Теми статей
Обрати теми

За рішенням суду нараховано щорічну грошову винагороду колишньому працівнику-педагогу: як відобразити у Звіті з ЄСВ

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем і мереж
Педагог загальноосвітнього навчального закладу був звільнений у червні 2013 року. За рішенням суду навчальний заклад зобов’язаний йому нарахувати щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Нарахування буде проведено у грудні 2015 року. Як показати таку виплату в таблиці 6 Звіту з ЄСВ?

Передусім зауважимо, що надання педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків передбачене ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII. Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — щорічна винагорода) затверджено постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Згідно з цією постановою щорічна винагорода надається відповідно до Положення, яке затверджується керівником навчального закладу за погодженням із профспілковим комітетом.

Щорічна винагорода включається до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Вона є виплатою, нарахованою за відпрацьований час. Тому навіть незважаючи на те, що її сума нарахована вже звільненому працівнику, з такої виплати необхідно справляти ЄСВ.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 щорічну винагороду звільненому працівнику необхідно відобразити так:

— у графі 9 вказують код категорії застрахованої особи «1» (заробітна плата);

— 10 — код типу нарахувань «1»;

— 11 — відповідний місяць і рік, за який ми нараховуємо виплату (в якому працівник звільнився — червень 2013 року);

— 15 — нічого не вказують. Адже про кількість днів у трудових відносинах у таких місяцях ви вже повідомили контролюючі органи;

— 21 — нічого не вказують, оскільки суму ЄСВ «зверху» роботодавці почали відображати в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 тільки починаючи з травня 2015 року*.

* Дійсно, суми ЄСВ «зверху» роботодавці почали відображати в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 тільки починаючи зі Звіту за травень 2015 року. Тому виходить, що в цій ситуації ми не зобов’язані відображати цю інформацію у графі 21. Водночас не буде помилкою таку суму в таблиці 6 Звіту з ЄСВ усе ж таки відобразити. Як нам роз’яснила фахівець ПФУ, яка підготувала цю консультацію, програма, якою користуються у ПФУ, перевіряє та завантажує лише ті дані, які необхідно було відображати у звітності з ЄСВ, що діяла в періоді, який виправлявся (доповнювався). Виходить, що наведена у графі 21 інформація є просто зайвою. Водночас для бухгалтера буде зручніше таку інформацію у графі 21 вказати. Адже тоді йому не доведеться додатково у ручному режимі дозаповнювати на такого колишнього працівника дані за нарахованим ЄСВ у таблиці 1 Звіту за формою № Д4. — Прим. ред.

Інші графи заповнюють у загальному порядку.

Примітка редакції

Як ви вже зрозуміли, приводом для написання цієї консультації стало запитання нашого читача. А ситуація в подробицях склалася така.

Учитель загальноосвітнього навчального закладу звільнився за власним бажанням у червні 2013 року. Щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків йому не виплачувалася. У Положенні про виплату грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженому керівником закладу за погодженням з профспілкою встановлено, що така винагорода виплачується в жовтні поточного року. При цьому зазначено, що педагогам, які не є працівниками навчального закладу на момент нарахування грошової винагороди, вона не виплачується. Водночас, за рішенням суду, куди звернувся педагог, який звільнився, ми зобов’язані нарахувати та виплатити йому грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за 2013 рік. Як відобразити нараховану за рішенням суду грошову винагороду у Звіті з ЄСВ?

Як відображати суми грошової винагороди, донарахованої за рішенням суду, у Звіті за формою № Д4, ви вже прочитали вище. Однак вважаємо необхідним декілька слів сказати безпосередньо про ситуацію, наведену в цьому запитанні.

Спочатку звернемося до законодавчої бази. Так, згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII держава забезпечує надання педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків затверджений постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Цей Порядок поширюється на педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів і закладів післядипломної освіти або методичних закладів, крім тих, які працюють у навчальному закладі або методичному закладі за сумісництвом.

Перелік посад педагогічних працівників визначено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, вихованні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутність порушень виконавчої та трудової дисципліни і здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу або методичної установи на оплату праці.

Така винагорода надається відповідно до Положення, яке затверджує керівник навчального закладу або методичного закладу за погодженням з профспілковим комітетом та може включати додаткові критерії, крім визначених вище, з урахуванням специфіки навчального закладу або методичної установи.

Увага! Дійсно, на момент нарахування зазначеної щорічної грошової винагороди звільнений педагог уже не є працівником цього навчального закладу, однак, на нашу думку, це не позбавляє його права на отримання такої винагороди при звільненні. Звичайно, якщо інші умови дотримані (як то відсутність порушення трудової дисципліни та інші умови надання винагороди).

Судові рішення на користь колишніх працівників-педагогів дають підстави стверджувати, що навчальні заклади таки зобов’язані нарахувати таку щорічну винагороду при звільненні педагога.

Більше того, якщо у Положенні не будуть визначені будь-які зменшуючі критерії в нарахуванні такої винагороди (наприклад, пропорційно відпрацьованій кількості місяців у поточному році до звільнення педагога), то суд змусить навчальний заклад виплатити колишньому працівнику-педагогу щорічну винагороду в розмірі одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень, як це зазначено в п. 5 Порядку № 898.

Тому щоб уникнути судових розглядів, ми б рекомендували в Положенні навчального закладу визначити додаткові критерії щодо виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків педагогам, які звільняються. Суму такої винагороди доцільно визначити пропорційно часу, відпрацьованому працівником, що звільняється.

Таке саме ми рекомендуємо зробити і щодо новоприйнятих у поточному році педагогів — нараховувати та виплачувати щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків пропорційно відпрацьованому часу. Про це також слід зазначити в Положенні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі