підпункту 2.4.5 наказу № 308/519 передбачено, що посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці відповідно до переліку, що наведений у додатку 3.

Пунктом 2.11 додатка 3 до наказу № 308/519 передбачено підвищення посадових окладів на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці працюючим на генераторах УВЧ будь-якої потужності (при відпусканні на місяць у середньому не менше 10 процедур у зміну) фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою та молодшим медичним сестрам, що беруть участь у наданні процедур хворим дітям на генераторах УВЧ (у середньому не менше 10 процедур на зміну).

Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати.

Перелік посад працівників, які працюють у таких умовах, затверджується в колективному договорі між власником або уповноваженим ним органом і профспілковим комітетом за умови включення цих робіт до посадових інструкцій працівників.

Атестація робочих місць для встановлення зазначеної доплати не проводиться.

Для проведення роботи з визначення посадових окладів працівників закладів охорони здоров’я та розмірів доплат і надбавок за наказом керівника створюється постійно діюча комісія у складі: заступник керівника з економічних питань, головний бухгалтер, спеціаліст з кадрів, голова профспілкового комітету та інші особи, які можуть залучатися керівником закладу. Тарифікаційну комісію очолює керівник закладу.

В. о. директора Департаменту А. Купліванчук

Консультують фахівці Державної фінансової інспекції

Підвищення посадових окладів працівникам фізкабінетів, які працюють на генераторах УВЧ

У листі, що коментується, фахівці МОЗ надали відповідь на таке запитання дописувача газети «Бюджетна бухгалтерія»: «Як підвищується посадовий оклад медичних працівників фізкабінетів, які працюють з УВЧ: щомісячно чи залежно від кількості процедур (при відпусканні на місяць у середньому не менше 10 процедур у зміну)?». Оскільки конкретної відповіді на це запитання у наведеному вище листі немає, давайте шукати її разом.

Основним нормативним документом, що регулює питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, є Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Абзацом 1 п.п. 2.4.5 цих Умов передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці на 25 % і 15 % для працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3 до зазначених Умов.

Зокрема, працівники фізіотерапевтичних відділень (кабінетів), які займають посади, визначені п. 2.11 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 15 % у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці. До таких посад відносяться:

а) посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування (за винятком медстатистиків та медреєстраторів), які передбачені для працюючих на генераторах УВЧ будь-якої потужності (при відпусканні на місяць у середньому не менше 10 процедур у зміну);

б) посади молодших медичних сестер усіх найменувань та сестри-господарки, які передбачені для працюючих у грязелікарнях, що беруть участь у наданні процедур хворим дітям на генераторах УВЧ (у середньому не менше 10 процедур у зміну).

Як бачимо, Умови № 308/519 висувають як вимогу для встановлення підвищення посадового окладу наявність проведених процедур на генераторах УВЧ у середньому не менше 10 зміну. Проте в цьому документі не зазначено, за який період часу слід аналізувати відповідні дані: за місяць чи за більш тривалий проміжок часу. Як же бути?

На нашу думку, це питання кожний заклад має вирішувати самостійно у колективному договорі. Пояснимо.

Так, відповідно до п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищують у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, затверджує керівник за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих і важких умовах праці.

Отже, обов’язковою умовою для підвищення посадових окладів за п. 2.11 додатка 3 до Умов № 308/519 є наявність затвердженого переліку посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, узгодженого з профспілкою. Такий перелік повинен бути встановлений колективним договором (ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII).

Оскільки наявність права на підвищення окладу залежить від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих і важких умовах праці, то:

а) виконання робіт з надання процедур на генераторах УВЧ має бути включено до посадових інструкцій працівників;

б) має бути визначено обсяг роботи у шкідливих і важких умовах праці, що дає право на підвищення окладу. Законодавчо обсяг такої роботи, що дає право на підвищення посадового окладу, не встановлено. Його керівник закладу визначає самостійно з урахуванням думки профспілкового комітету. Наприклад, колективним договором може бути передбачено, що керівник закладу встановлює підвищення посадового окладу працівникам за поданням керівника структурного підрозділу за результатами роботи за певний період (місяць, квартал, півріччя, рік). Якщо за такими результатами вийде, що працівники проводили в середньому більш ніж 10 процедур за одну зміну в обліковому періоді, керівник закладу встановлює підвищення посадового окладу на наступний обліковий період (місяць, квартал, півріччя, рік). Кількість проведених процедур визначається у відповідних медичних документах. Якщо ж кількість проведених процедур в обліковому періоді в середньому складе менше 10 за одну зміну, то в наступному обліковому періоді посадовий оклад не підвищують.

Вважаємо за доцільне в положенні про оплату праці, затвердженому у закладі, визначити більш чіткі критерії для встановлення підвищення посадового окладу.

У зв’язку з тим що підвищення встановлюється за фактично виконану роботу за минулий період, попереджувати працівника про його відміну не потрібно.

Згідно з п. 1.9 Умов № 308/519 відповідальність за своєчасне та правильне визначення розміру зарплати працівників несе керівник закладу. За його наказом для проведення роботи з визначення розміру зарплати працівникам створюється постійно діюча комісія у такому складі (додаток 1 до Умов № 308/519):

— заступник керівника з економічних питань (спеціаліст-економіст);

— головний бухгалтер;

— спеціаліст з кадрів;

— голова профспілкового комітету;

— інші особи.

Тарифікаційну комісію очолює керівник закладу.

Отже, керівник як голова тарифікаційної комісії визначає відповідального за підрахунок кількості проведених процедур працівниками фізкабінетів та порядок надання такої інформації до бухгалтерії для встановлення права на підвищення посадового окладу й нарахування зарплати.

Наостанок зазначимо, що атестація робочих місць для встановлення підвищення посадового окладу не проводиться.

Олександр ЛЕВІЧЕВ, завідувач сектору контролю установ і організацій,
які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі