Теми статей
Обрати теми

Новий селищний голова — колишній працівник підприємства: чи зберігати суму індексації

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності
У результаті проведення чергових виборів у жовт ні 2015 року був обраний новий селищний голова. До обрання на виборну посаду (селищного голови) працівник був працевлаштований на госпрозрахунковому підприємстві. У трудовій книжці 18.11.2015 р. зроблений запис про звільнення згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП (у зв’язку з обранням на виборну посаду) з попереднього місця роботи. Селищна виборча комісія на першому пленарному засіданні сесії селищної ради (20.11.2015 р.) оголосила рішення про обрання нового голови. З цього моменту працівник почав виконувати свої повноваження як новообраний голова. Цією самою датою був внесений запис до його трудової книжки про обрання на таку посаду.
Як індексувати його листопадову зарплату в селищній раді: буде він новоприйнятим працівником або ж можна застосовувати п. 102 Порядку № 1078 (як при переведенні), якщо він надав довідку від попереднього роботодавця? На попередній посаді у нього була фіксована та поточна індексація, його зарплата на новому місці роботи зменшується.

У цій ситуації відповідь така: підстав для збереження базового місяця та фіксованої суми індексації на новому місці роботи немає. Пояснимо чому.

Спеціальну норму — п. 102 (у редакції, яка діяла до 01.12.2015 р.) Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), застосовуємо для працівників зі статусом «переведені». Вона вказує, що якщо зарплата після переведення на нову посаду (нове місце роботи) не підвищується — суму індексації зберігають. Однак ситуації, для яких встановлена ця норма, чітко визначені — для працівників, яких переведено:

— на іншу роботу на цьому самому підприємстві, в установі або організації;

— на роботу на інше підприємство, в установу або організацію або в іншу місцевість та у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці.

У нашому випадку з попереднього місця роботи (підприємства) звільнення в порядку переведення** немає. Трудовий договір з колишнім роботодавцем розірваний «у зв’язку з обранням на виборну посаду», тому в такій ситуації п. 102 Порядку № 1078 не застосовують.

** Згідно з п. 2.28 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, у разі переведення з одного підприємства на інше за погодженням між керівниками підприємств у графі 3 записується посилання на погодження: «Звільнений у зв’язку з переведенням на роботу на таке-то підприємство, п. 5 ст. 36 КЗпП України». — Прим. ред.

На новому місці роботи (селищна рада) для цілей індексації такий працівник вважається новоприйнятим. Отже, для індексації заробітної плати «новачка» застосовуємо абз. 3 п. 101 Порядку № 1078: обчислення індексу споживчих цін здійснюють з місяця прийняття працівника на роботу. Тому величину приросту індексу визначаємо з урахуванням індексу інфляції місяця прийняття на роботу.

Право на індексацію зарплати за новим місцем роботи настане тоді, коли індекс споживчих цін наростаючим підсумком перевищить поріг індексації 101 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі