Теми статей
Обрати теми

За якою вартістю оприбутковувати земельну ділянку на баланс

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Бюджетна установа, яка утримується за рахунок місцевого бюджету, у 2015 році отримала документи, що підтверджують право постійного користування земельною ділянкою.
Суб’єктом оціночної діяльності проведено експертну грошову оцінка земельної ділянки. Згідно з експертним висновком експертна вартість земельної ділянки — 2851720 грн. Установа оплатила послуги з проведення незалежної експертної грошової оцінки земельної ділянки в сумі 10248 грн.
За якою вартістю оприбутковувати земельну ділянку на баланс? Як правильно сформувати вартість такого об’єкта основних засобів? Як відобразити таку операцію в бухгалтерському обліку?

Підставою для відображення вартості земельної ділянки та права власності або користування земельними ділянками в бухгалтерському обліку є експертна грошова оцінка земельних ділянок. Ця вимога передбачена ст. 13 Закону України «Про оцінку земель» від 11.12.2003 р. № 1378-IV.

Для того щоб оприбуткувати земельну ділянку в бухгалтерському обліку, установі потрібно мати документи, що посвідчують право власності або користування земельною ділянкою, а також звіт про експертну оцінку земельної ділянки.

У результаті, маючи дані про експертну грошову оцінку вартості земельної ділянки, установа зарахує таку ділянку до складу об’єктів основних засобів. Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611, для обліку таких об’єктів передбачений субрахунок 101 «Земельні ділянки».

При оприбуткуванні земельної ділянки як об’єкта основних засобів установі потрібно враховувати вимоги щодо порядку формування первісної вартості таких об’єктів. Ці правила закріплені в п. 5 розд. II НП(С)БО 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 12.10.2010 р. № 1202 і пп. 3 та 12 розд. III Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Тож розглянемо, які витрати установи включають до первісної вартості основних засобів:

— суми, що сплачуються постачальникам активів і підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

— реєстраційні збори, держмито та аналогічні платежі, які здійснюють у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються суб’єкту державного сектора);

— витрати на страхування ризиків доставки основних засобів;

— витрати на транспортування, установку, монтаж, наладку основних засобів;

— інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

У результаті первісна вартість земельної ділянки повинна включати всі витрати, пов’язані з придбанням, та витрати на доведення такого об’єкта до стану, в якому він придатний для використання.

Установа не придбавала земельну ділянку, але вона має документ про її експертну оцінку, яка і включається до первісної вартості земельної ділянки.

До інших же витрат, пов’язаних з доведенням основних засобів до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою, належать витрати на оплату послуг з проведення такої оцінки.

Виходячи з цього, до первісної вартості об’єкта основних засобів (у нашому випадку — земельної ділянки) слід уключити експертну грошову оцінку земельної ділянки та витрати, пов’язані з проведенням експертної оцінки. Інакше кажучи, на субрахунок 101 «Земельні ділянки» установа має оприбуткувати земельну ділянку, первісна вартість якої становить 2861968 грн. (2851720 грн. + 10248 грн.).

У бухобліку оприбуткування земельної ділянки на підставі наведених вище даних відображають так:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано земельну ділянку за експертною грошовою оцінкою

101

401

2851720

2

Відображено витрати, пов’язані з проведенням експертної оцінки

141

675

10248

3

Одночасно відображено фактичні витрати

802

402

10248

4

Оплачено витрати, пов’язані з проведенням експертної оцінки

675

321

10248

5

Віднесено на збільшення первісної вартості земельної ділянки витрати, пов’язані з проведенням експертної оцінки

101

141

10248

6

Одночасно відображено зміни в капіталі

402

401

10248

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі