Теми статей
Обрати теми

Викладач музичної школи — сумісник: нюанси надання щорічної відпустки

Романенко Надія, експерт з питань оплати праці
Працівник дитсадка працює за сумісництвом у музичній школі викладачем, тижневе навантаження — 3 год.
1. Чи має викладач право на щорічну основну відпустку повної тривалості на роботі за сумісництвом?
2. Чи обов’язково відпустку за сумісництвом надавати одночасно з відпусткою за основним місцем роботи?

1. Із запитання випливає, що викладач працює неповний робочий час, адже його педагогічне завантаження становить 3 год. на тиждень.

Важливо! Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників ( ч. 3 ст. 56 КЗпП).

При цьому час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка, зараховують до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку. Про це зазначено в п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Таким чином, викладач музичної школи має право у зв’язку з роботою на умовах неповного робочого часу на щорічну відпустку повної тривалості.

Нагадаємо, що тривалість щорічної основної відпустки викладача музичної школи становить 56 календарних днів (примітка 4 до розд. III додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів і установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам і науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346).

2. Сама специфіка роботи за сумісництвом полягає в тому, що умови такої роботи первісно залежать від наявності у працівника основної роботи. Це позначається, зокрема, і на використанні сумісником часу відпочинку.

Увага! Відпустку на роботі за сумісництвом надають одночасно з відпусткою за основним місцем роботи

Це твердження випливає з п. 3 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245). Тому при складанні графіка відпусток заздалегідь планують для працівника-сумісника збіг відпускного періоду за основним місцем роботи і на роботі за сумісництвом.

Отже, у вашому випадку щорічна відпустка за сумісництвом має бути надана працівнику одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Зверніть увагу: в п. 3 постанови № 245 використовується формулювання «відпустки надаються», а не «можуть надаватися». Це означає, що надання щорічної основної відпустки суміснику одночасно з відпусткою на основній роботі для роботодавця є обов’язковим і не залежить ні від бажання працівника, ні від бажання роботодавця. Це правило поширюється як на внутрішніх, так і на зовнішніх сумісників.

Згідно з п.п. 14 ст. 25 Закону про відпустки на прохання сумісника роботодавець зобов’язаний надати йому відпустку без збереження зарплати у випадках, якщо тривалість відпустки за основним місцем роботи більша, ніж на роботі за сумісництвом. Працівник має право взяти відпустку без збереження зарплати як на весь період, що становить різницю між тривалістю відпусток, так і на менший строк.

Якщо ж ситуація зворотна (відпустка за основним місцем роботи менше відпустки на роботі за сумісництвом), то у роботодавця за основним місцем роботи жодних додаткових обов’язків не виникає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі