Теми статей
Обрати теми

Директор & керівник гуртка: коли сумісництво допускається без обмежень

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
При УВП УТОС створений гурток художньої самодіяльності. Фінансування оплати праці керівника такого гуртка здійснюється за рахунок бюджетних коштів відповідно до програми, затвердженої постановою КМУ від 07.03.2012 р. № 176. Інших коштів з бюджету УВП УТОС не отримує, державним підприємством не є. Чи можна директору УВП УТОС очолювати гурток художньої самодіяльності за сумісництвом? Чи поширюються на нього у такому разі обмеження щодо роботи за сумісництвом керівників?

У загальному випадку керівники установ бюджетного сектору не мають права працювати на умовах сумісництва. Однак їм дозволено провадити за сумісництвом наукову, викладацьку, медичну та творчу діяльність* (п. 4 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245), п. 4 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43)).

* Крім того, керівники мають право здійснювати роботи, які не є сумісництвом. Перелік таких робіт наведений у додатку до Положення № 43.

І навіть якщо керівник виконує роботи за сумісництвом за дозволеним напрямком (наукову, викладацьку, медичну або творчу діяльність), слід пам’ятати про обмеження щодо тривалості такої роботи: не більше 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день + загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Увага! Норми постанови № 245 і Положення № 43 регулюють питання роботи працівників на умовах сумісництва як на державних (комунальних) підприємствах, так і в державних (комунальних) установах, організаціях, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів.

Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 08.09.2011 р. № 731/13/84-11.

Таким чином, обмеження стосовно роботи за сумісництвом поширюються на працівників:

— державних (комунальних) підприємств;

— державних (комунальних) установ, організацій, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів.

Причому слід мати на увазі, що за роз’ясненнями головного трудового відомства (див. лист Мінсоцполітики від 25.06.2011 р. № 510/13/84-11) «сумісницькі» обмеження поширюються на працівників, для яких основним місцем роботи є одна з установ, зазначених вище, незалежно від того, на підприємстві (в установі, організації) якої форми власності він працюватиме за сумісництвом. Одночасно обмеження відносно роботи за сумісництвом стосуються і працівників, для яких основним місцем роботи є госпрозрахункове підприємство, а працювати за сумісництвом вони будуть в установах, зазначених вище.

У випадку, наведеному в запитанні, УВП УТОС і створений ним гурток художньої самодіяльності не відповідають наведеним вище критеріям. Самий факт фінансування з бюджету відповідно до конкретної програми не означає, що організацію слід розглядати як таку, що підпадає під згадані критерії.

Отже, у цій ситуації керівник УВП УТОС за сумісництвом може укласти трудовий договір про виконання обов’язків керівника художнього гуртка без обмежень, передбачених постановою № 245 і Положенням № 43.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі