Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції у листопаді — 102,0 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у листопаді 2015 року порівняно з жовтнем становив 102,0 %.

Уряд пропонує «обнулити» індексацію за рахунок підвищення окладів

Проектом постанови КМУ «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» з 1 грудня 2015 року пропонується у межах видатків на оплату праці, затверджених у кошторисах:

— установ, закладів та організацій, за рахунок виплат, пов’язаних з індексацією, підвищити посадові оклади (тарифні ставки, ставки зарплати) відповідно до підвищення розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС виходячи з 1113 грн. на 10 % (з урахуванням підвищення, що відбулося з вересня 2015 року);

— органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та інших органів за рахунок виплат, пов’язаних з індексацією, підвищити посадові оклади керівних працівників, спеціалістів і службовців на 25 % (з урахуванням значних сум індексації, що склалися з 2008 року).

Крім того, пропонується внести зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, які передбачають:

— обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації не індивідуально для кожного працівника залежно від прийняття його на роботу та зростання його доплат та надбавок, а від моменту останнього перегляду тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник. Отже, змінюється механізм визначення індексації у разі підвищення зарплати, при цьому виключається застосування терміна «базовий місяць»;

— зменшення розміру індексації зарплати у разі підвищення тарифних ставок (окладів), якщо розмір їх підвищення не перевищує величину індексації (чинний механізм передбачає зменшення індексації не тільки при підвищенні тарифних ставок (окладів), а й у разі збільшення доплат та надбавок, що призводить до нарахування різних сум індексації для працівників, які займають однакові посади);

— визначення механізму перегляду тарифних ставок (окладів), що забезпечить недопущення значних сум індексації;

— не зменшувати розмір стипендії на суму індексації у випадку зростання стипендії за результатами відмінного навчання та надання підвищених (іменних) стипендій;

— уточнення прикладів розрахунку індексації у разі підвищення грошового доходу тощо.

Із 2016 року вводиться новий код для оплати за договорами енергосервісу

Із 2016 року для оплати бюджетних зобов’язань за енергосервісним договором уводиться новий КЕКВ 2276 «Оплата енергосервісу».

Такий код Мінфін наказом від 06.11.2015 р. № 996 додав до економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11.

Нагадаємо: енергосервісний договір — це договір, предметом якого є здійснення енергосервісу виконавцем енергосервісу, оплата якого провадиться за рахунок досягнутого внаслідок здійснення енергосервісу скорочення споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг порівняно зі споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

Примірний енергосервісний договір нещодавно було затверджено постановою КМУ від 21.10.2015 р. № 845. Він застосовується всіма замовниками, які здійснюють державні закупівлі енергосервісу.

Облік та списання основних засобів — незабаром за новими типовими формами

З метою приведення типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами держсектору та порядку їх складання відповідно до НП(С)БО Мінфін розробив проект наказу, що передбачає запровадження нових типових форм з обліку та списання основних засобів, зокрема таких:

— Акт введення в експлуатацію основних засобів;

— Акт приймання-передачі основних засобів;

— Акт внутрішнього переміщення основних засобів;

— Акт передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію основних засобів;

— Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих основних засобів;

— Акт списання основних засобів (часткової ліквідації);

— Акт списання групи основних засобів;

— Акт списання транспортних засобів;

— Акт списання вилученої з бібліотеки літератури;

— Інвентарна картка обліку об’єкта основних засобів;

— Інвентарна картка групового обліку основних засобів;

— Інвентарна картка обліку тварин і багаторічних насаджень;

— Розрахунок амортизації основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів);

— Розрахунок амортизації інших необоротних матеріальних активів;

— Акт переоцінки основних засобів.

Розширення категорій працівників, яким установлюються доплати за виконання чужих обов’язків, не буде

Нагадаємо: постановою КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 тимчасово припинено встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників (крім лікарів, фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою і професіоналів з вищою немедичною освітою та наукових працівників, що допущені до медичної діяльності, молодших медсестер, соціальних робітників, вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів).

У листі від 10.11.2015 р. № 31-07010-07-10/34573 Мінфін наголосив: пропозиція щодо розширення категорій працівників, яким встановлюватимуться доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, зокрема, кухарям, прибиральникам, сторожам, бібліотекарям, потребуватиме додаткових витрат і в умовах жорсткої економії бюджетних коштів та необхідності забезпечення обороноздатності країни не підтримується.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі