Теми статей
Обрати теми

Питання звільнення від плати за харчування дитини в ДНЗ

Міняйло Ірина, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
Чи потрібно сім’ям з трьома і більшою кількістю дітей для зменшення на 50 % плати за харчування дітей в ДНЗ надавати довідки про доходи?

Питання щодо плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах регламентується ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III, постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 (далі — постанова № 1243) та прийнятим на її виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667 (далі — Порядок № 667).

Пунктом 3 постанови № 1243 та п. 2.3 Порядку № 667 визначено, що сім’ям, які мають трьох і більше дітей, установлюється знижка 50 % за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

Для отримання знижки необхідно подати копії свідоцтв про народження дітей.

Слід зазначити, що відповідно до Сімейного кодексу України дітьми є особи, яким не виповнилося 18 років. Якщо старша дитина досягла 18-річного віку, вона вже не вважається дитиною і така сім’я не одержує зазначену знижку.

Пунктом 2.3 Порядку № 667 також визначено, що при зменшенні на 50 % плати за харчування в дошкільних навчальних закладах нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім’ї, якщо вони не були враховані в сім’ї іншого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв’язку зі смертю батьків, позбавленням їх батьківських прав, засудженням до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством, або направленням на примусове лікування тощо.

Виходячи з викладеного, для одержання зазначеної знижки немає потреби надавати довідки про доходи.

Якщо один із батьків не працює, як вираховувати сукупний дохід сім’ї з метою звільнення від плати за харчування дитини в дошкільному навчальному закладі?

Порядком № 667 визначено, що від плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється Законом про держбюджет для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

Відповідно до п. 2.5 цього Порядку звільнення батьків від плати за харчування дитини в дошкільному закладі здійснюється після надання довідок про сукупний дохід кожного члена сім’ї за попередній квартал, виданих за місцем отримання доходів, і довідки про склад сім’ї, виданої житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами.

Звільнення від плати у 2015 році відбувається за умови, якщо середній дохід на 1 члена сім’ї за попередній квартал не перевищує 410 грн.

Виходячи з викладеного, подання документів про доходи є обов’язковим, а якщо один із батьків не працює, то це повинно бути підтверджено документами, наприклад, довідкою з центру зайнятості, де особа перебуває на обліку, або з податкової служби про відсутність доходів тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі