Теми статей
Обрати теми

Чи можна виплатити матдопомогу на оздоровлення в період перебування працівника у відпустці

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи можна виплатити матдопомогу на оздоровлення педагогічному працівнику в період його перебування у щорічній відпустці, а не одночасно з виплатою відпускних? Адже у ст. 57 Закону № 1060 зазначено: педагог має право на таку допомогу при «наданні» щорічної відпустки.

Ідеться про матеріальну допомогу, що виплачується педагогічним працівникам на підставі абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060). У цій нормі зазначено, що держава гарантує таким працівникам виплату допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

Таким чином, подією, у зв’язку з якою нараховується матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна відпустка (див. лист Мінпраці від 04.08.2006 р. № 771/13/84-06).

Зверніть увагу: у Законі № 1060 зазначено, що виплатити матдопомогу потрібно при наданні відпустки, а не під час її використання працівником.

Підставою для надання щорічної відпустки є наказ (розпорядження) керівника, виданий на підставі графіка надання відпусток. Такий наказ також є підставою для виплати педагогу матеріальної допомоги на оздоровлення.

Законодавчо строки виплати матдопомоги не встановлено. Тут можна орієнтуватися на строки виплати відпускних. Так, згідно зі ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР зарплату працівникам за час відпустки виплачують не пізніше ніж за три дні до її початку. Але в будь-якому разі матдопомогу потрібно виплатити до виходу працівника у відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі